Κυριακή, 24 Σεπτεμβρίου, 2023

Μπλόκο στα κονδύλια ΕΣΠΑ προς την Ελλάδα από την Κομισιόν

Μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού που εγκαλεί δεκάδες τεχνικές εταιρείες για μη τήρηση των κανόνων ανάθεσης δημοσίων έργων τα τελευταία τουλάχιστον 27 χρόνια

komision

Όλες οι πληρωμές για τα προγράμματα 2014-2010 του ΕΣΠΑ προς την Ελλάδα παγώνουν σύμφωνα με εσωτερική επιστολή της Κομισιόν που βγάζει στο φως το New Europe.

Σύμφωνα με την επιστολή, ο λόγος της παύσης των πληρωμών είναι η έρευνα της ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού που εγκαλεί δεκάδες τεχνικές εταιρείες για μη τήρηση των κανόνων ανάθεσης δημοσίων έργων τα τελευταία τουλάχιστον 27 χρόνια.

Όπως αναφέρει το New Europe, παρότι η επιστολή διανεμήθηκε εσωτερικά στις 17 Ιουνίου, η απόφαση δεν θα ανακοινωθεί πριν την ολοκλήρωση της επίσκεψης του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη χώρα που πραγματοποιείται σήμερα.

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή Περιφερειακής Ανάπτυξης της ΕΕ, Walter Defaa, που υπογράφει την επιστολή, οι αρχές έχουν «ήδη ταυτοποιήσει ως συμμετέχουσες στο καρτέλ όλες τις μεγάλες ελληνικές και ξένες κατασκευαστικές που δραστηριοποιούνταν στη χώρα» και κάποια από αυτά «σίγουρα έχουν συγχρηματοδοτηθεί από κονδύλια της ΕΕ». Όπως προσθέτει ο κ. Deffaa, περαιτέρω πληρωμές δεν θα γίνουν «αν δεν διασφαλιστεί η νομιμότητα των δαπανών».

Όπως αναφέρει σε ανανέωση του άρθρου του το New Europe, πηγή του Μαξίμου αναφέρει πως έχουν ληφθεί διαβεβαιώσεις από την Κομισιόν πως δεν θα διαχειριστεί το θέμα με τον τρόπο που αναφέρεται στην επιστολή.

By