Σάββατο, 24 Φεβρουαρίου, 2024

Μύκονος: Γκρεμίζουν τώρα το Sea Satin

Μπουλντόζες κι άλλα σκαπτικά μηχανήματα μπήκαν πριν από λίγο στη θρυλική ψαροταβέρνα Sea Satin της Μυκόνου, σε μέρος της οποίας εντοπίστηκαν σοβαρές πολεοδομικές παραβάσεις

Οι μπουλντόζες γκρεμίζουν τις παρανομίες που εντοπίστηκαν μέσα στον προστατευόμενο αρχαιολογικό χώρο, τον Μεσαιωνικό Οικισμό του Κάστρου και τους εμβληματικούς Ανεμόμυλους.

Εκεί δραστηριοποιούνταν για χρόνια η θρυλική ψαροταβέρνα Sea Satin.

Συγκεκριμένα σε ένα κτίσμα που προϋπήρχε του ρυμοτομικού σχεδίου και περιβάλλοντα χώρο, κάτι που οι νέοι ιδιοκτήτες του προσπάθησαν να το μετατρέψουν σε «ημιυπαίθριο» τοποθετώντας και στέγαστρο. Για να συνεχίσει όμως να λειτουργεί και με αυτές τις παρεμβάσεις το εν λόγω κατάστημα απαιτούνταν ειδικές άδειες και από Πολεοδομία και από Αρχαιολογική Υπηρεσία, κάτι που τελικά κατέστη ανέφικτο.

Το κατάστημα πήρε άδεια λειτουργίας το 2005 από τον Δήμο Μυκόνου, ως κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Το έτος 2017 εκδόθηκε η απόφαση και από το Υπουργείο Πολιτισμού για την έγκριση της λειτουργίας του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Το 2019 διεκόπη η λειτουργία του γιατί διαπιστώθηκε ότι είχε προχωρήσει σε αυθαίρετες κατασκευές, τις οποίες όμως γκρέμισε και έτσι του χορηγήθηκε εκ νέου άδεια λειτουργίας από το υπουργείο Πολιτισμού.

Το συγκεκριμένο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος βρίσκεται στον άμεσο περιβάλλοντα χώρο του χαρακτηρισμένου ως διατηρητέου Μνημείου συγκροτήματος των Κάτω Μύλων. Δηλαδή, το ποια μορφή θα πάρει οποιοδήποτε κτίσμα εκεί θα επηρεάσει την εικόνα που σχηματίζουν όσοι προσεγγίζουν αυτό το διατηρητέο μνημείο, αλλά και τη θέα που θα έχουν από αυτό προς τη Χώρα.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, στις 4/11/2022 το συγκεκριμένο οικόπεδο και το κτίσμα εντός του εκμισθώθηκε στην «Πάνορμος Τουριστική ΙΚΕ», η οποία έχει στα σχέδιά της να καταλάβει πολύ περισσότερο χώρο από αυτόν στον οποίο λειτουργούσε το Sea Satin μέχρι πέρσι, χώρο που καταλαμβάνει και τον αιγιαλό και την παραλία της περιοχής. Κατά τα ειωθότα στο νησί των αυθαιρεσιών, οι εργασίες ξεκίνησαν πριν λάβει η επιχείρηση την άδεια.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στις 23 Ιανουαρίου 2023 έλαβαν από την πολεοδομία έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας, όμως ήδη πραγματοποιούσαν εργασίες και μάλιστα στον κοινόχρηστο αιγιαλό. Τρεις μέρες πριν την άδεια της πολεοδομίας, στις 20/01/2023, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων είχε στείλει στην Αστυνομική Υποδιεύθυνση Μυκόνου σήμα για διακοπή εργασιών «απόρριψης ογκωδών λίθων και επίστρωσης με αμμοχάλικο που εκτελούνται στον αιγιαλό χωρίς την άδεια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στη θέση “Αρώνια” της Χώρας Μυκόνου», υπογραμμίζοντας ότι είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος, ότι βρίσκεται στον άμεσο περιβάλλοντα χώρο του χαρακτηρισμένου ως διατηρητέου Μνημείου συγκροτήματος των Κάτω Μύλων, εντός του προστατευόμενου οικισμού της Χώρας Μυκόνου.

Η επιχείρηση κατέθεσε τελικά τον Φεβρουάριο νέα αίτηση για άδεια εργασιών που αφορούσε κυρίως τον ακάλυπτο χώρο: ανάμεσα στα άλλα περιλάμβανε νέα πέργκολα έκτασης 391 τμ., σκαλάκια και διάστρωση του ακάλυπτου χώρου με ξύλινο ντεκ και βότσαλο. Βεβαίως μια ματιά στις τρισδιάστατες απεικονίσεις του σχεδίου δείχνει μια αρκετά πιο «εντυπωσιακή» κατασκευή, που δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί απλώς μια «μικρής κλίμακας παρέμβαση» στον ακάλυπτο χώρο και μάλιστα κάτω από τους Μύλους.

Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, παρότι η επιχείρηση είχε καταθέσει αίτημα στην Αρχαιολογική Υπηρεσία στις 13/02/2023 για «Διαμορφώσεις ακαλύπτου χώρου, επισκευές και μικροτροποποιήσεις στην εσωτερική διαρρύθμιση σε υπάρχον κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος», και παρά το πρώτο σήμα διακοπής, οι κατασκευές συνεχίστηκαν χωρίς καμία άδεια.

Τελικά επιλήφθηκε και πάλι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, που έστειλε δεύτερο σήμα διακοπής εργασιών στις 7 Μαρτίου 2023, για εργασίες οικοδομικές μέσα σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο. Και πάλι το σήμα συνοδευόταν από φωτογραφικό υλικό που τεκμηρίωνε την «υλοποίηση αυθαίρετων εγκαταστάσεων στον χώρο».

Την ίδια μέρα, το απόγευμα της 7ης Μαρτίου, λίγο πριν ο αρχαιολόγος Μ. Ψαρρός δεχτεί επίθεση στο Μαρούσι, το ζήτημα των αυθαίρετων κατασκευών στο Sea Satin, αλλά και ο γενικότερος προβληματισμός για το αν η λειτουργία του καταστήματος αυτού θα κλείσει αυθαίρετα την πρόσβαση στον αιγιαλό για όλους τους πολίτες, όπως έχει συμβεί σε άλλες περιπτώσεις στο νησί, απασχόλησε και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Μυκόνου, μετά από αίτημα της αντιπολίτευσης.

By