Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, 2024

ΜΥΚΟΝΟΣ: To χρηματιστήριο της ξαπλώστρας – Πού θα πληρώσετε 1.300 ευρώ

Μύκονος: Οι τιμές εκκίνησης των δημοπρασιών για τις παραλίες – Πόσα πληρώνουν τα διάσημα beach bars για τα ομπρελοκαθίσματα – Έως και 1.000 ευρώ χρεώνουν το σετ στους πελάτες

Την Δευτέρα 19 Ιουνίου και ώρα 1 το μεσημέρι, ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής Δημοπρασιών του Δήμου Μυκόνου, θα διεξαχθεί η δημοπρασία για τις χρυσοφόρες παραλίες του νησιού.

Το ζητούμενο αντίτιμο, όπως θα διαβάσετε παρακάτω, για το δικαίωμα απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας, δηλαδή την τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων, φαίνεται χαμηλό σε σχέση με τα κέρδη που αποκομίζουν οι επιχειρηματίες κάτι που ίσως σημαίνει ότι το υπουργείο Οικονομικών ενδεχομένως να μην αξιοποιεί αποτελεσματικά τα πολύτιμα assets του Δημοσίου.

Από την άλλη, οι συμμετέχοντες στην δημοπρασία επιχειρηματίες, θεωρούν το αντίτιμο υψηλό και διαμαρτύρονται για αυτό.

Η πραγματικότητα βέβαια είναι ότι οι επιχειρηματίες ναι μεν τοποθετούν μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ πάνω στη μυκονιάτικη άμμο, ποσά όμως που δύναται να αποσβεστούν σε μόλις μια καλή τους μέρα καθώς οι θέσεις (ομπρέλα-ξαπλώστρα) πωλούνται στον πελάτη με διαβαθμίσεις, ανάλογα τη σειρά και φυσικά ισχύει ελάχιστη κατανάλωση που σε κάποιες παραλίες φτάνει και τα 1.000 ευρώ για μια ξαπλώστρα πάνω στο κύμα.

Επιπλέον, οι εκμισθωτές των μυκονιάτικων παραλιών επενδύουν σε ακριβά ομπρελοκαθίσματα και προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες προκειμένου να δικαιολογήσουν τις υψηλές τιμές.

Οι τιμές εκκίνησης της δημοπρασίας που αφορά την παραχώρηση προς εκμετάλλευση για σεζόν των παραλιών στις οποίες δεν δραστηριοποιούνται όμορες επιχειρήσεις, διαφοροποιούνται ανάλογα την έκταση και την εμπορικότητα της κάθε παραλίας.

Πιο ακριβή απ’ όλες τις παραλίες, είναι η Ελιά καθώς οι ενδιαφερόμενοι εκμισθωτές καλούνται να προσφέρουν 60.000 ευρώ για 500 τ.μ. άμμου. Στη συγκεκριμένη παραλία προσφέρονται δυο ίσες εκτάσεις παραλίας (500+500 τ.μ.)

Ακολουθεί η παραλία Καλό Λιβάδι. Συγκεκριμένα, για το τμήμα Νο3 της εν λόγω παραλίας η τιμή εκκίνησης είναι 36.000 ευρώ για 300 τ.μ.

Στη τρίτη θέση των ακριβότερων παραλιών στις οποίες δεν δραστηριοποιούνται όμορες επιχειρήσεις είναι η παραλία του Καλαφάτη και πιο συγκεκριμένα, δυο τμήματα αυτής, έκτασης 500 τ.μ. το καθένα. Για αυτά τα δυο τμήματα η τιμή εκκίνησης είναι 30.000 ευρώ ενώ για τα υπόλοιπα επιπλέον δυο κομμάτια άμμου, η τιμή εκκίνησης είναι 13.000 ευρώ.

Στην 4η θέση της λίστας των δημοπρασιών βάσει των τιμών εκκίνησης της δημοπρασίας, βρίσκονται δυο παραλίες, το Αγράρι και η Λια. Ωστόσο, ο χώρος που μπορεί να εκμεταλλευτεί ο εκμισθωτής για να τοποθετήσει τα ομπρελοκαθίσματα του, είναι αρκετά μικρότερος σε σχέση με τις υπόλοιπες παραλίες. Για 50 τ.μ. άμμου έχει οριστεί τιμή εκκίνησης 14.000 ευρώ.

