Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου, 2020

Ν. Δένδιας: Επί της αρχής η Ν.Δ. δεν μπορεί να καταψηφίσει την συμφωνία

Για την αλλαγή ηγεσίας, εξαρτάται από τη φυσιογνωμία, εάν το κόμμα έχει μια πολύ συγκεκριμένη φυσιογνωμία, γιατί να χρειαστεί αλλαγή ηγεσίας;

dendias

«Εγκληματική» χαρακτήρισε την καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων ο βουλευτής της ΝΔ, Νίκος Δένδιας.
Μιλώντας στο ρ/σ Βήμα Fm, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι «δεν μιλώ για πιθανότητα συμφωνίας ή ασυμφωνίας, δεν διανοούμαι ούτε καν την καθυστέρηση από εδώ και πέρα. Τώρα έρχεται η στιγμή της αλήθειας, αυτό είναι προφανές».

Κληθείς να σχολιάσει τη φράση του Προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά για «δεκανίκια του ΣΥΡΙΖΑ» ο πρώην υπουργός εξήγησε ότι «δεν είπε ακριβώς αυτό ο πρόεδρος της Ν.Δ., δεν ξέρω πού ακριβώς αναφέρεται, θα πρέπει να ρωτήσετε αυτόν που είπε τη φράση».

«Επί της αρχής η Ν.Δ. δεν μπορεί να καταψηφίσει»

Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως «εγώ αυτό που λέω είναι ότι είναι εθνική υποχρέωση η χώρα να έχει συμφωνία. Δεν πρόκειται εμείς να αφήσουμε τη χώρα να πάει στα βράχια, αυτό είναι βέβαιο» και πρόσθεσε: «αν η η Ν.Δ. μπορεί να προτείνει μια άλλη λύση, εναλλακτική, χρηματοδότησης της χώρας, τότε καλώς. Εάν δεν μπορεί να προτείνει μια εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης της χώρας, τότε τουλάχιστον επί της αρχής η Ν.Δ. δεν μπορεί να καταψηφίσει».

«Πώς είναι δυνατόν να την καταψηφίσει το κατεξοχήν ευρωπαϊκό κόμμα;»

Συγκεκριμένα, ο κ. Δένδιας διευκρίνισε πως «επί του άρθρου ή των άρθρων η Ν.Δ. έχει απόλυτη ελευθερία και υποχρέωση απέναντι στην ελληνική κοινωνία και σε αυτούς που της ψήφισαν να κάνει τις όποιες παρατηρήσεις της, αλλά επί της αρχής, στην ύπαρξη συμφωνίας με την Ευρώπη, πώς είναι δυνατόν να την καταψηφίσει το κατεξοχήν ευρωπαϊκό κόμμα;»

Αναφορικά με τον καθορισμό της στάσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέναντι στη συμφωνία, ο πρώην υπουργός σημείωσε ότι «η ΝΔ οφείλει να συγκαλέσει την Κ.Ο. και να αποφασίσει πού στέκεται το κόμμα σε αυτό το μείζον εθνικό ζήτημα».

Ο κ. Δένδιας παρατήρησε επιπλέον ότι «από εκεί και πέρα, επί της βάσης της απόφασης αυτής, της κοινοβουλευτικής εσωτερικής πλειοψηφίας, ο καθένας να σταθμίσει τη στάση του» και συνέχισε: «εμείς, τέσσερις μήνες λέμε στον ΣΥΡΙΖΑ «καταστρέφεις τη χώρα». Εμείς που του τα λέμε αυτά, θα του πούμε αύριο το πρωί “τώρα, δεν ψηφίζουμε”;»

«Ό,τι κρατάει τη Ν.Δ. στο 15%»

Ο πρώην υπουργός σχολίασε ακόμη ότι «κατά τη γνώμη μου, δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή είναι ό,τι κρατάει τη Ν.Δ. στο 15%. Αυτό είναι δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό είναι που πρέπει ν’ αλλάξουμε».

Ερωτηθείς για την προσωπική του στάση στην περίπτωση που η ΝΔ συντεταγμένα καταψηφίσει τη συμφωνία, ο κ. Δένδιας απάντησε ότι «μέσα σ’ ένα κόμμα, η πλειοψηφία το δεσμεύει». Ο ίδιος ωστόσο τόνισε ότι «εάν η Ν.Δ. αποφασίσει να πάψει να είναι η Ν.Δ., να πάψει να είναι το μεγάλο ευρωπαϊκό κόμμα και να γίνει μια μικρή ξενοφοβική παράταξη, είναι ένα μεγάλο θέμα, το οποίο πρέπει να το δούμε. Δεν είμαι έτοιμος να σας πω, είναι υπαρξιακό ζήτημα πάντως, δεν είναι απλό».

Αναφορικά με το μέλλον της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρώην υπουργός εκτίμησε ότι «η ΝΔ αυτή τη στιγμή δεν είναι γοητευτική. Εάν δεν μπορέσει ν΄ αλλάξει συνολικά τον τρόπο που απευθύνεται στην κοινωνία και δεν μπορέσει να κάνει την αυτοκριτική της, αλλά μένει πεισματικά προσδεδεμένη στο ότι εμείς είχαμε δίκιο, «άντε να κάναμε κανένα λάθος επικοινωνίας, αλλά όλα τ΄ άλλα τα κάναμε άριστα», δεν θα δούμε προκοπή» και κατέληξε: «δύσκολα θα υπάρξει μια τέτοια λογική. Για την αλλαγή ηγεσίας, εξαρτάται από τη φυσιογνωμία, εάν το κόμμα έχει μια πολύ συγκεκριμένη φυσιογνωμία, γιατί να χρειαστεί αλλαγή ηγεσίας;»

(Visited 1 times, 1 visits today)