Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2023

Ν. Μηταράκης: Η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν είναι πλέον, κι ούτε θα ξαναγίνει πύλη εισόδου για την ευρωπαϊκή ήπειρο, έστειλε από τη Βουλή, όπου συζητείται και ψηφίζεται το νομοσχέδιο που τροποποιεί τις διαδικασίες απελάσεων όσων μένουν παράνομα στη χώρα, ο Νότης Μηταράκης.

Στη συζήτηση που διεξάγεται σε μια ιδιαίτερα επίκαιρη, λόγω των εξελίξεων στο Αφγανιστάν, χρονική στιγμή, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου χαρακτήρισε την κατάσταση διαχειρίσιμη σε όλα τα επίπεδα.

«Η κυβέρνηση αντιμετώπισε την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και τα συμβάντα στον Έβρο, τις συσσωρευμένες εκκρεμότητες ετών ως προς την εξέταση αιτημάτων διεθνούς προστασίας, την ολοσχερή καταστροφή της Μόριας μέσα σε μια νύχτα που οδήγησε εκτός δομής χιλιάδες ανθρώπων εν μέσω πανδημίας και σε όλες αυτές τις προκλήσεις ανταπεξήλθαμε αποτελεσματικά», είπε και παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία:

Σε σχέση με 12 μήνες πριν, μειώθηκαν κατά 80% και οι διαμένοντες στα νησιά και κατά 48% συνολικά στη χώρα. «Αποσυμφόρηση όχι απλώς στα νησιά, Αλλά συνολικά στην Ελλάδα», είπε και πρόσθεσε πως πλέον στις δομές & στο ΕΣΤΙΑ έχουμε 33.272 αιτούντες άσυλο καθώς και 9.637 αναγνωρισμένοι, με χωρητικότητα 66 χιλιάδων θέσεων. Από πέρυσι έχουν κλείσει 85 δομές φιλοξενίας και σήμερα, αριθμούν συνολικά 36 από 121 που λειτουργούσαν, ενώ καταγράφεται θετικό το ισοζύγιο αναχωρήσεων – αφίξεων.

«Τη διετία έφυγαν από τη χώρα πολλοί περισσότεροι απ΄όσους ήρθαν παράτυπα, ενώ στο 7μηνο, 7.114 άτομα αναχώρησαν με προορισμό είτε την Ευρώπη είτε τρίτα κράτη μέσω των μηχανισμών απελάσεων, επιστροφών και μετεγκαταστάσεων υπηκόων τρίτων χωρών, χωρίς να υπολογίζουμε τις μετακινήσεις αναγνωρισμένων προσφύγων, μόνο φέτος και μόνο η Γερμανία μας έχει αναφέρει 25 χιλιάδες αφίξεις στη χώρα τους. Την ίδια περίοδο αφίχθηκαν 4.176», είπε ο Νότης Μηταράκης.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By