Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Μυτιληναίος: Κίνδυνος αύξησης ληξιπρόθεσμων οφειλών και αυξημένης πίεσης στην αγορά από την αναστολή των αποκοπών

Τι δήλωσε η διοίκηση για το LNG και το γέμισμα των αποθηκευτικών χώρων στην ΕΕ-Ακριβή λύση η Ιταλία για την Ελλάδα – Πιο συμφέρουσα η Ρεβυθούσα – Δεν δεχόμαστε ότι υπάρχουν υπερκέρδη

Σοβαρή ανησυχία για τις διαστάσεις που προσλαμβάνει η ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος και για τις επιπτώσεις της στην αγορά εξέφρασε χθες ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος. Ο πρόεδρος της εισηγμένης, στο περιθώριο της τακτικής γενικής συνέλευσης, ανέφερε ότι υπάρχει κίνδυνος οι προσφυγές να εκτινάξουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και μάλιστα σε μια περίοδο έντονων πιέσεων λόγω της ακρίβειας.

Όπως μάλιστα τόνισε, η αναστολή των αποκοπών, μετά και την χθεσινή απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας, προκαλεί ισχυρές πιέσεις στις μικρότερες επιχειρήσεις προμήθειας, καθώς δημιουργεί μεγάλες απαιτήσεις σε κεφάλαια κίνησης και θέτει σε μεγάλο κίνδυνο την βιωσιμότητά τους. Να σημειωθεί ότι σχεδόν διπλασιασμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών παρουσιάζει και η Protergia, η οποία μέχρι σήμερα είχε μικρό ποσοστό ανείσπρακτων λογαριασμών λόγω ποιοτικού πελατολογίου.

Ένα δεύτερο θέμα που έθιξε ο κ. Μυτιληναίος μετά την γενική συνέλευση των μετόχων, είναι η αδυναμία του LNG να εξασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Όπως είπε, το πρόβλημα δεν είναι οι υποδομές αλλά η επάρκεια του υγροποιημένου φυσικού αερίου, θεωρώντας δύσκολο τον στόχο της ΕΕ να πληρωθούν σε ποσοστό 80% οι αποθηκευτικοί χώροι στα κράτη-μέλη έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο της κυβέρνησης να αξιοποιηθεί –μεταξύ άλλων- η Ιταλία για να αποθηκευτούν ποσότητες φυσικού αερίου, εκτίμησε ότι αποτελεί μια ακριβή λύση που θα εκτινάξει το κόστος του καυσίμου. Στο πλαίσιο αυτό, ως ασφαλής λύση και πλέον οικονομική, χαρακτήρισε την τέταρτη δεξαμενή του ΔΕΣΦΑ στην Ρεβυθούσα, με την μίσθωση ενός νέου πλοίου που θα τεθεί σε λειτουργία αρχές Ιουλίου.

Σχολιάζοντας το θέμα που έχει ανακύψει με τα υπερέσοδα και την φορολόγησή τους, η Μυτιληναίος όπως τόνισε χθες ο Πρόεδρος της εταιρείας, έχει εξαιρετικά στελέχη στον τομέα της ενέργειας και φέρνει καλύτερα αποτελέσματα από τον ανταγωνισμό. Αυτό όπως δήλωσε χθες δεν φέρνει ούτε υπερκέρδη ούτε αποτελεί αισχροκέρδεια. Πρόσθεσε μάλιστα ότι αν το θέμα τεθεί διαφορετικά ως μια συνεισφορά σε μια έκτακτη συνθήκη όπως είναι αυτή που διανύουμε, θα μπορούσε η εταιρεία να συμβάλλει και να γίνει μια άλλη συζήτηση. «Να σου λένε όμως ότι φέρε από αυτά που έκλεψες, εμείς δεν μπορούμε να το δεχτούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η διοίκηση της εταιρείας ξεκαθάρισε πάντως χθες ότι έχει γίνει πρόβλεψη στα αποτελέσματα, για την καταβολή αυτών των κερδών.

