Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Μπορεί η χρεοκοπία του crypto-fund 3 Arrows Capital να «μολύνει» και άλλους

Φόβοι ότι η κατάρρευση του γιγαντιαίου fund μπορεί να προκαλέσει ντόμινο. Στην κόψη του ξυραφιού η Ripple και μια σειρά εταιρειών στο οικοσύστημα, o ρόλος της SEC

Σύμφωνα με μια ποιητική διατύπωση της θεωρίας τους Χάους, «αν μια πεταλούδα κινήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο, μπορεί να φέρει βροχή στην Κίν». Στην περίπτωση των κρυπτονομισμάτων, μια αποσταθεροποίηση στην ισοτιμία του UST με το δολάριο, έφερε την κατάρρευση των stablecoins, αυτή έφερε πανικό στους επενδυτές και αρνητικό ράλλυ στις τιμές των κρυπτονομισμάτων. Λόγω αυτών, πολλές συνδεδεμένες με τα cryptos εταιρείες και funds βρέθηκαν σε αστάθεια.

Το giga-fund 3 Arrows Capital μπαίνει σε κατάσταση χρεοκοπίας, αφού δεν κατάφερε να αποπληρώσει δάνειο άνω των 670 εκατομμυρίων δολαρίων. Και το ερώτημα του… 1 τρισεκατομμυρίου (τόση είναι η κεφαλαιοποίηση της αγοράς των cryptos, πια), είναι ποιος θα είναι ο επόμενος.

Άραγε είναι το 3AC η «πεταλούδα» που θα κινήσει τα φτερά της, φέρνοντας θύελλα σε όλη την αγορά; Πολλοί φοβούνται πως ναι, με δεδομένο ότι υπάρχει ο κίνδυνος «μόλυνσης». Κι αυτό γιατί το κορυφαίο fund (το οποίο είναι επικεντρωμένο στα κρυπτονομίσματα) έχει δανειστεί μεγάλα ποσά ρευστού από διάφορες εταιρείες, ενώ είναι ισχυρά τοποθετημένο επάνω σε μια σειρά (άλλων) βιομηχανιών, τομέων, αλλά και projects ψηφιακών assets.

Οι φόβοι για ένα καταστρεπτικό ντόμινο, γίνονταν όλο και πιο έντονοι τις τελευταίες εβδομάδες, ιδιαίτερα όσο τα σύννεφα μαζεύονταν μαύρα και απειλητικά πάνω από την -με έδρα τη Σιγκαπούρη- 3AC. Για παράδειγμα, whistleblower ανέφερε ότι ο ιδρυτής και CEO της 3 Arrows, Su Zhu, είχε αγοράσει ένα υπό κατασκευή γιοτ αξίας 50 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο χρησιμοποιούσε ως «αποδεικτικό δύναμης» σε πιθανούς επενδυτές. Μόνο που, σύμφωνα με τον whistleblower, το γιοτ δεν έχει παραδοθεί στον Shu, καθώς είχε αποκτηθεί μέσω δανείου το οποίο η 3AC αδυνατεί να πληρώσει.

Μόλις τη Δευτέρα, οι φόβοι για χρεοκοπία της 3AC επιβεβαιώθηκαν, όταν το crypto hedge fund δεν ανταποκρίθηκε στην πληρωμή δανείου ύψους 670 εκατ. δολαρίων. Η εταιρεία broker ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων Voyager Digital εξέδωσε ανακοίνωση το πρωί της ίδιας μέρας, δηλώνοντας ότι το fund δεν κατάφερε να πληρώσει δάνειο ύψους 350 εκατομμυρίων δολαρίων στο συνδεδεμένο με το

Screenshot από swap της 3 Arrows Capital σε Ethereum, στις 14 Ιουνίου, όταν άρχισαν τα σημαντικά προβλήματα ρευστότητας

Ο Su, ο οποίος ίδρυσε το fund με τον  Kyle Davies το 2012, είχε δηλώσει, τις προηγούμενες εβδομάδες, ως απάντηση στις φήμες περί προβλημάτων ρευστότητας ότι «είμαι δεσμευμένος στην επίλυση του ζητήματος», όμως αντ’ αυτού, σβήνει από το βιογραφικό του στο Twitter τις παραπομπές στα κρυπτονομίσματα Solana, Avalanche, Terra, Ethereum, Near, ενώ έσβησε τον λογαριασμό του στο Instagram. Από εκεί και μετά, σιγή. Τόσο για τον ίδιο, όσο και για την 3AC, η οποία το προηγούμενο διάστημα μετακινούσε μαζικά assets το προηγούμενο διάστημα ώστε να αποφύγει ρευστοποιήσεις που θα την οδηγούσαν σε “ξαφνικό θάνατο”. Η 3 Arrows Capital, ωστόσο, τις προηγούμενες εβδομάδες, είχε ήδη αντιμετωπίσει ρευστοποιήσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων από πολλαπλές θέσεις, σύμφωνα με αναφορές στην αγορά.

