Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Ν. Αλιβιζάτος: Τα αδικήματα Παπακωνσταντίνου πρέπει να παραγραφούν

Με βάσει το «αίσχος του άρθρου 86 του Συντάγματος το οποίο όμως όσο ισχύει ας μη το διαστρεβλώνουμε»

alivizatosA

Ξεκάθαρο θέμα παραγραφής, με βάσει το «αίσχος του άρθρου 86 του Συντάγματος το οποίο όμως όσο ισχύει ας μη το διαστρεβλώνουμε«, έθεσε ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, προτεινόμενος από το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, για πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο γνωστός καθηγητής συνταγματολόγος, κατέθεσε πως γνώριζε τον Γ. Παπακωνσταντίνου από τις αναφορές του θείου του Μιχ. Παπακωνσταντινου, και ήταν «απολωλώς πρόσωπο«, καθώς ανήκε σε διαφορετικό πολιτικό χώρο. Κατεβαίναμε και στην ίδια εκλογική περιφέρεια, όπου απέτυχε μια ή δυο φορές.

Πρόεδρος: Νομίζω πως δε θα ήθελε πλέον να ασχοληθεί με την πολιτική

Παπακωνσταντίνου (γελάει)

Αλιβιζάτος: Το λέω για να δείξω ότι με τις ξαδέλφες δεν είχε ιδιαίτερες σχέσεις. Θεωρώ πως υπάρχει ξεκάθαρο θέμα παραγραφής, έχω υπάρξει στενός συνεργάτης του Λεων. Κύρκου και για να αποτραπεί το ενδεχόμενο παραγραφής σχηματίστηκε τότε το 1989 μια κυβέρνηση. Προεκλογικά το 2012 είπε πως αν γίνουν εκλογές θα παραγραφούν τα αδικήματα. Ε΄ αν μου επιτρέπεται τα αδικήματα έχουν παραγραφεί.

Πρ: Δε σας επιτρέπω. Δεν το εννοώ έτσι κ. καθηγητά, γιατί δεν είναι της παρούσης

Μαρτ: Αρθρογράφησα για αυτό και διαπίστωσα πως ήταν πολύ ευφυής άνθρωπος. Πιστεύω οτι δε θα ρίσκαρε το προσωπικό του μέλλον για να κάνει μια βλακεία τέτοια.

Πρ: Και όχι μόνο. Για το χαρακτήρα του.

Μαρτ: Νομίζω ότι τον αδικεί το ύφος του όπου δείχνει αλαζονικό , ενώ δεν είναι . Τον ρώτησα τι έγινε; Και μου είπε «δεν ξέρω». Εκείνη την περίοδο συγκρούστηκε με πολύ κόσμο λόγω των μέτρων και μπορεί να υπήρξε εκεί κάποιο θέμα.

Ξένη Δημητρίου: Μα καλά κ. καθηγητή , το πρώτο πράγμα που κάνει κάποιος όταν παίρνει ένα cd είναι να ερευνήσει το όνομα του ή του πρωθυπουργού; Και καλά του πρωθυπουργού μπορεί να μην τον εμπιστεύομαι, το δικό του όμως; Δεν ξέρει αν έχει βγάλει λεφτά έξω;

Μ: Προφανώς υπάρχουν κι άλλοι Αλιβιζάτοι, Παπακωνσταντίνου κλπ

Υπεράσπιση: Υπάρχει θέμα παραγραφής

Μ: Κατά τη γνώμη μου, εφόσον υπήρξε η Βουλή των 3 ημερών, εξελέγη προεδρείο κλπ, έχει παρέλθει η αποσβεστική προθεσμία. Είναι τα αδικήματα παραγραμμένα, και για λόγους αρχής σας λέω πω είναι έτσι. Να ξέρετε ότι ο κ. Παπακωσνατινου μου είχε κατ επανάληψη πει πως δεν θέλει να τεθεί θέμα παραγραφής αλλά να κριθεί επί της ουσίας. Έχω αρθρογραφήσει κατ΄ επανάληψη για το αίσχος του άρθρου 86 του Συντάγματος, είμαστε η μοναδική χώρα που έχει απομείνει να παραπέμπει η Βουλή πολιτικά πρόσωπα. Αλλά όσο ισχύει ας μη την διαστρεβλώνουμε.

Ο κωδικός «Σοφία» και ο Βενιζέλος

Πάντως με τον κωδικό «Σοφία», ο χρήστης του οποίου την 1η Οκτωβρίου του 2012 διάβασε μέρος της λίστας Λαγκάρντ, ασχολήθηκε η εισαγγελέας Ξένια Δημητρίου κατά τις ερωτήσεις της στη Σοφία Ρίτσου, ειδική σύμβουλο του πρώην υπουργού Παπακωνσταντίνου.

Η μάρτυρας υποστήριξε ότι πρόκειται για άλλο πρόσωπο και σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου της εποχής για τη γραμματέα του επόμενου υπουργού Οικονομικών, Ευαγγ. Βενιζέλου.

Εισαγγελέας: Ο κωδικός «Σοφία» χρησιμοποιήθηκε στο στικ και διάβασε μέρος της λίστας

Μάρτυρας: Ο ανακριτής προσδιόρισε το χρόνο που ανοίχτηκε το στικάκι στην 1η Οκτωβρίου του 2012. Αρχικά να δηλώσω ότι δεν είναι ο κωδικός αυτός το όνομά μου. Ο δικός μου κωδικός είναι το επίθετό μου και κάποιοι αριθμοί. Έψαξα μόνη μου στον Τύπο και βρήκα δημοσιεύματα που λένε ποιά είναι αυτή η Σοφία και έλεγαν ότι είναι η Σοφία Μπέλμπα, η γραμματέας του κ. Βενιζέλου.

Πρόεδρος: Δεν μπορείτε να ενοχοποιείτε κάποιον, αν υπάρχει αδίκημα. Εσείς ξέρετε ότι έχετε άλλο κωδικό και ότι υπάρχει κάποια άλλη Σοφία εκείνο το χρονικό διάστημα στην υπηρεσία. Τί έκανε η άλλη κυρία Σοφία δεν το ξέρετε και δεν σας ενδιαφέρει. Δεν ξέρετε εσείς όμως ποια Σοφία ήταν. ..Ο κωδικός σας μας λέτε είναι διαφορετικός …δεν ξέρω ποιος Ρίτσου…Σεφέρη.

Κλείνοντας την κατάθεση της η κ. Ρίτσου επεσήμανε ότι «Ήταν μια περίοδος εξαντλητικής δουλειάς με στόχο τη διάσωση της χώρας. Δεν έχει σημασία αν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί με τις ενέργειες που έγιναν. Οφείλω, όμως να πω πως δεν υπήρχε σύσκεψη που ο κ. Παπακωνσταντίνου να μην επισημάνει ότι πρέπει να γίνονται σωστοί έλεγχοι ώστε να μην εισπράττουμε μόνο από αυτούς που πληρώνουν οικειοθελώς».

By