Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Νέες αποκαλύψεις για την υπόθεση Πετσίτη

Ακόμη και την Εκκλησία της Ελλάδος ακουμπάει η περιβόητη υπόθεση του Μανώλη Πετσίτη, καθώς η Ιερά Μονή Πετράκη εμφανίζεται να έχει πολύ πρόσφατα συναλλαγές με «αμαρτωλές» εταιρείες του υπόδικου Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, τους διαχειριστές των οποίων εκπροσωπεί ο «κολλητός» του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά.

Άραγε τα γνωρίζει αυτά η διοίκηση της Εκκλησίας της Ελλάδος; Θέλουμε να πιστεύουμε ότι η Ιεραρχία δεν γνωρίζει πώς είναι δυνατόν μια εταιρεία λιπασμάτων, ξαφνικά να διαχειρίζεται ξενοδοχεία, ούτε βεβαίως ότι δεν έχει το κεφάλαιο να αποπληρώσει τέτοιες ενοικιάσεις

Οι συναλλαγές αυτές ενέχουν κινδύνους για την Εκκλησία της Ελλάδος, καθώς οι εν λόγω εταιρείες έχουν προσφάτως εκδώσει ακάλυπτες επιταγές μεγάλου ύψους και περιλαμβάνονται στη μήνυση της ΔΕΠΑ που οδήγησε στην ποινική δίωξη σε βάρος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος αφού δεν γνωρίζουμε αν η Εκκλησία της Ελλάδος γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει.

Στοιχεία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το Newsbomb.gr αποκαλύπτουν πως η εταιρεία BFS Ανώνυμη Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία Χημικών, η οποία ανήκει κατά στην 100% στην Chemstorage Limited του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, και η οποία συνδέεται με την Ελληνικά Λιπάσματα και Χημικά ELFE ΑΒΕΕ, μίσθωσε προ διμήνου για ξενοδοχειακή χρήση εξαώροφη πολυκατοικία στην περιοχή του Ψυρρή που ανήκει στην Ιερά Μονή Πετράκη.

Όπως είχε αποκαλύψει στις 13 Δεκεμβρίου το Newsbomb.gr, η Chemstorage Limited έχει ως εκπρόσωπο τον Κύπριο δικηγόρο Σωτηράκη Παναγιώτου, τον οποίο εκπροσωπεί στην Ελλάδα ο Μανώλης Πετσίτης.

Διαχειριστής της Chemstorage είναι σήμερα η APLAW Services Limited, δηλαδή η νομική φίρμα του δικηγόρου των offshore Αρτέμη Αρτεμίου, ο οποίος διατηρεί τουλάχιστον από το 2013 γνωριμία με τον Νίκο Παππά και φέρεται να κομίζει συχνά πυκνά επενδυτικές προτάσεις στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σε μια από τις επισκέψεις που έκανε ο Μανώλης Πετσίτης στον πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΠΑ Θόδωρο Κιτσάκο το 2017, δήλωσε στους κλητήρες την ιδιότητα του εκπροσώπου της Chemstorage Limited. Αλλά από ότι φαίνεται ο «Μανώλης του Παππά» επιδίωκε να κάνει business και με άλλους παππάδες (στην κυριολεξία αυτή τη φορά).

Τον Απρίλιο που μας πέρασε η Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, έβγαλε προς μίσθωση με δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό ένα κτήριο ιδιοκτησίας της επί της οδού Σαρρή 26 στην Αθήνα. Το ελάχιστο μηνιαίο μίσθωμα που ζητούσε η Μονή αντιστοιχούσε στο ποσό των 6.000 ευρώ, ενώ βάσει της προκήρυξης η ελάχιστη χρονική διάρκεια για την οποία θα μίσθωνε το ακίνητο θα ήταν για περίοδο δώδεκα ετών.

Άγνωστο πως, στη διαγωνιστική διαδικασία, πλειοδότησε η εταιρεία BFS Ανώνυμη Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία Χημικών του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Σύμφωνα με το συμφωνητικό που συνομολόγησαν η Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη και η BFS, η μίσθωση εκκίνησε από την 1η Σεπτεμβρίου 2018 και θα διαρκέσει έως τις 31 Αυγούστου του 2030, δηλαδή για 12 έτη.

Από την 1η Σεπτεμβρίου 2018 έως και τις 30 Απριλίου 2019 το μηναίο μίσθωμα ορίσθηκε στις 3.000 ευρώ. Από την 1η Μάιου 2019 έως και τις 31 Αυγούστου του 2030 το μηναίο μίσθωμα ορίσθηκε στις 14.000 ευρώ. Ξεκαθαρίζεται δε πως από την 1η Σεπτεμβρίου 2020 και εφεξής, το μίσθωμα θα αυξάνεται ανάλογα με τον πληθωρισμό.

