Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, 2022

Mr. Pengu: «Χτυπά» την αγορά κούριερ

Την αναβάθμιση της door-to-door υπηρεσίας αποστολής ασυνόδευτων λανσάρει η εταιρεία Mr. Pengu

Η υπηρεσία φέρει πλέον το όνομα «courier» και η μεταφορά αντικειμένων γίνεται με δίκυκλα, είτε μηχανοκίνητα. Στόχος της εταιρείας είναι οι μεταφορές να ολοκληρώνονται εντός 60 λεπτών .

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, οι μεταφορές έχουν τις οικονομικότερες τιμές από όλες τις άλλες εταιρείες courier(4,5 ευρώ/delivery) εντός πόλης. Σε επικοινωνία μας με την εταιρεία, διευκρινίζεται ότι το κόστος μεταφοράς θα ανέρχεται σε 4,5 ευρώ εντός πόλης.

Το κόστος της μεταφοράς αλλάζει μονο αν η απόσταση είναι μεγαλύτερη των 12 χιλιομέτρων ή εκτός πόλης.

Το σημείο της αγοράς που «διαταράσσει» η αναβαθμισμένη υπηρεσία του Mr. Pengu είναι αυτό των αυθημερόν αποστολών και παραδόσεων. Τόσο σε επίπεδο κόστους όσο και σε επίπεδο αμεσότητας της υπηρεσίας, η υπηρεσία  φαίνεται πως υπερτερεί.

Πιο συγκεκριμένα, συγκρίνοντας τον τιμοκατάλογο τριών μεγάλων εταιρειών courier για ένα παράδειγμα αυθημερόν παράδοσης ενός αντικειμένου βάρους κάτω των δύο κιλών από το Σύνταγμα στην Παιανία (τυπική διαδρομή Βασιλίσσης Σοφίας – Λεωφόρος Μεσογείων – Λεωφόρος Λαυρίου, απόσταση 18,4 χλμ., με βάση τους χάρτες της Google), έχουμε τον εξής πίνακα:

Mr. Pengu: 4,5 ευρώ παράδοση / εντός πόλης σε 60 λεπτά, έξτρα μάξιμουμ χρέωση 4,5 ευρώ και αν είναι εκτός πόλης η αποστολή

– ACS: 24 ευρώ (παράδοση εντός 5 ωρών – λήψη παραγγελίας έως τις 15:00) / 6,70 ευρώ από πόρτα σε πόρτα ή 5,60 ευρώ από κατάστημα σε πόρτα για παράδοση την επόμενη ημέρα / επιπλέον χρεώσεις για επιπλέον κιλά.

– Speedex: 24,5 ευρώ (παράδοση εντός 5 ωρών – παραγγελία έως τις 13:00) / 6 ευρώ για παράδοση την επόμενη ημέρα / επιπλέον χρεώσεις για επιπλέον κιλά.

– Γενική Ταχυδρομική: 24,99 ευρώ (παραγγελία μέχρι τις 10:30, παράδοση μετά τις 16:00) / 8 ευρώ για παράδοση την επόμενη ημέρα / έκπτωση 50% (12,50 ευρώ και 4 ευρώ αντιστοίχως) για εξόφληση της παραγγελίας με μετρητά /επιπλέον χρεώσεις για επιπλέον κιλά.

Όπως αναφέρεται από την αγορά των ταχυμεταφορών, με στελέχη της οποίας επικοινώνησε το thepaper.gr, για τη δημιουργία μίας νέας τέτοιας υπηρεσίας απαιτείται σχετική αδειοδότηση από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και η τήρηση συγκεκριμένων προϋποθέσεων για τη μεταφορά των αντικείμενων.

Ωστόσο, σύμφωνα με την εταιρεία, η αναβαθμισμένη υπηρεσία – η οποία ούτως ή άλλως λειτουργεί  – αφορά σε αντικείμενα που δεν έχουν τα χαρακτηριστικά του ταχυδρομικού αντικειμένου, αλλά σε «αντικείμενα που [συνήθως] στέλνουμε σε γνωστούς, φίλους και συνεργάτες που εμπιστευόμαστε«. Με αυτόν τον τρόπο, η εταιρεία θεωρεί ότι δεν εισέρχεται στην αγορά των ταχυμεταφορών αυτήν καθ’ εαυτήν. Παρότι ακόμη η υπηρεσία βρίσκεται υπό διαμόρφωση και υπό την ανταπόκριση των χρηστών, φιλοδοξία της εταιρείας είναι να δημιουργήσει ένα δίκτυο «on-demand» μεταφορών για αντικείμενα που δεν έχουν το χαρακτήρα του ταχυδρομικού ή ταχυμεταφορικού έργου, αλλά το χαρακτήρα του «θελήματος«: πχ. ένα ξεχασμένο βιβλίο, τα κλειδιά, ένα δώρο.

Tο Mr. Pengu μπορεί να ειπωθεί ότι ουσιαστικώς δημιουργεί μία δική του υπηρεσία courier, ανταγωνιστική με τις «παραδοσιακές» αντίστοιχες εταιρείες.

Όπως γίνεται σαφές και στον παραπάνω πίνακα, εκεί που βρίσκεται το κενό της ελληνικής αγοράς και στο οποίο εισέρχεται το Mr. Pengu είναι αυτό των άμεσων – εντός ώρας, όπως φιλοδοξεί η ίδια η εταιρεία – μεταφορών: Οι παραδοσιακές εταιρείες δεν εξασφαλίζουν τέτοιου είδους παραδόσεις σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, καθώς ζητούν πρωινή παραγγελία για απογευματινή παράδοση. Επιπλέον, ο συνεργαζόμενος στόλος του Mr. Pengu μπορεί να πραγματοποιεί μεταφορές σε όλη τη διάρκεια του 24ώρου* – σε αντίθεση με τις παραδοσιακές εταιρείες.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι παρόμοιο μοντέλο με την αναβαθμισμένη υπηρεσία του Mr. Pengu, έχει λανσάρει  στις ΗΠΑ το Uber.

Το UberRUSH λανσαρίσθηκε δοκιμαστικά για την περιοχή του Μανχάτταν και αφορά στην ταχύτατη παράδοση αντικειμένων με ποδήλατα ή από πεζούς μεταφορείς και λόγω αυτού επικεντρώνεται κυρίως σε αντικείμενα μικρού βάρους, όπως κλειδιά, έγγραφα κλπ.

Η νέα υπηρεσία αποστολής ασυνόδευτων αντικειμένων είναι διαθέσιμη στην εφαρμογή του Mr. Pengu για iOS και Android.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By