Σάββατο, 25 Ιουνίου, 2022

Νέες απώλειες για το πετρέλαιο

Πτωτική μέρα και για τον χρυσό

xrysos

Νέες απώλειες σημείωσε την Τετάρτη το πετρέλαιο στον απόηχο των ανησυχιών γύρω από τις γεωπολιτικές εξελίξεις αλλά και την υπερπροσφορά του μαύρου χρυσού, εντούτοις η πτώση συγκρατήθηκε από την μικρότερη των εκτιμήσεων αύξηση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο αργού παραδόσεως Ιανουαρίου υποχώρησε κατά 35 σεντς ή 0,8% στα 42,54 δολάρια την ουγγιά στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το brent Ιανουαρίου έχασε 45 σεντς ή 1% στα 45,67 δολάρια το βαρέλι στο ICE του Λονδίνου.

Το πετρέλαιο περιόρισε τις απώλειες που κατέγραφε νωρίτερα κατά την διάρκεια της συνεδρίας μετά την ανακοίνωση των στοιχείων της EIA που έδειξαν πως τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 961.000 βαρέλια την  προηγούμενη εβδομάδα, ήτοι χαμηλότερα από τις εκτιμήσεων των αναλυτών που ανέμεναν αύξηση των αποθεμάτων αργού  κατά 1,1 εκατ. βαρέλια στις ΗΠΑ την εξεταζόμενη περίοδο.

Σε χαμηλότερα επίπεδα διαμορφώθηκε ο χρυσός, εν όψει της Ημέρας των Ευχαριστιών και καθώς τα νέα οικονομικά στοιχεία δεν ήταν ικανά να μετριάσουν τους φόβους της αύξησης επιτοκίων από την Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) τον Δεκέμβριο.

Ειδικότερα, η τιμή του συμβολαίου του χρυσού, παραδόσεως Δεκεμβρίου υποχώρησε κατά 3,80 δολάρια ή κατά 0,4% στα 1.070 δολάρια ανά ουγγιά.

Χθες, Τρίτη, ο χρυσός κινήθηκε ανοδικά, ανακάμπτοντας από τα επίπεδα κοντά στα χαμηλά έξι ετών, στον «απόηχο» της είδησης της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους στα τουρκικά σύνορα με τη Συρία.

Σε ό,τι αφορά στο ασήμι, το συμβόλαιο Δεκεμβρίου παρέμεινε αμετάβλητο στα 14,16 δολ. ανά ουγγιά.

Αναφορικά με τα υπόλοιπα μέταλλα, απώλειες σημείωσε ο χαλκός, με το συμβόλαιο Δεκεμβρίου να χάνει 0,85 cents ή 0,4% στα 2,046 δολ. η λίβρα. Η πλατίνα Ιανουαρίου ανέκαμψε κατά 2,20 δολ. ή 0,2% στα 843,90 δολ. ανά ουγγιά, ενώ το παλλάδιο Δεκεμβρίου ενισχύθηκε 9,80 δολ. ή 1,8% στα 551,30 δολ. ανά ουγγιά.

Σχετικά με τα μακροοικονομικά στοιχεία που είδαν, σήμερα, το «φως» της δημοσιότητας, Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτημα για επίδομα ανεργίας υποχώρησε την προηγούμενη εβδομάδα, εκπέμποντας ένα σημάδι υγείας από την αγορά εργασίας.

Επίσης, αυξημένες κατά 3% ήταν οι παραγγελίες των διαρκών αγαθών, τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ, σε μια ένδειξη πως η ζήτηση των βιομηχανικών αγαθών θα μπορούσε να ανακάμψει, μετά από προηγούμενη «βουτιά» στα χαμηλότερα επίπεδα ενός έτους.

Παράλληλα, οριακή άνοδο σημείωσαν τον Οκτώβριο και οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ καθώς οι καταναλωτές επέλεξαν να αυξήσουν τις αποταμιεύσεις τους.

Επίσης, οι τιμές των αμερικανικών κατοικιών αυξήθηκαν 5,7% το γ΄ τρίμηνο από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Από το προηγούμενο τρίμηνο οι τιμές αυξήθηκαν 1,3% σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By