Βάσει του εν λόγω συμφωνητικού, που έχει κατατεθεί στην εφορία, η BFS θα πρέπει να καταβάλει στην Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη μέσα στο 2019 το συνολικό ποσό των 124.000 ευρώ (πλέον χαρτοσήμου 3,6%), ενώ από το 2020 έως το 2030 το ετήσιο μίσθωμα θα είναι κατ΄ ελάχιστον 168.000 ευρώ!

Ωστόσο, η εταιρεία BFS, όχι μόνον δεν διαθέτει την οικονομική ευρωστία για να πληρώσει αυτά τα μισθώματα, αλλά δεν διαθέτει και τα εχέγγυα πως δύναται να διαχειριστεί ξενοδοχείο, καθώς ο σκοπός της (βάσει του καταφατικού της) συνάδει με λιπάσματα και διαχείριση προσωπικού και όχι με ξενοδοχειακές μονάδες.

Η μήνυση της ΔΕΠΑ, αλλά και τα οικονομικά στοιχειά της BFS Ανώνυμη Εμπορική και Βιομηχανική Εταιρεία Χημικών στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο δείχνουν πως η εν λόγω επιχείρηση είναι ένα «κέλυφος» που δημιουργήθηκε ως «εταιρεία σφραγίδα» για να εξυπηρετεί σκοπούς της ELFE και μέσω αυτής τελείται πιθανότητα ξέπλυμα χρήματος.

Η μήνυση της ΔΕΠΑ αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής αποκαλυπτικά για την «εξωτική» BFS:

«Σύμφωνα με τις οικονομικές της καταστάσεις η BFS ΑΕΒΕ παραμένει αδρανής από το χρόνο σύστασης της και εμφάνισε αποκλειστικά και μόνον ζημιές. Η εταιρεία αυτή φαίνεται συνεπώς να αποτελεί την «εφεδρική» του ομίλου Λαυρεντιάδη, καθώς μέσω αυτής διακινούνται αδικαιολόγητα τεράστια χρηματικά ποσά και εκδίδονται επιταγές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ εις διαταγήν της ELFE SA, χωρίς να προκύπτει με κάποιον τρόπο ή η σχέση της με την ELFE SA (….)

Η ELFE SA τον Ιούλιο του 2017 προσκόμισε στη ΔΕΠΑ μεταχρονολογημένες επιταγές εκδόσεως της BFS ΑΕΒΕ συνολικής αξίας 750.000 € με σκοπό την προπληρωμή τις εβδομαδιαίας κατανάλωση φυσικού αερίου. Η εταιρεία μας ζήτησε στοιχεία από την ELFE SA για την φερεγγυότητα της εν λόγω «εξωτικής» εταιρείας που εμφανίστηκε ξαφνικά, ωστόσο η ELFE SA αρνήθηκε ρητά να παράσχει κάποιο στοιχείο.

Η πλήρης αφερεγγυότητα και η σκιώδης δράση της εν λόγω εταιρείας αποδείχτηκε λίγες ημέρες αργότερα όταν εμφανίστηκαν από την ΔΕΠΑ οι εν λόγω επιταγές συνολικού ύψους 750.000 € προς εξόφληση, καθώς σφραγίστηκαν στο σύνολό τους και δε βρέθηκε ούτε ένα ευρώ για την κάλυψη τους στο λογαριασμό της BFS ΑΕΒΕ στην Eurobank…».

Όλα τα παραπάνω προκαλούν μεγάλα ερωτηματικά για το πώς η BFS του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, που ανήκει στην Chemstorage Limited, που εκπροσωπούν οι Μανώλης Πετσίτης και Σωτηράκης Παναγιώτου μπόρεσε να πλειοδοτήσει στον διαγωνισμό της Ιεράς Μονής Πετράκη, όταν δεν διαθέτει τα οικονομικά μέσα για να το πράξει.

Κατά κάποιους η απάντηση σχετίζεται με τον Γαληνό Παπάζογλου. Ο κ. Παπάζογλου είναι ο λογιστής που υπογράφει τις οικονομικές καταστάσεις της BFS. Ο ίδιος έχει διατελέσει υπεύθυνος στο Τμήμα Οικονομικών Υπηρεσιών της ΜΚΟ «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και συνδέεται με τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By