Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Νέο «φρένο» στον πληθωρισμό – Έπεσε στο 5,4% στην Ελλάδα τον Μάρτιο – Το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2021

Περαιτέρω επιβράδυνση εμφάνισε ο πληθωρισμός – Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία της Eurostat – Έπεσαν οι τιμές στην ενέργεια, «άντεξαν» οι τιμές στα τρόφιμα – Νέα αύξηση για τον δομικό πληθωρισμό στην Ευρωζώνη

Περαιτέρω κάμψη εμφάνισε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα και στις χώρες της Ευρωζώνης, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία της Eurostat για τον μήνα Μάρτιο.

Πιο συγκεκριμένα, ο ετήσιος εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή ανήλθε στο 5,4% στην Ελλάδα και στο 6,9% στην Ευρωζώνη, πατώντας «φρένο» σε σχέση με τον Φεβρουάριο, όταν είχε ανέλθει σε 6,5% και 8,5% αντίστοιχα.

Όσον αφορά την Ελλάδα, τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι η επίδοση του Μαρτίου είναι η χαμηλότερη από τον Δεκέμβριο του 2021, δηλαδή πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Για την Ευρωζώνη, δε, ο πληθωρισμός του Μαρτίου είναι ο ασθενέστερος από τον Φεβρουάριο του 2022, δηλαδή των τελευταίων 12 μηνών.

Η αποκλιμάκωση του φαινομένου, σύμφωνα με την Eurostat, οφείλεται εν πολλοίς στην υποχώρηση των ενεργειακών τιμών (-0,9% τον Μάρτιο από +13,9% τον Φεβρουάριο).

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο,, οι τιμές στα τρόφιμα παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα, καθώς ανήλθαν στο 15,4% τον Μάρτιο έναντι 15% τον Φεβρουάριο.

Παράλληλα, ο λεγόμενος «σκληρός» δείκτης, ο οποίος εξαιρεί τους ευμετάβλητους κλάδους της ενέργειας και των τροφίμων, αυξήθηκε στην Ευρωζώνη στο 5,7% από 5,6% τον Φεβρουάριο.

Αυτή η εξέλιξη, όπως εξηγούν οι ειδικοί, είναι πιθανό να οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σε νέες αυξήσεις επιτοκίων τον Μάιο (σήμερα το βασικό επιτόκιο βρίσκεται στο 3,5% και το επιτόκιο καταθέσεων στο 3%).

Σε μηνιαίο επίπεδο, τέλος, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε στο 1,6% στην Ελλάδα και στο 0,9% στην Ευρωζώνη, γεγονός το οποίο καταδεικνύει ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού θα πρέπει να συνεχιστεί.

By