Παρασκευή, 7 Μαΐου, 2021

Naftogaz: Καμία πρόοδος με την Gazprom για το ουκρανικό χρέος

Η ανακοίνωση της Naftogaz έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του Ευρωπαίου επιτρόπου Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ, σύμφωνα με τον οποίο Ουκρανία και Ρωσία σημείωσαν πρόοδο στις συνομιλίες

gazprom

Η κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Ουκρανίας Naftogaz ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν υπήρξε πραγματική πρόοδος στις συνομιλίες με την ρωσική Gazprom στο Βερολίνο σχετικά με το ουκρανικό χρέος ή τον καθορισμό της τιμής του ρωσικού φυσικού αερίου, καθώς η διαφορά απειλεί τη ροή του φυσικού αερίου προς την δυτική Ευρώπη.

Η ανακοίνωση της Naftogaz έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του ευρωπαίου επιτρόπου Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ, σύμφωνα με τον οποίο Ουκρανία και Ρωσία σημείωσαν πρόοδο στις συνομιλίες για τη διαμόρφωση της τιμής χθες και με την πρότασή του για την αποπληρωμή 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το ουκρανικό χρέος είναι πιθανόν να ανοίξει ο δρόμος για νέο γύρο συνομιλιών την Παρασκευή.

Σε δηλώσεις του μετά τις τριμερείς συνομιλίες, ο Γκίντερ Ετινγκερ είπε ότι η ρωσική και η ουκρανική κυβέρνηση θα εξετάσουν την πρότασή του για την καταβολή ποσού 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων την Πέμπτη και επιπλέον ποσού 500 εκατομμυρίων δολαρίων στις 7 Ιουνίου. Ωστόσο, η Naftogaz ανακοίνωσε σήμερα ότι ρωσική πλευρά υιοθέτησε μη εποικοδομητική στάση, επιμένοντας στην αποπληρωμή του συνόλου του ουκρανικού χρέους, ακόμη και τμήματος αυτού που αμφισβητείται από το Κίεβο.

«Η Naftogaz εκφράζει τη λύπη της για την έλλειψη πραγματικής προόδου στις διαπραγματεύσεις με την Gazprom», αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας. Ο ουκρανός υπουργός ενέργειας Γιούρι Πρόνταν δήλωσε χθες ότι δεν υπάρχει οριστική συμφωνία μετά τις συνομιλίες του Βερολίνου και ότι δεν επιβεβαιώνει ότι η Ουκρανία συμφώνησε στην καταβολή 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων την Πέμπτη. Πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές έχουν προθεσμία μέχρι το βράδυ της Τετάρτης για να λάβουν αποφάσεις.

Η Ουκρανία επιδιώκει τη μεταβολή των όρων του συμβολαίου του 2009 που υποχρεώνει τον Κίεβο να αγοράζει συγκεκριμένη ποσότητα φυσικού αερίου από τη Ρωσία, είτε τη χρειάζεται είτε όχι, στην τιμή των 485 δολαρίων ανά χίλια κυβικά μέτρα, στην υψηλότερη τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Η Ρωσία κατέβασε την τιμή του φυσικού αερίου στα 268,50 δολάρια όταν ο ουκρανός πρόεδρος Βίκτορ Γιανουκόβιτς αρνήθηκε να υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση στο τέλος του 2013, αλλά ανέβασε και πάλι την τιμή μετά την καθαίρεσή του. Η Ουκρανία επιμένει στη διαμόρφωση της τιμής στα 268,50 δολάρια, η Ρωσία επιμένει στην τιμή των 485 δολαρίων και ο Ετινγκερ αναζητεί ένα συμβιβασμό κάπου στη μέση.

Ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ δήλωσε χθες το βράδυ στην ρωσική τηλεόραση ότι η εταιρεία είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μείωση της τιμής, εάν η Ουκρανία αποπληρώσει τουλάχιστον μέρος του χρέους της. Σύμφωνα με τη Μόσχα, το ουκρανικό χρέος ανέρχεται σε 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια και από τον Ιούνιο θα απαιτεί προπληρωμή εξάγοντας προς την Ουκρανία ποσότητα φυσικού αερίου ανάλογη με το ποσόν που θα έχει καταβληθεί.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By