Πέμπτη, 24 Ιουνίου, 2021

ΝΑΤΟ: Χιλιάδες Ρώσοι πολεμούν στην Ουκρανία

«Βλέπουμε μια Ρωσία που έχει επιλέξει τον αναθεωρητισμό, που διακατέχεται από οργή, που παραβιάζει τους διεθνούς κανόνες, που θέλει να ανακτήσει ζώνες επιρροής και εμφανίζεται έτοιμη να χαράξει εκ νέου τα σύνορα διά της ισχύος για να επιτύχει τους στόχους της»

oukrania

Τη βεβαιότητα ότι Ρώσοι στρατιώτες πολεμούν στην ανατολική Ουκρανία εξέφρασε σε δηλώσεις του στη Ρίγα ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του NATO Αλεξάντερ Βέρσμπαου.

«Οι Ρώσοι στρατιώτες πολεμούν και πεθαίνουν κατά μεγάλους αριθμούς στην ανατολική Ουκρανία», όπου φιλορώσοι αποσχιστές μάχονται εναντίον του ουκρανικού στρατού, είπε ο Βέρσμπαου μιλώντας κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης Ευρωπαίων κοινοβουλευτικών στην λετονική πρωτεύουσα.

Η Ρωσία επίσημα έχει διαψεύσει επανειλημμένα μέχρι σήμερα την παρουσία στελεχών των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων στην Ουκρανία.

Μερικές ώρες νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας απέρριψε τις αμερικανικές κατηγορίες περί της παρουσίας «χιλιάδων Ρώσων στρατιωτών στην Ουκρανία», επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά ότι η Μόσχα δεν εμπλέκεται στην ουκρανική σύρραξη.

«Βλέπουμε μια Ρωσία που έχει επιλέξει τον αναθεωρητισμό, που διακατέχεται από οργή, που παραβιάζει τους διεθνούς κανόνες, που θέλει να ανακτήσει ζώνες επιρροής και εμφανίζεται έτοιμη να χαράξει εκ νέου τα σύνορα διά της ισχύος για να επιτύχει τους στόχους της», υποστήριξε ακόμη ο Βέρσμπαου.

Ο ίδιος υποστήριξε πως οι επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία αντανακλούν μια εξέλιξη που έχει παρουσιαστεί εδώ και πολλά χρόνια, από τη Μολδαβία ως την Ουκρανία, περνώντας από τη Γεωργία.

Ο Βέρσμπαου έκανε λόγο για μια ψευδή αφήγηση, σύμφωνα με την οποία η Ρωσία έχει ταπεινωθεί και περικυκλωθεί από τη Δύση μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

«Αυτό είναι μύθος. Η πραγματικότητα είναι ότι εδώ και πάνω από 20 χρόνια, το NATO προσπαθεί να αποκαταστήσει επαφή με τη Ρωσία κι όχι να την απομονώσει», συνέχισε ο Βέρσμπαου.

Αναφερόμενος στη δολοφονία του Μπόρις Νεμτσόφ, ο Βέρσμπαου είπε ότι «δεν γνωρίζουμε ποιος τράβηξε τη σκανδάλη». Όμως ο Νεμτσόφ «ήταν μια ισχυρή φωνή υπέρ της δημοκρατίας και εναντίον της εμπλοκής της Ρωσίας στην Ουκρανία», επισήμανε ο ίδιος.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By