Τετάρτη, 10 Αυγούστου, 2022

Μπορεί η Amazon να «κοντράρει» τις τράπεζες δημιουργώντας δικό της κρυπτονόμισμα;

Θα ακολουθήσει ο κολοσσός της λιανικής το παράδειγμα του Facebook;

Η ανακοίνωση του Facebook ότι σχεδιάζει να λανσάρει το κρυπτονόμισμα Libra σηματοδοτεί την έλευση μιας νέας εποχής κατά την οποία οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας θα αρχίσουν να εμπλέκονται με χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες. Σημαίνει άραγε αυτό ότι θα πρέπει να περιμένουμε και κάποια κίνηση από την Amazon προς την ίδια κατεύθυνση; Κάποιο δικό της ψηφιακό νόμισμα ίσως; Ή μια προσπάθεια να ανταγωνιστεί τις μεγάλες τράπεζες προσφέροντας άλλους τύπους χρηματοπιστωτικών προϊόντων;

Όχι – ή τουλάχιστον όχι σύντομα, όπως είπε ο Patrick Gauthier, αντιπρόεδρος του Amazon Pay, μιλώντας στο συνέδριο Brainstorm Finance του Fortune στη Νέα Υόρκη. «Στην Amazon δεν μας ενδιαφέρει η σπέκουλα» είπε. Αντιθέτως, η εταιρεία βασίζει στα δεδομένα τις αποφάσεις της που αφορούν νέα προϊόντα. «Ξεκινάμε από μια προσδιορισμένη ανάγκη που έχουμε τη δυνατότητα να επιλύσουμε» προσέθεσε ο Gauthier. Επιπλέον, η λύση πρέπει να μπορεί να αποκτήσει μεγάλη κλίμακα.

«Το γεγονός ότι μπορούμε να αναπτύξουμε κάτι δεν σημαίνει ότι πρέπει να το κάνουμε κιόλας» είπε στο ακροατήριο. Αναφορικά με τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, ο κολοσσός της λιανικής προτιμάει να κινηθεί προς μια κατεύθυνση συνεργασιών. «Η Amazon είναι μια πολύ πραγματιστική εταιρεία» είπε ο Gauthier. Τα βασικά ερωτήματα που θέτει η εταιρεία είναι «Τι πρέπει να αναπτύξουμε; Και με ποιον πρέπει να συνεργαστούμε;»

Ο Gauthier επικαλέστηκε το παράδειγμα της συνεργασίας της Amazon με τη Sunchrony, της οποίας η CEO, Margaret Keane, συμμετείχε επίσης στο πάνελ. Η νέα κάρτα, με την επωνυμία “Amazon Prime Store Card Credit Builder”, επιτρέπει στους καταναλωτές με προβληματική πιστοληπτική ικανότητα να καταβάλλουν μια επιστρεπτέα εγγύηση, η οποία χρησιμοποιείται για να οριστεί το συνολικό πιστωτικό όριο της κάρτας. Και χρησιμοποιώντας το προϊόν, οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν τη δική τους πιστοληπτική ικανότητα.

Η Keane επεσήμανε ότι η συνεργασία της Synchrony με την Amazon υπάρχει εδώ και μια δεκαετία, και ότι θεωρεί την εξυπηρέτηση των πελατών της Amazon ως μια «τεράστια ευθύνη». Τέτοιες κρίσιμες συνεργασίες δίνουν κίνητρο στην εταιρεία να παράσχει στους πελάτες της Amazon την καλύτερη δυνατή εμπειρία. «Πρέπει να προσφέρουμε πραγματικά άριστες υπηρεσίες» κατέληξε η Keane.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By