Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Νέες κυρώσεις που πονάνε, στη Ρωσία: Η Google σταματά τις διαφημίσεις, μέτρα από Κομισιόν και Microsoft

Σοβαρό πλήγμα αναμένεται να δεχτεί η ρωσική οικονομία, καθώς «κολοσσοί» του κλάδου της τεχνολογίας ανακοινώνουν νέες κυρώσεις εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία.

Μεταξύ αυτών, η Microsoft και η Google απομακρύνονται από τη ρωσική αγορά, αναστέλλοντας τις πωλήσεις των προϊόντων τους αλλά και επιβάλλοντας «πάγωμα» των διαφημίσεων στη Ρωσία.

Αναστολή πωλήσεων στη Ρωσία από τη Microsoft εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή, η Microsoft ανακοίνωσε πως θα αναστείλει όλες τις πωλήσεις προϊόντων και υπηρεσιών της στη Ρωσία, στο πλαίσιο των κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σε ανακοίνωσή του, ο πρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, έγραψε πως η εταιρεία επίσης θα σταματήσει πολλές «πτυχές της δραστηριότητάς της στη Ρωσία, σε συμφωνία με τις κυβερνητικές αποφάσεις περί κυρώσεων».

Η εταιρεία πρόσθεσε πως θα συνεχίσει να προσφέρει βοήθεια στην Ουκρανία σχετικά με την κυβερνοασφάλεια και είπε πως «πρόσφατα» βοήθησε τη χώρα να αμυνθεί απέναντι σε κυβερνοεπίθεση που είχε στόχο «μεγάλο τηλεοπτικό δίκτυο της Ουκρανίας».

Google: Στον «πάγο» οι διαφημίσεις της στη Ρωσία

Παράλληλα, η Google «παγώνει» όλες τις διαφημίσεις της στη Ρωσία, όπως επιβεβαίωσε η εταιρεία στο CNN την Παρασκευή.

«Εξαιτίας των εξαιρετικών συνθηκών, αναστέλλουμε τις διαφημίσεις της Google (Google ads) στη Ρωσία», δήλωσε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της. «Η κατάσταση εξελίσσεται γρήγορα και θα συνεχίσουμε να μοιραζόμαστε νεότερα όταν πρέπει».

Η απόφαση αυτή αφορά όλες τις διαφημίσεις της Google στη Ρωσία, μεταξύ των οποίων εκείνες που εμφανίζονται στο YouTube και στην αναζήτηση. Παρόμοια απόφαση πήρε το Twitter την περασμένη εβδομάδα, όταν «πάγωσε» τις διαφημίσεις σε Ρωσία και Ουκρανία.

Για την ώρα, δεν είναι γνωστό αν θα ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες του χώρου, όπως η Meta (Facebook). Παρ’ όλα αυτά, αμφότερες, Google και Meta, έχουν ήδη πάρει κάποια μέτρα για να περιορίσουν τη δραστηριότητα των κρατικών ΜΜΕ στις πλατφόρμες τους.

Μέτρα και στον τομέα της ψυχαγωγίας

Ακόμα, έπειτα από κάλεσμα του αντιπροέδρου της ουκρανικής κυβέρνησης, Μιχαΐλο Φεντόροβ, ο οποίος ζήτησε από εταιρείες του χώρου των βιντεοπαιχνιδιών να συμμετάσχουν στο διεθνές πλέγμα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σήμερα, Παρασκευή, μεταδόθηκε σε ρεπορτάζ από διεθνή ΜΜΕ του ειδικού Τύπου πως το Sony PlayStation ανέστειλε την κυκλοφορία του δημοφιλούς παιχνιδιού Gran Turismo 7 στη Ρωσία.

Το Xbox, από το οποίο αιτήθηκε επίσης ο Ουκρανός αντιπρόεδρος να πάρει μέτρα, δεν προχώρησε σε ανακοίνωση, αλλά η αναστολή προϊόντων της Microsoft προφανώς περιλαμβάνει και την κονσόλα αυτήν. Το PlayStation δεν έχει προβεί σε σχετική ανακοίνωση, για την ώρα.

Η Sony προηγουμένως είχε ανακοινώσει πως κάποιες ταινίες της δεν θα κυκλοφορήσουν στη χώρα, ενώ και άλλες εταιρείες του κινηματογράφου και των υπηρεσιών streaming έχουν επιβάλει περιορισμούς για προϊόντα τους στη ρωσική αγορά. Για παράδειγμα, η νέα ταινία του πασίγνωστου υπερήρωα Μπάτμαν, με πρωταγωνιστή τον δημοφιλή ηθοποιό Ρόμπερτ Πάτινσον, δεν έκανε πρεμιέρα στη Ρωσία.

