Κυριακή, 16 Ιουνίου, 2024

Νέα έξοδος στις αγορές με έκδοση 15ετούς ομολόγου

Σήμερα ή το αργότερο την Τρίτη αναμένεται το Ελληνικό Δημόσιο να ανοίξει το βιβλίο προσφορών για την έκδοση 15ετούς ομολόγου λήξεως το 2035.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) στον απόηχο της αναβάθμισης της Ελλάδας από τον οίκο Fitch επιθυμεί να κλειδώσει ένα χαμηλό κόστος δανεισμού για μια μακρά περίοδο.

Συνολικά ο ΟΔΔΗΧ στοχεύει εφέτος στην άντληση από τις αγορές έως 8 δισ. ευρώ. Με το 15ετές ομόλογο θα αντλήσει μεταξύ 2 και 2,5 δισ. ευρώ.

Ο ΟΔΔΗΧ έχει θέσει ως στόχο για τη νέα έκδοση ένα επιτόκιο της τάξεως του 1,85-1,95%. Σήμερα η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου είναι στο 1,294%, η απόδοση του πενταετούς ομολόγου στο 0,433% και η απόδοση του 13ετούς ομόλογου λήξεως στις 30 Ιανουαρίου 2033 διαμορφώνεται στις 1,71%.

Να σημειωθεί πως η Ελλάδα με το ποσό που θα αντλήσει από το 15ετές χρεόγραφο θα αποπληρώσει πρόωρα ομόλογα του ΔΝΤ ωριμάζουν εφέτος και το 2021, συνολικής αξίας 2 δισ. ευρώ περίπου.

Φέτος. η Ελλάδα δεν έχει χρηματοδοτικές ανάγκες.

Έτσι, όσα ποσά αντλήσει από τις αγορές θα διοχετευθούν για παρεμβάσεις βιωσιμότητας του χρέους.Η αποπληρωμή του ΔΝΤ είναι μια από αυτές.

Η πρόωρη αποπληρωμή μέρους των ομολόγων που εκδόθηκαν το 2012 μετά το PSI είναι μια δεύτερη σκέψη του οικονομικού επιτελείου.

Τέλος, εξετάζεται και η αισθητή μείωση των εντόκων γραμματίων που έχει εκδώσει το Δημόσιο.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By