Το ίδιο έκαναν και κάνουν και άλλοι γίγαντες των κρυπτονομισμάτων, οι οποίοι αισθάνονται ότι έχουν… γυάλινα πόδια, ενώ οι συνδεδεμένες -με οποιονδήποτε τρόπο- εταιρείες με την 3 Arrows Capital προσπαθούν να αποφύγουν το φαινόμενο του ντόμινο. Η τραπεζική πλατφόρμα DeFi Celsius, για παράδειγμα, σωρεύει μαζικά θέσεις ώστε να αποφύγει ρευστοποιήσεις, επιχειρώντας να “κλειδώσει” αξία σε διάφορες πλατφόρμες του οικοσυστήματος, καθώς έχει δανείσει μεγάλα ποσά στην 3AC.  

Ήταν ένα προδιαγεγραμμένο τέλος; Ίσως ναι, λένε αναλυτές, με δεδομένο ότι επισήμως, ως broker, η 3 Arrows Capital μόνο τον Μάιο έχασε 31,3 εκατομμύρια δολάρια (δεύτερος σε απώλειες το μήνα), αν και υπάρχουν “αδήλωτα” πορτοφόλια τα οποία ανεπισήμως συνδέονται με το hedge funds, που φαίνονται να έχουν ακόμα μεγαλύτερες απώλειες, όπως ένα που έχασε 37 εκατομμύρια.

Η 3 Arrows Capital είχε απώλειες που ξεπέρασαν τα 31 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία της BitFinex

Υπάρχει λοιπόν η πιθανότητα ντόμινο; Όσοι είναι εκτεθεμένοι στην 3AC, φοβούνται πως ναι. Όπως η Celsius, ή η Voyager, η οποία ξεκαθάρισε με έμφαση ότι θα «κυνηγήσει» το fund για την πληρωμή του δανείου, ενώ ανακοίνωσε με έμφαση ότι η πλατφόρμα συνεχίζει να εκπληρώνει τις εντολές πελατών για αναλήψεις, σε μια εμφανή προσπάθεια να περιορίσει τους φόβους για κατάρρευση- ντόμινο στο ευρύτερο οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων.

Στο επίκεντρο, τώρα, μπαίνουν δύο άλλοι κολοσσοί του οικοσυστήματος: Η Ripple -η οποία διαθέτει το δικό της κρυπτονόμισμα- και η Firepin, οι οποίοι, όπως λένε αναλυτές, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να “εκραγούν”. Η Ripple, βρίσκεται στα δικαστήρια με την αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC), καθώς η δεύτερη ισχυρίζεται ότι η Ripple χρειάζεται άδεια για να διακινήσει το νόμισμά της, XRP. Με τη 18μηνη διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών να πλησιάζει προς το τέλος, καθώς αναμένεται η απόφαση του δικαστηρίου, ο συνήγορος της Ripple, Stu Alderoty, κατηγορεί τη SEC ότι επιχειρεί να «κάνει bullying, να κατεδαφίσει και να χρεοκοπήσει» την κρυπτο-καινοτομία στις ΗΠΑ, στο όνομα της επέκτασης των διοικητικών της αρμοδιοτήτων.

H αποκεντρωμένη πλατφόρμα Firepin λανσάρει το δικό της κρυπτονόμισμα, το οποίο φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί το Ethereum. Όμως, η εποχή στην οποία λανσάρεται είναι μάλλον η… όχι ιδανική, προκαλώντας απορίες ως προς το αν θα επιτύχει τελικά το εγχείρημα. Σε ένα οικοσύστημα που βρίσκεται σε φάση «κρυπτο-χειμώνα» και στο χείλος του γκρεμού, όπως ο κρυπτο-δανειστής Babel Finance που παραδέχεται ότι αντιμετωπίζει «ασυνήθιστες πιέσεις ρευστότητας» και παγώνει τις αναλήψεις, όπως έκανε και η Celsius, ποιος θα είναι τόσο αισιόδοξος ώστε να επενδύσει;

By