Νωρίτερα, η Apple ανακοίνωσε ότι αναστέλλονται οι πωλήσεις των προϊόντων της στη Ρωσία και πως θα επιβληθούν περιορισμοί στη λειτουργία των υπηρεσιών της στη χώρα.

Η Κομισιόν «παγώνει» προγράμματα επιστημονικής έρευνας στη Ρωσία

Την ίδια ημέρα, την Παρασκευή 4 Μαρτίου, έγινε γνωστό πως η Κομισιόν της Ευρώπης θα αναστείλει τη λειτουργία επιστημονικών και ερευνητικών προγραμμάτων στη Ρωσία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναστείλει τη συνεργασία της με ρωσικούς οργανισμούς σε έρευνα, καινοτομία και επιστήμη, έπειτα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν την Παρασκευή.

Η ΕΕ χρηματοδοτεί επί του παρόντος οκτώ προγράμματα συνεργασίας με τη Ρωσία, συνεισφέροντας συνολικά 178 εκατομμύρια ευρώ, με στόχο τη στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης στις παραμεθόριες περιοχές.

Η αναστολή της συνεργασίας σημαίνει ότι δεν θα καταβληθούν περαιτέρω πληρωμές στη Ρωσία στο πλαίσιο αυτών των προγραμμάτων.

Οι Βρυξέλλες διέκοψαν επίσης δύο προγράμματα συνεργασίας με τη Λευκορωσία, τα οποία είχαν συνολικό προϋπολογισμό 257 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε αναστολή πληρωμές υφιστάμενων έργων ρωσικών οργανισμών

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή «παγώνει» τις πληρωμές ρωσικών οργανισμών που βρίσκονται υπό ήδη υφιστάμενα συμβόλαια και «δεν θα ολοκληρώσει νέα συμβόλαια ή νέες συμφωνίες» με οργανισμούς της Ρωσίας.

Ωστόσο, κανένα έργο στο πλαίσιο του εμβληματικού προγράμματος της ΕΕ για την έρευνα, το Horizon Europe, δεν περιλαμβάνει μέχρι στιγμής ρωσικούς οργανισμούς.

Προετοιμασίες βρίσκονταν σε εξέλιξη για τη χορήγηση επιχορηγήσεων σε τέσσερα έργα στα οποία συμμετέχουν ρωσικοί ερευνητικοί οργανισμοί, αλλά οι εργασίες αυτές έχουν πλέον ανασταλεί.

«Η ευρωπαϊκή συνεργασία για την έρευνα βασίζεται στον σεβασμό της ελευθερίας και των δικαιωμάτων που υπογραμμίζουν την αριστεία και την καινοτομία. Η ειδεχθής στρατιωτική επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας είναι μια επίθεση εναντίον αυτών των αξιών. Συνεπώς, ήρθε η ώρα να τερματίσουμε τη συνεργασία μας για την έρευνα, με τη Ρωσία» είπε η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, επίτροπος Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΕΕ: Εξετάζει τον περιορισμό των δικαιωμάτων της Ρωσίας στο ΔΝΤ

Έξι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσαν στο Reuters πως εξετάζεται το ενδεχόμενο περιορισμού της επιρροής και της πρόσβασης της Ρωσίας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μετά την εισβολή της στην Ουκρανία. Αυτό το υπό συζήτηση σενάριο θα εντείνει την πίεση στην οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ρωσίας και θα σηματοδοτήσει, επίσης, ένα σημαντικό συμβολικό βήμα, βαθαίνοντας τη διεθνή απομόνωση της Μόσχας.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, μια επιλογή που εξετάζεται είναι να απομακρυνθεί πλήρως η Ρωσία από το ίδρυμα που λειτουργεί ως δανειστής έσχατης ανάγκης, με κάποιους να επισημαίνουν, πάντως, ότι αυτό θα ήταν δύσκολο, αν όχι αδύνατο.

«Υπάρχει συζήτηση, αλλά το να διώξουμε εντελώς τη Ρωσία είναι μάλλον μη ρεαλιστικό λόγω της απαιτούμενης απαρτίας» σημείωσε ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, αναφερόμενος στην ευρεία υποστήριξη που απαιτείται μεταξύ των χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Κίνας.

Άλλες επιλογές που εξετάζονται περιλαμβάνουν την αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου της Ρωσίας καθώς και τον αποκλεισμό της πρόσβασής της στο SDR, ένα ειδικό νόμισμα του ΔΝΤ. Ολα αυτά στο πλαίσιο της ανησυχίας των ΗΠΑ και της ΕΕ ότι η Μόσχα, αποκομμένη από μεγάλο μέρος των αποθεματικών της, ύψους 630 δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα μπορούσε να έχει πρόσβαση στα 17 δισεκατομμύρια δολάρια αποθεματικών του ΔΝΤ που έλαβε πέρυσι, στο πλαίσιο ενίσχυσής της για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19.

By