Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

Μπορείς να γίνεις πλούσιος με αυτό το απλό κόλπο στο Spotify; Η εταιρεία το αρνείται

Ο επικεφαλής του Spotify διέψευσε τους ισχυρισμούς πως οι χρήστες μπορούν να ακούνε επανειλημμένα το δικό τους κομμάτι διάρκειας 30 δευτερολέπτων που έχουν ανεβάσει, προκειμένου να εισπράττουν μηνιαία δικαιώματα.

Όλα ξεκίνησαν όταν οικονομικοί αναλυτές της JP Morgan ισχυρίστηκαν πως οι συνδρομητές του Spotify θα μπορούσαν να κερδίζουν 1.200 δολάρια το μήνα ακούγοντας το κομμάτι τους σε επανάληψη, 24 ώρες την ημέρα. Σύμφωνα δηλαδή, με αυτό τον ισχυρισμό, η δομή πληρωμής δικαιωμάτων του Spotify θα μπορούσε να χειραγωγηθεί.

Αρνείται τους ισχυρισμούς της JP Morgan το Spotify

Όμως, ο Ντάνιελ Εκ, διευθύνων σύμβουλος του γίγαντα του streaming, λέει ότι δεν λειτουργούν έτσι τα δικαιώματα της πλατφόρμας.

Η θεωρία αναφέρθηκε για πρώτη φορά στους Financial Times και στη συνέχεια αναρτήθηκε στο Twitter από τον Τζούλιαν Κλιμότσκο, ιδρυτή της Accelerate, μιας επενδυτικής εταιρείας με έδρα τον Καναδά.

«Αν αυτό ήταν αλήθεια, η δική μου λίστα αναπαραγωγής θα ήταν απλώς το ‘ Daniel’s 30-second Jam’ σε επανάληψη. Αλλά σοβαρά, δεν λειτουργεί έτσι το σύστημα δικαιωμάτων μας» τόνισε σε tweet του ο CEO του Spotify.

Σύμφωνα με τους Financial Times, έχουν εκφραστεί ανησυχίες πως το τεχνητό streaming – όπου οι συσκευές εκτελούν επιλεγμένα κομμάτια σε επανάληψη – θέτει εμπόδια στη μουσική βιομηχανία, με στελέχη της JP Morgan να εκτιμούν ότι έως και το 10% όλων των ροών είναι ψεύτικες.

Μάλιστα, μόλις την περασμένη εβδομάδα, η σουηδική εφημερίδα Svenska Dagbladet ανέφερε ότι εγκληματικές συμμορίες χρησιμοποιούσαν το σύστημα δικαιωμάτων του Spotify για να ξεπλένουν χρήματα που έβγαζαν από συναλλαγές ναρκωτικών.

Πώς γίνονται οι πληρωμές δικαιωμάτων στο Spotify;

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Spotify, έχει δύο επίπεδα δικαιωμάτων και οι καλλιτέχνες πληρώνονται μία φορά το μήνα – αλλά το ποσό που λαμβάνουν μπορεί να ποικίλλει.

«Σε αντίθεση με ό,τι μπορεί να έχετε ακούσει, το Spotify δεν καταβάλλει τα δικαιώματα των καλλιτεχνών σύμφωνα με το ποσοστό ανά παιχνίδι ή ανά ροή» αναφέρει η ιστοσελίδα. «Οι πληρωμές δικαιωμάτων που λαμβάνουν οι καλλιτέχνες ενδέχεται αν διαφέρουν ανάλογα με τις διαφορές στον τρόπο με τον οποίο μεταδίδεται η μουσική τους ή τις συμφωνίες που έχουν με τις εταιρίες ή τους διανομείς».

By