Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

Μπλακ άουτ στο διαδίκτυο: Επαναλειτουργούν σταδιακά τα διεθνή ειδησεογραφικά sites

Ιστοσελίδες κυβερνήσεων, εφημερίδων και άλλων ειδησεογραφικών διεθνών μέσων ενημέρωσης αρχίζουν να λειτουργούν και πάλι σήμερα αφού είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας εξαιτίας μιας βλάβης που συνδέεται με την αμερικανική εταιρεία cloud computing Fastly.

H Fastly, ένας από τους δημοφιλέστερους στον κόσμο παρόχους περιεχομένου βασισμένου στο cloud, ανακοίνωσε πως «το θέμα εντοπίσθηκε και διορθώθηκε (…) οι παγκόσμιες υπηρεσίες επιστρέφουν».

Η εταιρεία, η οποία εισήχθη στο χρηματιστήριο το 2019, βοηθάει ιστότοπους να μετακινούν περιεχόμενο χρησιμοποιώντας λιγότερο «μποτιλιαρισμένες» οδούς και δίνοντάς τους έτσι τη δυνατότητα να φθάνουν ταχύτερα στους καταναλωτές.

Ο κύριος ιστότοπος της βρετανικής κυβέρνησης gov.uk είχε πέσει.

Ο ιστότοπος της Fastly ανέφερε πως οι περισσότερες από τις περιοχές που καλύπτει είχαν «υποβαθμισμένη απόδοση». Μηνύματα για σφάλμα σε αρκετούς από τους ιστότοπους παρέπεμπαν σε προβλήματα της Fastly.

Μεταξύ άλλων, εκτός λειτουργίας τέθηκαν οι ιστοσελίδες των εφημερίδων The Guardian, Financial Times, The New York Times, Le Monde, καθώς και του Bloomberg News, του CNN International και του BBC τέθηκαν εκτός λειτουργίας σε όλο τον πλανήτη.

Ο Guardian σε ανάρτησή του στο twitter ανέφερε ότι οι υπηρεσίες του στον ιστότοπο και στην εφαρμογή του για κινητά τηλέφωνα έχουν επηρεαστεί από ένα ευρύτερο μπλακ άουτ στο Ίντερνετ και ότι θα επανέλθουν το συντομότερο δυνατό.

Εκτός λειτουργίας τέθηκαν και αρκετές κυβερνητικές ιστοσελίδες (.gov) στη Βρετανία.

Ο ιστότοπος λιανικών αγορών της Amazon.com Inc φαίνεται επίσης ότι δεν λειτουργεί. Η Amazon δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλιο.

Δεν είναι σαφές μέχρι στιγμής τι προκάλεςσε το μπλακ άουτ τους ιστότοπους, ωστόσο υπήρξαν αρχικές αναφορές για κυβερνοεπίθεση, οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται.

Πηγή πίνακα: Downdetector.com

(Visited 1 times, 1 visits today)
By