Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023

Νέα ενδοκυβερνητική κρίση κλονίζει τη Γερμανία

Επαναδιαπραγμάτευση για την υπόθεση του αρχηγού των μυστικών υπηρεσιών.

Σε κρίση βρίσκεται και πάλι ο κυβερνητικός συνασπισμός υπό τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, καθώς τα τρία κόμματα προσπαθούν να επιλύσουν τις διαφωνίες τους σχετικά με την τύχη του πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Χανς- Γκέοργκ Μάασεν.

Τα τρία κόμματα του συνασπισμού συμφώνησαν στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας να τον αποπέμψουν μεν από την υπηρεσία μετά τις καταγγελίες ότι συνέδραμε την ακροδεξιά με αφορμή τα γεγονότα στο Κέμνιτς, όμως τον αναβάθμισαν σε υφυπουργό Εσωτερικών.

Η συμφωνία αυτή κατέρρευσε την Παρασκευή όταν η επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Αντρέα Νάλες δήλωσε ότι η αναβάθμιση του Μάασεν είναι λάθος.

Η Μέρκελ και ο σύμμαχός της στο Χριστιανοκοινωνικό Κόμμα (CSU) Χορστ Ζέεχοφερ συμφώνησαν να εξετάσουν εκ νέου την υπόθεση, με τη Γερμανίδα καγκελάριο να επισημαίνει ότι οι επικεφαλής των τριών κομμάτων επιθυμούν να βρουν μια βιώσιμη λύση μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Ωστόσο ο Ζέεχοφερ, που είναι και υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, δήλωσε στην εφημερίδα Bild am Sonntag ότι οι επικεφαλής των κομμάτων θα συναντηθούν μόλις μάθει ποια είναι τα αιτήματα του SPD και πώς οι συντηρητικοί θα μπορέσουν να καταλήξουν σε συμφωνία μαζί τους.

Ο Ζέεχοφερ, επικεφαλής του CSU, τόνισε ότι ο Μάασεν είναι ικανός, είναι ακέραιος και δεν έχει διαπράξει κάποιοι πειθαρχικό αδίκημα. Αρνήθηκε μάλιστα ότι ο πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών είναι ακροδεξιός, τονίζοντας: «Γι’ αυτό τον λόγο δεν θα τον αποπέμψω».

Από την πλευρά της η Ανεγκρέτε Κραμπ-Κάρενμπάουερ, γενική γραμματέας του CDU, απέστειλε επιστολή στα μέλη του κόμματος στην οποία επισημαίνει πως οι Χριστιανοδημοκράτες πιστεύουν ότι οι σχεδιαζόμενες νέες συνομιλίες θα πρέπει να αποτελέσουν ευκαιρία «να ξεκαθαρίσουμε αν όλοι οι εταίροι του κυβερνητικού συνασπισμού μπορούν να συνεχίσουν ενωμένοι να στηρίζουν μια κοινή αποστολή».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι θα πρέπει να αρθεί κάθε αμφιβολία για το αν τα κόμματα της συγκυβέρνησης είναι ικανά και επιθυμούν να αντιμετωπίζουν τα ζητήματα που έχουν σημασία για τους πολίτες.

Ο πρώην επικεφαλής του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε στο περιοδικό Der Spiegel: «Αν ο μεγάλος συνασπισμός δεν καταφέρει να κάνει αυτό που οι πολίτες αναμένουν από εκείνον, δηλαδή να φέρει τη σταθερότητα και να επιδείξει ότι είναι ικανός να δρα, θα έχει χάσει τον λόγο ύπαρξής του».

Όμως η Νάλες δήλωσε στον BamS ότι η κυβέρνηση δεν θα καταρρεύσει εξαιτίας της υπόθεσης με τον Μάασεν. Απέρριψε επίσης τις εκκλήσεις από το εσωτερικό των Σοσιαλδημοκρατών να εγκαταλείψει «τον μεγάλο συνασπισμό», τονίζοντας ότι η Γερμανία χρειάζεται μια κυβέρνηση που είναι σε θέση να ενεργεί.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, που ανήκει στο SPD, o Όλαφ Στολτς δήλωσε στην εφημερίδα Tagesspiegel ότι η κυβέρνηση εκλέχθηκε για μια τετραετία, η οποία ολοκληρώνεται το 2021, όμως πρόσθεσε ότι τα χρόνια αυτά δεν θα είναι εύκολα για τον συνασπισμό.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

(Visited 1 times, 1 visits today)
By