Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου, 2023

Νέες κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι αγρότες τον Ιανουάριο

Νέο γύρο κινητοποιήσεων ετοιμάζουν οι αγρότες

Νέες κινητοποιήσεις ετοιμάζουν οι αγρότες με αφορμή την τιμή βάμβακος και άλλα ζητήματα τα οποία θεωρούν ότι παραμένουν ανοιχτά όπως είναι η μείωση του κόστους παραγωγής, το ακατάσχετο χρημάτων, οι κατώτερες εγγυημένες τιμές των αγροτικών προϊόντων και το αφορολόγητο πετρέλαιο.

Μέχρι στιγμής οι επαφές που είχαν οι εκπρόσωποι των αγροτών με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης φαίνεται ότι έχουν αποβεί άκαρπες και μέσα στις επόμενες ημέρες προγραμματίζονται συσκέψεις στις οποίες θα αποφασιστεί και η πορεία των κινητοποιήσεων αυτόν το μήνα.

Όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση, «παραμένει τεράστια η ψαλίδα ανάμεσα στην χρηματιστηριακή τιμή του βάμβακος, την εκκοκκισμένη τιμή και την τιμή στον παραγωγό κάτι το οποίο δεν έχουμε σκοπό να αποδεχτούμε.  Η συνάντηση του υπουργού με την διεπαγγελματική, δηλαδή με τους εκκοκκιστές, δεν έδωσε κανένα καινούριο στοιχείο για την παραγωγή και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά στο βαμβάκι.

Το μόνο που διαφάνηκε είναι η πρόθεση του υπουργείου σε συνεργασία με τους εκκοκκιστές να προωθήσουν επί της ουσίας την συμβολαιακή γεωργία στο βαμβάκι από την νέα χρονιά η οποία σε όποιο προϊόν έχει εφαρμοστεί κάθε άλλο παρά προστατεύει τους παραγωγούς

Καλούμε τους βαμβακοπαραγωγούς να μην συμβιβαστούν με τα ψίχουλα των 47-50 λεπτών/κιλό αλλά να απαιτήσουν με την μαζική συμμετοχή τους στους αγώνες να πληρωθούν τον κόπο και τον μόχθο τους. Ζητάμε από τον υπουργό να δώσει στην δημοσιότητα τα στοιχεία για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του βαμβακιού την φετινή περίοδο που έχει στα χέρια της η διεπαγγελματική βάμβακος».

Σημειώνεται ότι στις προθέσεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων για την χαμηλή τιμή στο βαμβάκι, είναι να προσφύγει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για να ελέγξει αν υπάρχει καρτέλ των εκκοκκιστών στο βαμβάκι, και κατά πόσο η τιμή που προσφέρουν οι εκκοκκιστές εναρμονίζεται με την εκκοκκισμένη τιμή και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά στο βαμβάκι.

Παράλληλα, στις παρεμβάσεις τους οι εκπρόσωποι του οργανωμένου αγροτικού κινήματος ανέδειξαν:

  • το πρόβλημα των χαμηλών τιμών παραγωγού για το σύνολο, σχεδόν, των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων τις οποίες επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι που, σε συνδυασμό με το υπερδιογκωμένο κόστος παραγωγής,
  • τις συνεχιζόμενες περικοπές στις επιδοτήσεις / ενισχύσεις, τη μείωση της παραγωγής λόγω ζημιών από την κακοκαιρία και τις αρρώστιες,
  • τα φορολογικά,
  • τα ασφαλιστικά
  • άλλα «χαράτσια τα οποία αποδεκατίζουν το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων», όπως αναφέρουν.
By