Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

«Μυστικό» σχέδιο έχει το Λονδίνο για την «μετα-Βrexit» εποχή

Με ένα μυστικό σχέδιο αναμένεται να φθάσει στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα μια αποστολή από το Λονδίνο η οποία θα ζητά μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου για την μετά-Brexit εποχή.

Το αίτημα θα αφορά στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, καθώς υπάρχουν έντονες ανησυχίες για τη ζημιά με την οποία θα βρεθούν αντιμέτωποι οι εργοδότες αν αναγκαστούν να μετακινήσουν τη δραστηριότητές τους.

Της πρωτοβουλίας ηγείται ο πρώην υπουργός Mark Hoban και είναι ανεξάρτητη από τις κυβερνητικές πολιτικές αλλά έχει την άτυπη υποστήριξη ανώτερων στελεχών σύμφωνα με τρία άτομα, τα οποία πρόσκεινται στο project.

Οι επιχειρήσεις χρηματοοικονομικών υπηρεσιών έχουν για πολύ καιρό χρησιμοποιήσει το Λονδίνο ως ευρωπαϊκό κόμβο βασιζόμενες στη νομοθεσία που ισχύει στην ενιαία αγορά και επιτρέπει την πώληση υπηρεσιών διασυνοριακά μέσω του City.

Οι επικεφαλής των επιχειρήσεων ανησυχούν ότι η προθεσμία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρώπη Μάρτιο του 2019 θα λήξει χωρίς να έχει πρώτα βρεθεί μια αξιόπιστη συμφωνία για μια ομαλή πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές. Οι τράπεζες φοβούνται ότι μπορεί να χρειαστεί να μετακινήσουν χιλιάδες στελέχη τους σε άλλες πόλεις όπως είναι η Φρανκφούρτη και το Λονδίνο. Η Barclays έχει ήδη δρομολογήσει διαδικασίες για να μεταφέρει δραστηριότητες στην ιρλανδική πρωτεύουσα.

Η πρόταση του Λονδίνου είναι ενδεικτική για το πώς οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες ανησυχούν για το ενδεχόμενο να «αφεθούν» στα χέρια εκείνων που θα κάνουν τις επίσημες διαπραγματεύσεις για το Brexit ενώ η πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι επιβεβαίωσε το σκοπό της κυβέρνησης για ένα «σκληρό» Brexit.

H αποστολή του City η οποία έχει και την υποστήριξη Γερμανών αξιωματούχων, ελπίζει ότι θα πείσει χώρες όπως είναι η Ισπανία και η Γαλλία για τα πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου σχεδίου, το οποίο θα μπορούσε να επηρεάσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Μια από τις εκτιμήσεις του Association of Financial Markets για το τι θα μπορούσε να κοστίσει η διαδικασία στις τράπεζες αν η Βρετανία αποκοπτόταν από την ΕΕ χωρίς πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά, ανέφερε ότι αυτό θα κόστιζε στις τράπεζες 15 δις ευρώ για έξοδα ανασυγκρότησης και 40 δις για επιπλέον δαπάνες που θα προέκυπταν.

Ωστόσο, ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο οποίος είναι επικεφαλής της διαπραγμάτευσης, έχει επισημάνει ότι θα υπάρξουν ειδικές διευθετήσεις. Οι Βρυξέλλες, όμως, δεν δείχνουν πρόθυμες να συζητήσουν τη μελλοντική τους σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι τουλάχιστον σημειωθεί αρκετή πρόοδος στο εν λόγω «διαζύγιο».

Το πλάνο πάντως βασίζεται στην αρχή της «αμοιβαίας πρόσβασης», η οποία θα επιτρέπει στα χρηματοοικονομικά σχήματα από το Ηνωμένο βασίλειο και τις υπόλοιπες 27 χώρες της ΕΕ να λειτουργούν το ένα στην αγορά του άλλου χωρίς φραγμούς αν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την ενιαία αγορά.

By