Τετάρτη, 16 Ιουνίου, 2021

Νέα καταμέτρηση ζητά η αντιπολίτευση, καταγγέλλει νοθεία στην Τουρκία

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης της Τουρκίας, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα CHP, θα ζητήσει την επανακαταμέτρηση του 60% των ψήφων του δημοψηφίσματος για τη συνταγματική αναθεώρηση, έγινε γνωστό από την ηγεσία του.

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος , Κεμάλ Κιλιντζτάρογλου κατηγόρησε την εκλογή επιτροπή ότι η απόφασή της να αποδεχθεί ως έγκυρα μη σφραγισμένα ψηφοδέλτια, ουσιαστικά άνοιξε τον δρόμο στη νοθεία.

Η απόφαση της εκλογής επιτροπής να δεχθεί ως έγκυρα και μη σφραγισμένα ψηφοδέλτια έγινε γνωστή αρκετές ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες, κι ενώ η διαδικασία βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη. Στην απόφαση αναφερόταν χαρακτηριστικά ότι τα μη σφραγισμένα ψηφοδέλτια θα θεωρούνται έγκυρα εκτός εάν κάποιος μπορέσει να αποδείξει ότι υπάρχει νοθεία.

“Πολλές παράνομες ενέργειες έγιναν για να ευνοηθεί η κυβέρνηση, αλλά το ‘όχι’ θα κερδίσει στο τέλος” δήλωσε ο αντιπρόεδρος του κόμματος Ερντάλ Ακσουνγκέρ, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο δεύτερος αντιπρόεδρος του κόμματος, Μπουλέντ Τεζτζάν αμφισβητεί το αποτέλεσμα σε εκατοντάδες εκλογικά κέντρα και κάνει έκκληση να παραμείνουν τα μέλη στα σημεία καταμέτρησης, καθώς αμφισβητεί το αποτέλεσμα 160 εκλογικών κέντρων.

Επανακαταμέτρηση ζητούν και οι κούρδοι

Το αποτέλεσμα αμφισβητεί και το φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα το οποίο σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι θα ζητήσει επανακαταμέτρηση στο 66% των εκλογικών, ανεξαρτήτως εάν το αποτέλεσμα ήταν υπέρ ή κατά της συνταγματικής αλλαγής.

Το κόμμα αναφέρει μάλιστα ότι το ποσοστό της νοθείας κυμάνθηκε μεταξύ 3% και 4% και τονίζει ότι και μόνο το γεγονός ότι το ψημοψήφισμα έγινε υπό καθεστώς εκτάκτου ανάγκης το καθιστά μη- νόμιμο.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By