Πέμπτη, 20 Ιανουαρίου, 2022

Νέα Δημοκρατία: Αυτονόητα τα βραχυπρόθεσμα μέτρα

«Δεν δικαιούσθε δια να πανηγυρίζετε», είναι το μήνυμα της ΝΔ προς την κυβέρνηση αναφορικά με την έγκριση από τον ESM των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Στο επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν εξεπλάγησαν από την εξέλιξη, την χαρακτηρίζουν αναμενόμενη και «αυτονόητη». Πρόκειται, τονίζει συνεργάτης του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «για ένα θέμα το οποίο θα έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και καιρό με θετικούς για τη χώρα όρους».

Τα μακροπρόθεσμα μέτρα, τονίζουν στη ΝΔ, «μετατίθενται για αργότερα, τα μεσοπρόθεσμα για μετά τη λήξη του προγράμματος το 2018, ενώ και τα βραχυπρόθεσμα δεν έχουν κανένα άμεσο όφελος. Το όποιο όφελος θα φανεί μετά από μια πενταετία, υποστηρίζουν, την ίδια στιγμή που τα νέα μέτρα και το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% -το οποίο είναι αδύνατον να επιτευχθεί- βρίσκονται μπροστά μας.

Η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει να μιλά για «θράσος και υποκρισία» της κυβέρνησης, την οποία κατηγορεί ότι δίνει «γη και ύδωρ για να παραμείνει στην εξουσία όσο μπορεί περισσότερο». Σημειώνει την «εξευτελιστική επιστολή συγγνώμης» του υπουργού Οικονομικών ότι δεν θα ξαναδώσει εφάπαξ βοήθημα στους συνταξιούχους, προκειμένου να «ξεπαγώσουν» τα μέτρα για το χρέος. «Πόσες φορές ακόμη θα βγάλουν ανακοινώσεις πανηγυρισμών για τη συνεχή λιτότητα χωρίς αντίκρισμα, που επιβάλλουν στον ελληνικό λαό;», είναι το ερώτημα που θέτει το οικονομικό επιτελείο της ΝΔ.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαλεί τον πρωθυπουργό ότι προσπαθεί να κάνει μια επικοινωνιακή διαχείριση δύσκολων αποφάσεων και βαρών, τα οποία θα τα φορτώσει και πάλι στις πλάτες των πολιτών. Τον κατηγορεί δε πως «δήθεν διαπραγματεύεται μόνο για να περνάει ο χρόνος και να αναγκαζόμαστε στη συνέχεια να αποδεχθούμε ακόμα πιο σκληρά μέτρα». Μάλιστα υπενθυμίζει παλαιότερες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα και του Ευκλείδη Τσακαλώτου για άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης, διαφορετικά «οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές». Στην καλύτερη περίπτωση, λέει ο πρόεδρος της ΝΔ, η αξιολόγηση θα κλείσει τον Μάρτιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον τόπο.

«Δόλωμα» για εκλογές

Ο κ. Μητσοτάκης, υπό το συγκεκριμένο πρίσμα, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο κ. Τσίπρας να χρησιμοποιήσει το χρέος ως «δόλωμα» για να προκηρύξει εκλογές και να αποφύγει τα χειρότερα που έρχονται. Κάτι που εκ των πραγμάτων τον αναγκάζει να θέσει τη ΝΔ σε εκλογική ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο. Αυτές τις μέρες συνεδριάζουν τα γαλάζια κομματικά όργανα, όπου ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Χθες συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή, όπου συζητήθηκαν όλες οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, ενώ για αύριο το απόγευμα έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής η οποία για συμβολικούς λόγους επιλέχθηκε να διεξαχθεί την 25η Ιανουαρίου, δύο ακριβώς χρόνια μετά την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας, σε συνεργασία με τους ΑΝΕΛ.

Και αυτά, με φόντο τις διεργασίες στην εξεταστική επιτροπή για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ και των διαφορετικών συμπερασμάτων στα οποία κατέληξαν τα κόμματα. «Η εξεταστική επιτροπή κατέληξε σε μια ακόμη μεγαλοπρεπή ήττα της κυβέρνησης», αναφέρει η ΝΔ στο πόρισμά της. Το μόνο εύλογο και ταυτόχρονα αναπόφευκτο συμπέρασμα, σύμφωνα με κομματικές πηγές, είναι ότι «κατέρρευσε η θεωρία του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν αποδείχθηκαν ευθύνες πολιτικών προσώπων. Για όλα τα υπόλοιπα, για τυχόν παραβάσεις του τραπεζικού δικαίου, για παράνομες πράξεις των οργάνων των διοικήσεων των τραπεζών, αρμόδιος είναι ο εισαγγελέας και η εποπτική Αρχή».

(Visited 1 times, 1 visits today)