Παρασκευή, 12 Αυγούστου, 2022

Ν. Γιαννακοπούλου: Φιάσκο ο διαγωνισμός για τις άδειες με επιπτώσεις στην ίδια την δημοκρατια

Μιλάμε για μια πολιτικά, νομικά και ηθικά διάτρητη διαδικασία, για ένα σκάνδαλο μεγατόνων που αφήνει εκτεθειμένη την κυβέρνηση

Η Νάντια Γιαννακοπούλου είναι μία νέα πολιτικός με αρκετά πλούσιο βιογραφικό. Έχει αποφοιτήσει από τη νομική σχολή Αθηνών και έχει στην κατοχή της και δύο τίτλους μεταπτυχιακών σπουδών, τόσο στην Ευρωπαϊκή Πολιτική (London School of Economics and Political Science) όσο και στο Εμπορικό και Τραπεζικό Δίκαιο (University of Bristol).

Συνέντευξη-Επιμέλεια Παναγιώτης Φωτεινός

Από το 2003 εργάστηκε ως δικηγόρος. Στην επαγγελματική της πορεία ως νομικός συνεργάστηκε με δικηγορικές εταιρείες και ειδικεύτηκε στο τραπεζικό και χρηματοοικονομικό δίκαιο, αλλά και στις διεθνείς συμβάσεις. Στη λαμπρή αυτή σταδιοδρομία προστέθηκε στη συνέχεια η πολιτική, η προσφορά στα κοινά, αλλά και η οικογένεια.

Στις εκλογές του Οκτωβρίου 2009 εξελέγη Βουλευτής Μεσσηνίας και επανεξελέγη Βουλευτής στις εκλογές του Μαΐου 2012. Ενώ στη θητεία της υπήρξε από τους βουλευτές με το μεγαλύτερο αριθμό αναφορών και ερωτήσεων κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Η Νάντια είναι ένα πνεύμα ανήσυχο με στοχοπροσήλωση στα ιδανικά της κεντροαριστεράς και ευαίσθητο σημείο της την αγάπη της για τις τρεις κόρες της. Σήμερα είναι μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ αλλά και  αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος.

 

Διεργασίες στην κεντροαριστερά και διαρκώς εμπλοκή, αλλά και πρωτοβουλίες απεμπλοκής. Τώρα σε τι φάση είμαστε;

Η διαδικασία προχωράει με δυσκολίες, καθώς είναι ένα πρωτόγνωρο εγχείρημα. Πιστεύω, επιδιώκουμε, θέλουμε και πρέπει να καταλήξουμε σε μια συμφωνία για την συνεργασία του χώρου μας. Η χώρα έχει ανάγκη τον ισχυρό κεντροαριστερό πόλο της σύγχρονης ανανεωμένης σοσιαλδημοκρατίας και δεν είναι δυνατόν η ανάγκη αυτή να μην επικρατήσει εναντι οιασδήποτε σκοπιμότητας.

 Στο παρελθόν έγιναν κι άλλες προσπάθειες αλλά απέτυχαν, τι πρέπει να γίνει αυτή τη φορά ώστε η συγκεκριμένη προσπάθεια να φέρει θετικά αποτελέσματα;

Να καταλάβουμε ότι προέχει η ανάγκη συγκρότησης ενός πόλου που θα αλλάξει τις πολιτικές ισορροπίες και συσχετισμούς προς όφελος των δημιουργικών στρωμάτων της κοινωνίας μας. Να γίνουν υποχωρήσεις, να υπάρξει αλληλοσεβασμός, να καταλάβουμε ότι η ανάγκη σχετίζεται με τη χώρα και όχι με τις φιλοδοξίες καθενός από εμάς.

 Από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ και μετά ξηλώνεται θα λέγαμε το πουλόβερ της διαδικασίας της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών. Που πιστεύεις θα φτάσει αυτό;

Η όλη ιστορία εξελίσσεται σε ένα τεράστιο φιάσκο γα την κυβέρνηση. Αποκαλύφθηκε με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι όχι μόνο δεν υπάρχει κανένα ηθικό πλεονέκτημα, αλλά αντιθέτως οδηγήθηκαν σε ένα πρωτοφανές «Βατερλώ» με δυσμενείς επιπτώσεις και στην ίδια τη δημοκρατία. Ο κ. Παππάς που σήμερα παριστάνει τον αδέκαστο προ ημερών ήταν ο μεγαλύτερος συνήγορος υπεράσπισης και διαφημιστής του κ. Καλογρίτσα και μας εξηγούσε γιατί το βοσκοτόπι έχει πράγματι την αξία που έλεγαν. Πήγαν να στήσουν μια διαδικασία ελέγχου των ΜΜΕ με έναν διάτρητο διαγωνισμό και εξετέθησαν ανεπανόρθωτα, πολιτικά και ηθικά.

Θεωρείς πως είμαστε αντιμέτωποι με κάποιο σκάνδαλο; Υπάρχουν ποινικές ευθύνες και αν ναι σε ποιον;

Τις τυχόν ποινικές ευθύνες θα πρέπει να αναζητήσει η δικαιοσύνη.
Εξάλλου προβληματίζει την κοινωνία μας, γιατί μέχρι τώρα δεν έχει κινηθεί η Εισαγγελική Αρχή. Εγώ θα κάνω πολιτικό σχόλιο. Και αυτό που πολιτικά υποστηρίζω, είναι, ότι μιλάμε για μια πολιτικά, νομικά και ηθικά διάτρητη διαδικασία, για ένα σκάνδαλο μεγατόνων που αφήνει εκτεθειμένη την κυβέρνηση και αποδεικνύει τις προθέσεις της., Να χτίσει μια νέα διαπλοκή η οποία θα εξυπηρετεί τις πολιτικές επιδιώξεις της.

Η Φώφη Γεννημάτα υποστήριξε πρόσφατα πως η Δημοκρατική Συμπαράταξη σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της αντιπολίτευσης, υιοθετείς αυτή την θέση;

Ασφαλώς. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει δώσει μάχες, έχει ανατρέψει κυβερνητικούς σχεδιασμούς, έχει σηκώσει θέματα. Βλέπετε εξάλλου συχνά ότι το μένος της Κυβέρνησης προς το ΠΑΣΟΚ είναι τεράστιο, συχνά ακόμα μεγαλύτερο από αυτό απέναντι στη ΝΔ. Ας συνηθίσουν στην ιδέα ότι ο καιρός που λεηλατούσαν τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ πέρασε. Τώρα θα αρχίσει η αντίστροφη πορεία.

 Την προηγούμενη βδομάδα είδαμε τον Κυριάκο Μητσοτακη στην συνέντευξη του στη ΔΕΘ, πιστεύεις πως όσα υποσχέθηκε είναι υλοποιήσιμα;

Ο κ. Μητσοτάκης κάνει και αυτός το λάθος να υπόσχεται περισσότερα από όσα μπορεί και ας διακηρύσσει τα αντίθετα. Και πιθανόν να έχει και αυτός το ίδιο πρόβλημα αναξιοπιστίας την επόμενη μέρα.

Το ΠΑΣΟΚ θα μετείχε σε μία μελλοντική συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία;

Το ΠΑΣΟΚ θέλει να αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί. Να ενισχυθεί ο τρίτος, δημοκρατικός πόλος για να έχει καθοριστικό ρόλο την επόμενη μέρα. Αυτό είναι η έγνοια και η προτεραιότητά μας αυτή τη στιγμή.

(Visited 1 times, 1 visits today)