Δευτέρα, 2 Αυγούστου, 2021

Νέες διώξεις κατά Λαυρεντιάδη και συνεργατών του για την εταιρεία φωσφορικών λιπασμάτων

Νέες βαρύτατες κατηγορίες για τον τρόπο μεταβίβασης της επιχειρηματικής δραστηριότητας της εταιρείας Φωσφορικών Λιπασμάτων (ELFE) σε δυο άλλες εταιρείες δικών συμφερόντων, αντιμετωπίζει πλέον ο επιχειρηματίας, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, και τέσσερα ακόμη πρόσωπα.

Το νέο δικαστικό μέτωπο άνοιξε για τον Λ. Λαυρεντιάδη μετά από ποινική δίωξη που άσκησε σε βάρος του ο εισαγγελέας Πρωτοδικών, Στέφανος Μπαξεβάνης.

Σύμφωνα με τη δίωξη, ο επιχειρηματίας βαρύνεται με ηθική αυτουργία σε απάτη κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών Δημοσίου σε βάρος της Alpha Bank και του Ελληνικού Δημοσίου, καταδολίευση δανειστών κατ” εξακολούθηση σε βάρος της τράπεζας και ψευδή υπεύθυνη δήλωση.

Ακόμη, για την ίδια υπόθεση διώκονται και τέσσερα ακόμη πρόσωπα που φέρονται ως εκπρόσωποι των εταιρειών ELFE, «ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ» και «PFIC LTD», στις οποίες μεταβιβάστηκε η επιχειρηματική δραστηριότητα της ELFE. Τα πρόσωπα αυτά διώκονται για φυσική αυτουργία στην τέλεση των παραπάνω αδικημάτων.

Ο εισαγγελικός λειτουργός διενεργούσε έρευνα για υπόθεση της εταιρείας φωσφορικών λιπασμάτων, με αφορμή μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει στις δικαστικές αρχές, το 2016, η τράπεζα Alpha Bank.

Η τράπεζα μετην αναφορά της κατήγγειλε ως παράνομη και μεθοδευμένη τη μεταβίβαση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της ELFE προς τις εταιρείες συμφερόντων του Λ. Λαυρεντιάδη «ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ ΑΕΒΕ» και «PFIC LTD».

Όπως ανέφερε η Alpha Bank στην αναφορά της, με τη μεταβίβαση της επιχειρηματικής δραστηριότητας της ELFE η τελευταία έμενε χωρίς αντικείμενο ώστε το Δημόσιο να κληθεί ως εγγυητής να καταβάλλει τα χρέη της στην τράπεζα.

Και όλα αυτά, ενώ οι άλλες δυο εταιρείες, συμφερόντων του Λ. Λαυρεντιάδη στις οποίες είχε μεταβιβαστεί η επιχειρηματική δραστηριότητα της ELFE, θα είχαν και τα κέρδη, χωρίς όμως τα χρέη.

Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Αύγουστο οι εισαγγελικές αρχές είχαν προχωρήσει στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του Λ. Λαυρεντιάδη για την υπόθεση των υπέρογκων χρεών της ELFE προς τη ΔΕΠΑ.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By