Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου, 2024

Μπορεί το Ντουμπάι να γίνει «πρωτεύουσα των cryptos»;

Ο Σεϊχης Μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ προσπαθεί να κάνει τα Εμιράτα ελκυστικά για επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα – Οι πρώτες κινήσεις

Τη Δευτέρα, το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Bybit ανακοίνωσε ότι μεταφέρει την έδρα του από τη Σιγκαπούρη, στο Ντουμπάι. Λίγο νωρίτερα, ο κολοσσός Crypto.com ανακοίνωνε ότι ανοίγει γραφεία στην πόλη, ακολουθώντας τους έτερους γίγαντες, Binance και FTX που είχαν αποκτήσει μόλις άδεια για να λειτουργήσουν στο Ντουμπάι και αναπτύσσουν τα δικά τους projects.

Όπως εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς, στα Εμιράτα υπάρχει μεγάλη κινητικότητα από την κοινότητα των κρυπτονομισμάτων. Το γιατί συμβαίνει αυτό, μπορεί να εξηγηθεί από τις κινήσεις της τοπικής κυβέρνησης. Στις αρχές του μήνα, ο Σεΐχης του Ντουμπάι, Μοχάμεντ Μπιν Ρασίντ αλ Μακτούμ, ανακοίνωσε ότι τίθεται σε εφαρμογή ο πρώτος νόμος σχετικά με τα virtual assets. Παράλληλα, δημιούργησε μια ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή σχετικά με τον κλάδο των κρυπτονομισμάτων.

«Το μέλλον», έχει πει ο πρωθυπουργός των ΗΑΕ και Σεΐχης του Ντουμπάι Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ, «ανήκει σε όποιον το σχεδιάζει. Και η δική μας κίνηση είναι ένα βήμα στο μέλλον, στοχεύοντας να εξελιχθεί αυτός ο τομέας και να προστατευθούν όλοι οι επενδυτές σε αυτόν». Και πράγματι. Το Ντουμπάι είναι τόσο «φιλικό» στη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων που οι συναλλαγές NFTs είναι διπλάσιες απ’ ό,τι οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, ενώ ήδη εκεί εκδίδεται ένα dogecoin με το οποίο μπορεί κανείς να αγοράζει φαγητό.

Η αρχή που δημιουργεί τώρα το Ντουμπάι, ονομάζεται VARA (Virtual Assets Regulatory Authority), έχει καθήκον να επιβλέπει την ανάπτυξη του επιχειρηματικού περιβάλλοντος σε ό,τι αφορά τα virtual assets και έχει δικαιώματα παρέμβασης, διοίκησης και έκδοσης αδειών, καθώς και να φροντίζει να μη γίνεται χειραγώγηση τιμών. Ουσιαστικά έγινε πολύ πιο εύκολο για ένα ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων, για παράδειγμα, να εκδώσει άδεια και να λειτουργεί υπό εγγυημένα σταθερούς όρους στο Ντουμπάι.

Σταθερό επιχειρηματικό και φορολογικό περιβάλλον. Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που πετυχαίνει ο Σεΐχης Μπιν Ρασίντ, στα πλαίσια ενός ευρύτερου σχεδίου να κάνει το Ντουμπάι «παγκόσμια πρωτεύουσα των κρυπτονομισμάτων».

Με τον οικονομικό ανταγωνισμό να εντείνεται (και) στην ευρύτερη περιοχή, το Ντουμπάι επιχειρεί να ενθαρρύνει την ανάπτυξη του τομέα κρυπτονομισμάτων, δημιουργώντας ένα περιβάλλον το οποίο θα είναι ελκυστικό στις crypto- επιχειρήσεις, αλλά και στα ταλέντα του αύριο. Θα τα καταφέρει;

By