Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Μπουρούντι: Να απελευθερωθούν οι δύο δημοσιογράφοι που συνελήφθησαν

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας καλεί τις αρχές του Μπουρούντι να απελευθερώσουν τους δύο δημοσιογράφους

kentroafrikaniki-dimokratia-gallia

Η Γαλλία, το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και η εφημερίδα Le Monde κάλεσαν σήμερα τις αρχές του Μπουρούντι να απελευθερώσουν τον γάλλο δημοσιογράφο Ζαν-Φιλίπ Ρεμί και τον βρετανό συνάδελφό του Φίλιπ Έντουαρντ Μουρ, που συνελήφθησαν χθες βράδυ στην Μπουζουμπούρα.

«Μάθαμε με ανησυχία για τη σύλληψή τους. Καλώ τις αρχές του Μπουρούντι να προχωρήσουν στην άμεση απελευθέρωσή τους. Διπλωματικά διαβήματα είναι σε εξέλιξη», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς.

Η εφημερίδα Le Monde ζήτησε επίσης την απελευθέρωση των δύο ειδικών απεσταλμένων της στο Μπουρούντι, του 49χρονου Ρεμί και του 34χρονου φωτογράφου Μουρ. «Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, συνελήφθησαν στην Μπουζουμπούρα χθες το απόγευμα από τις δυνάμεις ασφαλείας την ώρα που συναντούσαν μέλη της αντιπολίτευσης», γράφει στην ιστοσελίδα της.

«Ο Φιλ Μουρ και ο Ζαν-Φιλίπ Ρεμί συνελήφθησαν την ώρα που εκτελούσαν την αποστολή τους, αυτήν της ενημέρωσης», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του AFP Εμανουέλ Ογκ.

«Πρέπει να απελευθερωθούν το ταχύτερο δυνατόν. Αυτό το νέο σοβαρό περιστατικό, έπειτα από αυτό που υπέστη ο ανταποκριτής μας Εσντράς Εντικουμάνα, μαρτυρά την εξαιρετική δυσκολία να συνειδητοποιήσει κανείς την κατάσταση στο Μπουρούντι και τις διαρκείς απειλές κατά της ασφάλειας των δημοσιογράφων στη χώρα αυτή».

Δεκαεπτά άνθρωποι, ανάμεσά τους δύο δημοσιογράφοι, έχουν συλληφθεί στην Μπουζουμπούρα, ανακοίνωσε τη νύχτα το υπουργείο Δημόσιας Ασφάλειας προσθέτοντας ότι «αυτοί οι δύο ξένοι συνελήφθησαν μαζί με ομάδα ενόπλων εγκληματιών».

Ο Ρεμί εισήλθε νόμιμα στη χώρα στις 19 Ιανουαρίου και ο Μουρ στις 21 του μηνός, διευκρίνισε η Le Monde. «Και οι δύο είχαν βίζα και το μόνο που έκαναν ήταν να ασκούν το επάγγελμά τους έχοντας συναντήσεις με όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στις εντάσεις οι οποίες μαίνονται στο Μπουρούντι».

Ο Μουρ, φωτογράφος που εργάζεται ως ελεύθερος συνεργάτης, συνεργάζεται σε τακτική βάση με το AFP.

Η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου στην Ανατολική Αφρική δήλωσε «εξαιρετικά ανήσυχη για τις συλλήψεις» των δύο δημοσιογράφων που είναι «διακεκριμένοι επαγγελματίες» «την ώρα που έκαναν τη δουλειά τους στην Μπουζουμπούρα».

Το Μπουρούντι έχει βυθιστεί στη βία και σε βαθιά κρίση μετά την ωμή καταστολή τον Απρίλιο του 2015 των διαδηλώσεων κατά μιας τρίτης θητείας του προέδρου Πιέρ Ενκουρουνζίζα, ο οποίος επανεξελέγη τον Ιούλιο σε μια εκλογική διαδικασία που μποϋκόταρε η αντιπολίτευση.

Τους τελευταίους μήνες τα περισσότερα από τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης αναγκάστηκαν να κλείσουν τα γραφεία τους και πολλοί δημοσιογράφοι, που αποτέλεσαν στόχο απειλών ή επιθέσεων, έφυγαν από τη χώρα ή ζουν παράνομα σε αυτήν.

By