Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Μυτιλήνη: Αναχώρησαν τα ΜΑΤ από το νησί – Τι θα πει ο Μητσοτάκης στους δημάρχους

Στις 09:00 το πρωί της Πέμπτης 27 Φεβρουαρίου, αναχώρησαν από το λιμάνι της Μυτιλήνης οι άνδρες της Αστυνομίας μετά τα σφοδρά επεισόδια με τους κατοίκους την Τετάρτη.

Με το ίδιο πλοίο μεταφέρθηκαν ο μηχανολογικός εξοπλισμός, τα οχήματα, τα μηχανήματα του Στρατού που είχαν μεταφερθεί στο νησί το βράδυ της Δευτέρας, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργασίες στην επιταγμένη έκταση στο Καβακλή, όπου σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό της κυβέρνησης θα κατασκευασθεί νέα δομή φιλοξενίας προσφύγων.

Η αναχώρηση έγινε από τη Μυτιλήνη με το πλοίο «Νήσος Ρόδος» το οποίο εκτάκτως δρομολογήθηκε προκειμένου να μεταφέρει τις αστυνομικές δυνάμεις. Στις 12:00, το ίδιο πλοίο θα παραλάβει από τη Χίο τις αντίστοιχες δυνάμεις.

Πέτσας: Ξεκίνησε η εφαρμογή του σχεδίου για τη δημιουργία κλειστών δομών
Σε δηλώσεις του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σχολίασε για την ένταση και τα επεισόδια στα νησιά όπου ξεκίνησε η εφαρμογή του σχεδίου για τη δημιουργία κλειστών δομών.

«Κατ” αρχάς πρέπει να συγχαρούμε τις αστυνομικές δυνάμεις γιατί είχαν μια δύσκολη αποστολή και έδειξαν πρωτοφανή αυτοσυγκράτηση. Γιατί αυτές οι εικόνες που είδαμε ήταν κι αυτές πρωτοφανείς. Εικόνες βίας απέναντι στις αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες έχουν να κάνουν το σκοπό τους. Να εκτελέσουν την αποστολή τους, η οποία ήταν να προχωρήσει η πρώτη φάση για την κατασκευή των κλειστών δομών δηλαδή ενός απ” τους άξονες του κυβερνητικού σχεδίου.

Η κυβέρνηση προχώρησε με αποφασιστικότητα στο πρώτο βήμα. Η πρώτη φάση ολοκληρώνεται σήμερα μετά από 48 ώρες στη Μυτιλήνη, αύριο θα ολοκληρωθεί η πρώτη φάση στη Χίο. Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν έχουν κάποιο λόγο να είναι πλέον εκεί και επιστρέφουν στις βάσεις τους. Κάποιες απ” αυτές που ήταν ενίσχυση θα επιστρέψουν στην Αθήνα και οι περισσότερες θα μείνουν στην περιοχή.

Κάποιες από τις δυνάμεις θα αποσυρθούν και κάποιες θα παραμείνουν, γιατί μ” αυτή την έξαρση στο Μεταναστευτικό δεν μπορούν να μείνουν τα νησιά χωρίς αστυνομικές δυνάμεις.

Γι αυτό το λόγο έχουμε αναλάβει μια πρωτοβουλία, την Πέμπτη έχει κληθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 5 η ώρα το απόγευμα ο περιφερειάρχης μαζί με τους αντιπεριφερειάρχες και τους δημάρχους των τριών νησιών, της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου για να γίνει μία προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι όπως ζήτησε και ο πρωθυπουργός και να υπάρξει μία αποκλιμάκωση της έντασης…

Φαντάζομαι ότι όλοι όσοι είδαν αυτές τις εικόνες δεν θέλουν να τις ξαναδούν. Ήταν πραγματικά ακραίες εικόνες. Δεν μπορεί κάποιος πολίτης ο οποίος είναι αγανακτισμένος και θέλει να διαμαρτυρηθεί να παίρνει μαζί του μολότοφ. Συνήθως παίρνει την οργή του και όχι μολότοφ».

Ο Πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, Γρηγόρης Γερακαράκος, προχώρησε μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού της Θεσσαλονίκης Status 107,7 σε μια σοβαρή καταγγελία.

Ο κ. Γερακαράκος υποστήριξε, ότι υπάλληλοι του Λιμενικού προέβησαν σε χειρονομίες κατά αστυνομικών, λέγοντας μάλιστα ότι θα καταθέσει και αναφορά στην εισαγγελία.

«Θα πρέπει να ελεγχθούν πολλά πράγματα εδώ…», δήλωσε ο κ. Γερακαράκος, υποστηρίζοντας ότι την ώρα που αστυνομικοί έφευγαν από το λιμάνι της Μυτιλήνης, λιμενικοί έκαναν χειρονομίες. «Ας γίνει η έρευνα να δούμε για ποιο λόγο τις έκαναν…»

Ο κ. Γερακαράκος δήλωσε για τα χθεσινά επεισόδια, ότι Χρυσαυγίτες ενώθηκαν με τους ακροαριστερούς σε κοινό μέτωπο και έδερναν τους αστυνομικούς.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα ζητήσει από τους δημάρχους και τους αντιπεριφερειάρχες να υπάρξει αποκλιμάκωση και η πρωτοβουλία να αποσυρθούν τα ΜΑΤ κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο κ. Μητσοτάκης είναι έξαλλος με τις εικόνες ξυλοδαρμού των ανδρών των ΜΑΤ από τους νησιώτες μέσα στα ξενοδοχεία που κοιμόντουσαν, ενώ θα ζητήσει ευθύνες από τους τοπικούς άρχοντες για την κατάσταση που διαμορφώθηκε.

Νωρίτερα, θα υπάρχει το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο θα συνεδριάσει υπό τον πρωθυπουργό.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By