Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

Νέα Ζηλανδία: Μετά τον θρίαμβό της στις εκλογές η Άρντερν υπόσχεται μεταρρυθμίσεις

Η πρωθυπουργός στην Νέα Ζηλανδία, Τζασίντα Άρντερν, δεσμεύτηκε σήμερα, επομένη του εκλογικού της θριάμβου, να φέρει εις πέρας τις μεταρρυθμίσεις που μια σειρά από κρίσεις την εμπόδισε να υλοποιήσει κατά την πρώτη θητεία της.

Το Εργατικό Κόμμα της Άρντερν εξασφάλισε στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στη Νέα Ζηλανδία ποσοστό 49,1% των ψήφων, το οποίο θα της επιτρέψει να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και να κυβερνήσει χωρίς κυβερνητικούς εταίρους.

Μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε ότι δεν τήρησε τις υποσχέσεις της κατά την πρώτη της θητεία στην πρωθυπουργία, κυρίως όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος και την κοινωνία, η Άρντερν δήλωσε ότι πλέον είναι σε θέση να κάνει μεταρρυθμίσεις.

Η χαρισματική πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ξεκάθαρη νίκη της, η πιο σημαντική του Εργατικού Κόμματος από το 1946, δείχνει ότι περισσότεροι ψηφοφόροι υποστηρίζουν το κόμμα της και το μεταρρυθμιστικό του πρόγραμμα.

“Πιστεύω ότι εγκρίνουν τη δουλειά που κάναμε και το σχέδιο που έχουμε για να προχωρήσουμε και υπάρχουν ορισμένοι τομείς στους οποίους θέλουμε να προοδεύσουμε”, σημείωσε η Άρντερν.

Η 40χρονη, η οποία έγινε σύμβολο του προοδευτισμού της κεντροαριστεράς μετά την εκλογή της το 2017, αναγνώρισε ότι η ανάγκη να κατευνάζει τους μικρότερους εταίρους της στον κυβερνητικό συνασπισμό “επιβράδυνε” την πολιτική της των μεταρρυθμίσεων κατά την πρώτη της θητεία.

Σε αυτήν, η ηγέτιδα των Εργατικών χρειάστηκε επίσης να διαχειριστεί τη χειρότερη τρομοκρατική ενέργεια που διαπράχθηκε ποτέ στη Νέα Ζηλανδία, αυτή σε δύο τεμένη στο Κράιστσερτς, την πολύνεκρη ηφαιστειακή έκρηξη στο νησί Γουάιτ, τη σοβαρότερη οικονομική κρίση της τελευταίας 30ετίας και βεβαίως την ιστορική πρόκληση της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Χθες το βράδυ, στην ομιλία που εκφώνησε μετά τη νίκη της, η Άρντερν δήλωσε ότι σκοπεύει να επιτεθεί σε προβλήματα, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, η φτώχεια και η ανισότητα.

Η βασική της αντίπαλος στις εκλογές αυτές, η ηγέτιδα του Εθνικού Κόμματος Τζούντιθ Κόλινς, αναγνώρισε ότι οι ψηφοφόροι έδωσαν λευκή επιταγή στην Άρντερν για να φέρει εις πέρας τις αλλαγές αυτές.

Ωστόσο αυτό σημαίνει για την Κόλινς, το κόμμα της οποίας εξασφάλισε ποσοστό 26,8% των ψήφων στις εκλογές, ότι η πρωθυπουργός δεν μπορεί πλέον να ισχυρίζεται ότι οι πολιτικές της αποτυχίες οφείλονται στα μέλη του συνασπισμού της.

“Η κυβέρνηση έχει την εντολή για να υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις της, επομένως δεν μπορούν πλέον να επιρρίψουν σε κανέναν την ευθύνη αν δεν το κάνουν”, σημείωσε η Κόλινς μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Η προεκλογική εκστρατεία των Εργατικών για τις βουλευτικές είχε επικεντρωθεί στην επιτυχία της κυβέρνησης να αναχαιτίσει την πανδημία του νέου κορονοϊού, με την Άρντερν να χαρακτηρίζει την ψηφοφορία αυτή “εκλογές της COVID”.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By