Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου, 2023

Νέες συναντήσεις με τους θεσμούς σήμερα

Ασφαλιστικό και ενεργειακά στο τραπέζι των συζητήσεων

tsakalotos-euklidis-2

Το ασφαλιστικό και τα ενεργειακά περιλαμβάνονται στη σημερινή ατζέντα των συζητήσεων με τους θεσμούς.

Ειδικότερα, στις 15.00 έχει προγραμματιστεί συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς με αντικείμενο το ασφαλιστικό, ενώ στις 17.30 θα ακολουθήσει νέα συνάντηση για τα ενεργειακά.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά από την ολοκλήρωση της τετράωρης συνάντησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, την Τετάρτη, οι προσπάθειες της Αθήνας και του κουαρτέτου μέχρι το απόγευμα της Κυριακής επικεντρώνονται στη σύνταξη δύο ξεχωριστών κειμένων συμφωνίας: ενός με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς -τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- και ενός δεύτερου με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η προοπτική σύνταξης των δύο κειμένων -τα οποία θα μοιάζουν αλλά δεν θα είναι τα ίδια, όπως ξεκαθάρισε ο κ. Τσακαλώτος- δείχνει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα εμμείνει στις θέσεις του μέχρι τέλους, «μπλοκάροντας» ουσιαστικά σε αυτή τη φάση την εκταμίευση δόσης από την πλευρά του ESM.

«Ελπίζουμε να έχουμε τελειώσει έως την Κυριακή το απόγευμα σε ένα κείμενο απόφασης, ώστε να μπορούμε να πάμε στην Ουάσιγκτον την ερχόμενη Πέμπτη και μπορεί εκεί η συζήτηση να διευρυνθεί σε άλλα θέματα όπως το χρέος» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, μετά από την ολοκλήρωση της τετράωρης συνάντησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, την Τετάρτη.

By