Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Νέα Ζηλανδία: Ο μακελάρης σκόπευε να συνεχίσει τις επιθέσεις

Να σκοτώσει όσους περισσότερους μπορούσε φαίνεται ότι είχε ο μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας, Μπρέντον Τάραντ, που σκότωσε 49 άτομα και τραυμάτισε 48 σε μουσουλμανικά τεμένη.

Αυτοπροσδιοριζόμενος στο μανιφέστο του ως «ρατσιστής» και «φασίστας», η εγκληματική του δράση σταμάτησε χάρη στην παρέμβαση δύο αστυνομικών, που κατάφεραν να τον συλλάβουν.

Η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν υποστήριξε ότι ο Τάραντ σκόπευε να «συνεχίσει την επίθεσή του», μέχρι που συνελήφθη από την αστυνομία, 36 λεπτά μετά την πρώτη κλήση έκτακτης ανάγκης.

«Υπήρχαν άλλα δύο πυροβόλα όπλα στο όχημα που χρησιμοποίησε. Ήταν σαφές ότι είχε πρόθεση να συνεχίσει τις επιθέσεις», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Προκλητικός και απαθής μπροστά στο δικαστήριο

Την ίδια ώρα, ο Αυστραλός μακελάρης εμφανίστηκε απαθής στο δικαστήριο. «Φαινόταν ήρεμος και παρατηρούσε επί πολλή ώρα τους δημοσιογράφους και τους δικηγόρους», μετέδωσε δημοσιογράφος του ραδιοφωνικού σταθμού Radio New Zealand.

Φορώντας τη λευκή στολή των κρατούμενων και χωρίς παπούτσια 28χρονος εμφανίστηκε στο δικαστήριο όπου του απαγγέλθηκε μια κατηγορία για αυτοκτονία. Το επόμενο διάστημα αναμένεται ότι θα του απαγγελθούν κι άλλες. Ο Τάραντ παρέμεινε απαθής.

Όταν οι δημοσιογράφοι τον φωτογράφισαν να κάθεται, σύμφωνα με την εφημερίδα New Zealand Herald χαμογέλασε. Φωτογραφίες τον δείχνουν να κάνει με το χέρι του το σήμα «OK», μια χειρονομία που συχνά χρησιμοποιείται για να εκφραστεί η στήριξη στην ακροδεξιά ιδεολογία της λευκής υπεροχής.

Ο Ταράντ δεν ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση, αλλά ούτε και να μη δημοσιοποιηθεί το όνομά του από το δικαστήριο.

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι θα μείνει κρατούμενος μέχρι τις 5 Απριλίου, οπότε και η υπόθεση του μακελειού στη Νέα Ζηλανδία θα παραπεμφθεί στο Ανώτερο Δικαστήριο του Κράισττσερτς.

Μετά τη χειρότερη μαζική σφαγή στην ιστορία της, η Νέα Ζηλανδία αποφάσισε να απαγορεύσει τα ημιαυτόματα όπλα.

Η πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πρόθεσή της για το συγκεκριμένο μέτρο. Ανάλογη παρέμβαση έκανε και ο γενικός εισαγγελέας, που υποστήριξε ότι τα όπλα θα τεθούν εκτός νόμου.

Σύμφωνα με την πρωθυπουργό, η έρευνα συνεχίζεται. Ωστόσο οι αρχές θεωρούν ότι υπήρχε «ένας βασικός δράστης». Η αστυνομία έχει συλλάβει επίσης ένα ζευγάρι, που ερευνάται πιθανή συνέργεια.

Η Άρντερν συναντήθηκε με τις οικογένειες των θυμάτων και τους διαβεβαίωσε ότι οι αρχές εργάζονται εντατικά για την ταυτοποίηση των θυμάτων, προκειμένου να ταφούν με βάση τα μουσουλμανικά έθιμα.

Από το μένος του Τάραντ δεν γλίτωσε κανείς, ούτε καν τα μικρά παιδιά. Ένα αγοράκι δύο ετών τραυματίστηκε, ενώ ένα τετράχρονο βρίσκεται σσε κρίσιμη κατάσταση και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο παίδων στο Όκλαντ.

Από τους τραυματίες, 39 άτομα παραμένουν στο νοσοκομείο, ενώ τα 11 εξ αυτών βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της χειρουργικής ομάδας του νοσοκομείου, πολλά από τα θύματα αναμένεται ότι θα χρειαστούν πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις.

Ερωτήματα τίθενται γιατί ο Τάραντ δεν βρισκόταν σε καμία λίστα υπόπτων, αν και σχεδίαζε την επίθεση εδώ και χρόνια.

Ο ίδιος αυτοπροσδιορίζεται ως μέλος διαδικτυακών ακροδεξιών εξτρεμιστικών δικτύων και μετέδωσε το μακελειό ζωντανά στα κοινωνικά δίκτυα. Παράλληλα, η αστυνομία εξετάζει εάν ο Τάραντ είχε σχέσεις με τρομοκρατικά δίκτυα στην περιοχή του.

Παράλληλα, η αστυνομία έχει μιλήσει με την οικογένειά του, που απευθύνθηκε στις αρχές μόλις έμαθε τι είχε συμβεί από τις ειδήσεις.

By