Κυριακή, 26 Μαΐου, 2024

Νέα Ζηλανδία: Aλλαγή νομοθεσίας περί αμβλώσεων – Δεν θεωρούνται πια έγκλημα

Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε σήμερα ένα αναμενόμενο εδώ και καιρό σχέδιο νόμου για τη χαλάρωση της νομοθεσίας περί αμβλώσεων, οι οποίες θα θεωρούνται πλέον ζήτημα που σχετίζεται με την υγεία και αποτελεί θέμα επιλογής των γυναικών, παρά έγκλημα.

Βάσει του σχεδίου αυτού νόμου, το οποίο θα κατατεθεί την Πέμπτη στο κοινοβούλιο, μια γυναίκα θα μπορεί να υποβληθεί σε άμβλωση ως την 20η εβδομάδα της κύησης και με ιατρική γνωμάτευση πέραν του χρονικού αυτού διαστήματος.

Η Νέα Ζηλανδία έχει σήμερα πολύ περιοριστική νομοθεσία για την άμβλωση.

Αυτή θεωρείται έγκλημα, αλλά ένα νομικό κενό επιτρέπει σε μια γυναίκα να υποβληθεί σε άμβλωση, αν η γνωμάτευση δύο γιατρών συγκλίνει στο ότι η κύηση θέτει σε κίνδυνο τη σωματική ή τη διανοητική υγεία της.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περίπου 13.000 αμβλώσεις έγιναν πέρυσι στη χώρα, οι 57 από τις οποίες μετά την 20η εβδομάδα της κύησης.

«Η άμβλωση είναι η μόνη ιατρική διαδικασία που εξακολουθεί να θεωρείται έγκλημα στη Νέα Ζηλανδία. Είναι καιρός αυτό να αλλάξει» και «ο νόμος να είναι παρόμοιος με αυτόν που ισχύει σε πολλές άλλες ανεπτυγμένες χώρε», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Άντριου Λιτλ κατά την παρουσίαση του σχεδίου νόμου, η επεξεργασία του οποίου χρειάστηκε μήνες διαβουλεύσεων στους κόλπους του τριμερούς συνασπισμού.

Το σχέδιο νόμου προβλέπει επίσης τη δημιουργία «ζωνών ασφαλείας» 150 μέτρων γύρω από τις κλινικές στις οποίες γίνονται αμβλώσεις προκειμένου να αποτραπεί η παρενόχληση γυναικών από διαδηλωτές που τάσσονται εναντίον των αμβλώσεων.

Η ψήφιση του σχεδίου αυτού νόμου στο κοινοβούλιο θα εξαρτηθεί περισσότερο από τις προσωπικές πεποιθήσεις των βουλευτών παρά από τα κόμματα στα οποία ανήκουν.

Η οργάνωση που τάσσεται υπέρ των αμβλώσεων Aotearoa χαιρέτισε την ανακοίνωση αυτή, αλλά εξέφρασε παράλληλα αμφιβολίες για την ανάγκη του περιορισμού της προβλεπόμενης περιόδου κατά την οποία επιτρέπονται οι αμβλώσεις στις 20 εβδομάδες.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By