Παρασκευή, 19 Ιουλίου, 2024

Νέα τηλεδιάσκεψη μεταξύ οικονομικού επιτελείου και Θεσμών

Σε μία προσπάθεια να «κλειδώσουν» τα προαπαιτούμενα

tsakalotos

Νέα τηλεδιάσκεψη του ελληνικού διαπραγματευτικού επιτελείου υπό τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο με τους θεσμούς βρίσκεται σε εξέλιξη σε μία προσπάθεια να κλειδώσουν σήμερα τα προαπαιτούμενα.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετέχουν επίσης ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υπουργός Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΟΙΚ, στόχος είναι να οριστικοποιηθούν, αν καταστεί εφικτό σήμερα τα προαπαιτούμενα, για να έρθουν αύριο στη Βουλή οι τροπολογίες με το ΕΚΑΣ, τα κόκκινα δάνεια, τον ΑΔΜΗΕ, τις αποκρατικοποιήσεις και τα υπόλοιπα ανοικτά πεδία.

Μάλιστα έχουν ήδη αρχίσει να γράφονται με πυρετώδεις ρυθμούς οι διατάξεις ακόμη και για θέματα που δεν έχουν κλειδώσει.

Εν τω μεταξύ, γεύμα εργασίας είχαν σήμερα το μεσημέρι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης και ο ΥΠΟΙΚ Ευκ. Τσακαλώτος με τον κεντρικό Τραπεζίτη Γ. Στουρνάρα εν όψει της συνόδου της ΕΚΤ.

Στο πεδίο του ΕΚΑΣ μόνο το επίδομα που έλαβαν οι χαμηλοσυνταξιούχοι (που χάνουν τη συγκεκριμένη παροχή με βάση τα νέα κριτήρια του νόμου Κατρούγκαλου) τον Ιούνιο του 2016 θα επιστραφεί αναδρομικά. Αυτή φαίνεται να είναι η τελική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης – θεσμών μετά την εμπλοκή που δημιούργησε η απόφαση της κυβέρνησης να μην ζητήσει πίσω αναδρομικά το ΕΚΑΣ που έλαβαν περίπου 80.000 χαμηλοσυνταξιούχοι το α’ εξάμηνο του 2016.

By