Στην 5η θέση δεσπόζει η παραλία Κόρφος με τιμή εκκίνησης 13.000 ευρώ για 50 τ.μ.

Οι τιμές για τις παραλίες με όμορες επιχειρήσεις

Η απάνεμη Ψαρού εκεί όπου βρίσκεται το διάσημο «Nammos» εξακολουθεί να κρατάει τα σκήπτρα της πιο ακριβής παραλίας στη Μύκονο, στη κατηγορία των παραλιών που δραστηριοποιούνται όμορες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, το κάθε τετραγωνικό μέτρο άμμου για απλή χρήση αιγιαλού και τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων τιμάται προς 80 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η επιχείρηση «Nammos» δίνει κάθε σεζόν 86.000 ευρώ για τα περίπου 1.000 τ.μ. παραλίας που της αναλογούν.

Ποσό που μπορεί άνετα να υπερκαλυφθεί και μάλιστα μέσα σε μία ημέρα, δεδομένου του υψηλού τζίρου της επιχείρησης, που κάθε χρόνο υπερβαίνει τα 20 εκατ. ευρώ.

Στo Nammos η πρώτη σειρά με ξαπλώστρες, κοστίζει την υψηλή περίοδο της τουριστικής κίνησης τουλάχιστον 300 ευρώ ενώ ανάλογα με τη ζήτηση μπορεί να φτάσει και τα 1.000 ευρώ  ελάχιστη κατανάλωση. Από τη δεύτερη έως την πέμπτη σειρά η τιμή πέφτει στα 210 ευρώ.

Δεύτερη πιο ακριβή είναι η παραλία Paradise με την χοντρή άμμο, γνωστή την εποχή των χίπις. Εδώ κάθε τ.μ. άμμου τιμάται προς 75 ευρώ.

Τρίτη πιο ακριβή είναι το Πλυντρί, εκεί όπου δραστηριοποιούνται δύο ιστορικές επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης, το «Tropicana» και το «Super Paradise». Στο Πλυντρί το τ.μ. άμμου υπολογίζεται στα 70 ευρώ για απλή χρήση αιγιαλού και τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων.

Στην τρίτη θέση των πιο ακριβών παραλιών με όμορες επιχειρήσεις ισοβαθμούν ο Πλατύς Γυαλός, η Παράγκα και η Ελιά, με το κάθε τ.μ. άμμου να τιμάται προς 65 ευρώ.

Η τιμή της ξαπλώστρας

Στην Παράγκα και στο εντυπωσιακό beach bar «SantaAnna», το οποίο διαθέτει και τη μεγαλύτερη πισίνα στην Ευρώπη, το σετ ομπρέλα- ξαπλώστρες (για τρία άτομα) τιμάται στα 700 ευρώ (200 ευρώ τα ομπρελοκαθίσματα και 500 ευρώ μίνιμουμ κατανάλωση). Στη δεύτερη σειρά, η τιμή είναι χαμηλότερη κατά 100 ευρώ, ήτοι 600 ευρώ (200 ευρώ για τα ομπρελοκαθίσματα και 400 ευρώ μίνιμουμ κατανάλωση).

Στο «Solymar» στο Καλό Λιβάδι, στην πρώτη και δεύτερη σειρά οι ξαπλώστρες κοστίζουν 130 ευρώ το σετ και από την τρίτη και μετά ο τουρίστας πληρώνει 90 ευρώ το σετ.

Οι τιμές για το σετ ξαπλώστρας στα πιο διάσημα beach bars της Μυκόνου

Οι τιμές για το σετ ξαπλώστρας στα πιο διάσημα beach bars της Μυκόνου

Στο «Alemagou» στη Φτελιά το σετ ομπρέλα και δύο ξαπλώστρες ορίζεται στα 120 ευρώ (high season), αλλά για να το απολαύσεις πρέπει να κλείσεις και τραπέζι για φαγητό στο εστιατόριο της επιχείρησης.

Στην πανέμορφη παραλία του Πανόρμου, στο «Principote» που είναι ακόμα κλειστό λόγω των πολεοδομικών παραβάσεων, η τιμή για κάθε σετ ομπρέλα-ξαπλώστρα τη χαμηλή περίοδο είναι 70 ευρώ, μετά ανεβαίνει στα 80 ευρώ, ενώ υπάρχουν και τα VIP beds που κοστίζουν 500 ευρώ.

By