Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 2023

Νέες μαύρες προβλέψεις ΔΝΤ: Εκτίναξη χρέους πάνω από 200% -«Βουτιά» 4,5 δισ. στα φετινά έσοδα

Μετά την πρόβλεψη του για ύφεση 10%, με το… καλό σενάριο, δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη ότι το ΔΝΤ «βλέπει» εκτίναξη του Χρέους πάνω από το 200%!

Στην Έκθεση του Fiscal Monitor, το Ταμείο ανεβάζει τον πήχη του Χρέους στο 200,8% του ΑΕΠ, ενσωματώνοντας κυρίως τις προβλέψεις του για τη βαθιά ύφεση και λιγότερο τον έκτακτο δανεισμό στον οποίο ενδεχομένως να καταφύγει η Ελλάδα, για να καλύψει τις αυξημένες χρηματοδοτικές ανάγκες των μέτρων στήριξης. Νωρίτερα, ο Π. Τόμσεν απέφυγε, πάντως να βάλει στο τραπέζι θέμα βιωσιμότητας του ελληνικού Χρέους, παρατηρώντας ότι πρέπει πρώτα να υπάρξει σαφής εικόνα για τις επιπτώσεις της κρίσης.

Όσον αφορά στα δημοσιονομικά, η πρόβλεψη για δημοσιονομικό έλλειμμα 9% δεν προκαλεί έκπληξη ούτε ανησυχία, καθώς ως γνωστόν έχουν ανασταλεί οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας. Ειδικά για το πρωτογενές αποτέλεσμα, το ΔΝΤ υπολογίζει έλλειμμα 5,1% για φέτος, χωρίς να αναστρέφεται η εικόνα το 2021, καθώς η «ουρά» των φετινών μέτρων θα προκαλέσει πρωτογενές έλλειμμα 4,4% του ΑΕΠ.

Με φόντο τα στοιχεία του Προϋπολογισμού για το πρώτο τρίμηνο, που έδειξαν πιέσεις στις εισπράξεις (περί τα 620 εκ. ευρώ η πραγματική υστέρηση αν εξαιρέσει κανείς τις «ενέσεις» από την Τράπεζα της Ελλάδας, τα ANFA- SMP και το ΠΔΕ), το Ταμείο υπολογίζει ότι οι φετινές εισπράξεις θα είναι 2,5 ποσοστιαίες μονάδες μικρότερες από πέρσι, ότι δηλαδή θα χαθούν πάνω από 4,5 δισ ευρώ, ενώ οι αυξημένες ανάγκες των μέτρων στήριξης θα «φουσκώσουν» τις δαπάνες κατά περίπου 12,5 δισ πάνω από τα περσινά επίπεδα.

By