«Όταν πριν 1,5 χρόνο, η ελληνική αγορά εναρμονίστηκε με το μοντέλο του target model, η εταιρεία τήρησε τις επιταγές της ενιαίας αγοράς επακριβώς, δεν το χρησιμοποίησε για να δημιουργήσει πρακτικές που θα απέφεραν αθέμιτα κέρδη και έκανε ότι όριζε ο νόμος». Για αυτό όπως είπε, η εταιρεία έχει ελεγχθεί δέκα φορές.

Σχετικά με τον νέο μηχανισμό λειτουργίας της αγοράς, σημείωσε ότι η Μυτιληναίος τελεί εν αναμονή του τελικού σχεδίου από την ΕΕ καθώς η αρχική πρόταση απορρίφθηκε. Όπως σημείωσε ούτε το προηγούμενο σχέδιο αλλά ούτε και το τωρινό εκτιμάται ότι θα έχει σοβαρή επίπτωση στις προβλέψεις των αποτελεσμάτων για το 2022.

8 GW στις ΑΠE

Αναλύοντας την στρατηγική της Μυτιληναίος στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τα στελέχη της εισηγμένης, παρουσίασαν το χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ, ισχύος 8 GW, λέγοντας ότι από αυτά, τα 5 GW αποτελούν διεθνή έργα που βρίσκονται σε Χιλή, Ευρώπη, Ασία και Αυστραλία, 1 GW στην Ιταλία και 2 GW στην Ελλάδα.

Από το διεθνές χαρτοφυλάκιο των 5 GW, τα στελέχη της εταιρείας ανέφεραν χθες ότι τα 2 GW είναι σε διάφορα στάδια, άλλα σε λειτουργία, άλλα σε κατασκευή και άλλα έτοιμα να κατασκευαστούν. Τα υπόλοιπα 3 GW βρίσκονται σε ανάπτυξη.

Στην Ιταλία το 50% των έργων είναι ώριμα προς κατασκευή και το υπόλοιπο 50% είναι στα τελικά στάδια ανάπτυξης. Σε ότι αφορά την Ελλάδα από τα 2 GW, τα 250 MW λειτουργούν, 250MW είναι σε τελικά στάδια αδειοδότησης και 1,5 GW των φωτοβολταϊκών είναι επίσης σε φάση αδειοδότησης και εκκρεμούν μόνο οι όροι σύνδεσης. Από αυτά για τα 135 MW έχει ξεκινήσει η κατασκευή.

Με βάση το σχεδιασμό, από τα 8 GW έργων, τα 3 GW σε Ελλάδα και Ιταλία θα είναι σε λειτουργία τα επόμενα χρόνια και τα υπόλοιπα 5 GW που αποτελούν τα διεθνή έργα που η εταιρεία σχεδιάζει, αναπτύσσει και κατασκευάζει, υπολογίζεται να έχει πουλήσει μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια.
Ερωτηθείς χθες από τους μετόχους γιατί η Μυτιληναίος δεν κρατά στο δικό της χαρτοφυλάκιο περισσότερα έργα, η διοίκηση της εταιρείας αναφέρθηκε στα υψηλά επιτόκια, λέγοντας ότι το χρήμα θα γίνει ακριβό και σπάνιο, και η εταιρεία δεν θέλει να χάσει τις υψηλές της αξιολογήσεις. Δε θέλουμε να μείνουμε με πολλά φωτοβολταϊκά και χωρίς κέρδη, εξήγησε.

«Το μοντέλο φτιάχνουμε έργα και τα κρατάμε στο χαρτοφυλάκιό μας, προσθέτει μεν αξία αλλά σου βγάζει λίγα λεφτά και σου τρώει όλη τη διαθέσιμη χρηματοδότηση», ανέφερε χθες ο κ. Μυτιληναίος, την στιγμή μάλιστα που όπως τόνισε, η εταιρεία έχει μεγάλες ανάγκες για χρηματοδότηση επενδύσεων που από 358 εκ. πέρσι, φέτος θα ξεπεράσουν τα 600 εκ. ευρώ.

By