Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Νέο επεισόδιο στην προσφυγή της Τράπεζας Κύπρου κατά της Ελλάδος για το PSI

Επιμένει η Τράπεζα Κύπρου στην διεκδίκηση αποζημίωσης από το Ελληνικό Δημόσιο για το «κούρεμα» που υπέστη το 2012 στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Επιμένει η Τράπεζα Κύπρου στην διεκδίκηση αποζημίωσης από το Ελληνικό Δημόσιο για το «κούρεμα» που υπέστη το 2012 στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Η κυπριακή τράπεζα είχε καταχωρήσει το Φεβρουάριο του 2017 προσφυγή εναντίον του Ελληνικού Δημοσίου στο Διεθνές Κέντρο Διαιτησίας Επενδυτικών Διαφορών (International Centre for Settlement of Investment Disputes – ICSID) της Παγκόσμιας Τράπεζας.

H προσφυγή έγινε στη βάση της διακρατικής συμφωνίας του 1992 μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας που προνοεί την ίδια μεταχείριση Κυπρίων και Ελλαδιτών.

Στη βάση των προνοιών της διακρατικής συμφωνίας, η Τράπεζα Κύπρου επιζητεί ισότιμη μεταχείριση σε σχέση με άλλα τραπεζικά ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και συναφείς θεραπείες.

Σημειώνεται πως η Τράπεζα Κύπρου υπέστη ζημία 1,7 δισ. ευρώ από το PSI των ελληνικών ομολόγων με την απομείωση των ομολόγων που κατείχε κατά 74%.

Από το Φεβρουάριο του 2017 η διαιτησία όχι μόνον έχει προχωρήσει, αλλά έχουν μεσολαβήσει 23 διαφορετικά στάδια ακροάσεων, ενστάσεων και αντικρούσεων.

Πλέον το ζήτημα εισέρχεται σε κρίσιμη καμπή και όλα φαίνεται πως θα ξεκαθαρίσουν στα μέσα Δεκεμβρίου.

Στο διάστημα 10 έως και 12 Δεκεμβρίου 2018 στη Ζυρίχη θα διεξαχθεί η ακροαματική διαδικασία επί της δικαιοδοσίας του Διεθνούς Κέντρου Διαιτησίας Επενδυτικών Διαφορών για την αίτηση διαιτησίας της Τράπεζας Κύπρου κατά της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Τη χώρα μας θα εκπροσωπήσουν οι πάρεδροι του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Μαρία Βλάσση και Εμμανουέλλα Πανοπούλου που θα αναπτύξουν μαζί με την νομική εταιρεία Cleary Gottlieb Steen & Hamilton τα επιχειρήματα του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών.

Στη διαιτησία την Ελλάδα εκπροσωπεί ο Βρετανός Ντάνιελ Βηθλεέμ δικηγόρος που ειδικεύεται στο δημόσιο διεθνές δίκαιο, επισκέπτης καθηγητής στο King’s College του Λονδίνου με μακρόχρονη σχέση με τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης.

By