Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου, 2020

Νέα Δημοκρατία: Εσωκομματικές γκρίνιες για το κοινωνικό μέρισμα

Διχασμένη εμφανίζεται η κυβέρνηση, καθώς το πολυαναμενόμενο κοινωνικό μέρισμα φαίνεται πως προβληματίζει σε μεγάλο βαθμό τα σχέδιά της.

«Θα ανακοινώνουμε σταδιακά τα καλά νέα, όσο κερδίζουμε δημοσιονομικό χώρο», είπε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο, προετοιμάζοντας το έδαφος για μια συμβιβαστική λύση στο θέμα του αναμενόμενου κοινωνικού μερίσματος, που έχει προβληματίσει και διχάσει την κυβέρνηση, καθώς καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα σε παροχές και ασφαλή επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Κάποιοι στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν ότι η κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να παίξει στο γήπεδο του ΣΥΡΙΖΑ, διαφημίζοντας ότι θα δώσει και αυτή κοινωνικό μέρισμα. Τα υπερπλεονάσματα, υποστηρίζουν, ήταν αποτέλεσμα υπερφορολόγησης και κακού σχεδιασμού και λειτούργησαν εις βάρος της ανάπτυξης.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με την άποψη αυτή, πρέπει να στοχεύει στην κατάργησή τους και στην άσκηση κοινωνικής πολιτικής από τον προϋπολογισμό και όχι με «μποναμάδες» στο τέλος του χρόνου.

Για φέτος, πάντως, το προβλεπόμενο υπερπλεόνασμα, 436 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τον προϋπολογισμό, έχει ήδη αποτελέσει αντικείμενο ποικίλων εξαγγελιών, με το οικονομικό επιτελείο να επιχειρεί συστηματικά το τελευταίο διάστημα να προσγειώσει τις προσδοκίες.

Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είπε στον ΣΚΑΪ ότι το μέρισμα θα δοθεί στους πιο ευάλωτους και σε αυτούς που υπερφορολογήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας φορολογικής ελάφρυνσης, εκτός από τα «λεφτά στο χέρι», για τα οποία είχε μιλήσει προ ημερών ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. «Δεν υπάρχει περιθώριο για φορολογική ελάφρυνση», αντέτεινε χθες πηγή του οικονομικού επιτελείου.

Η ανησυχία των οικονομικών υπουργών είναι μήπως κινδυνεύσει ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ, καθώς τα περιθώρια είναι σχετικώς περιορισμένα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By