Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου, 2023

Νέο πλήγμα στις σχέσεις Πεκίνου – Οτάβας μετά τη θανατική ποινή σε Καναδό

Το Πεκίνο καταδίκασε έντονα τις «ανεύθυνες δηλώσεις» που έκανε ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό μετά την καταδίκη σε θάνατο στην Κίνα ενός Καναδού για εμπορία ναρκωτικών.

Ο 36χρονος Ρόμπερτ Λόιντ Σέλενμπεργκ καταδικάστηκε τη Δευτέρα σε θάνατο από κινεζικό δικαστήριο, το οποίο εκδίκαζε έφεση του Καναδού σε προηγούμενη καταδίκη του σε 15ετή κάθειρξη, η οποία στη νέα δίκη του κρίθηκε πολύ επιεικής.

Η καταδίκη αυτή έρχεται σε μια στιγμή που οι σχέσεις μεταξύ του Πεκίνου και της Οτάβας είναι ήδη εξαιρετικά τεταμένες μετά τη σύλληψη στις αρχές του Δεκεμβρίου στο Βανκούβερ της Κινέζας οικονομικής διευθύντριας του κινεζικού τηλεπικοινωνιακού κολοσσού Huawei Μενγκ Ουάνγκζου, έπειτα από αίτημα των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Προκαλεί εξαιρετική ανησυχία σε εμάς ως κυβέρνηση, όπως θα πρέπει να προκαλεί και σε όλους τους διεθνείς φίλους και συμμάχους μας, το γεγονός ότι η Κίνα έχει επιλέξει να αρχίσει να εφαρμόζει αυθαίρετα τη θανατική ποινή… όπως στην περίπτωση αυτή», αντέδρασε ο Καναδός πρωθυπουργός.

«Καλούμε την καναδική πλευρά να σέβεται το κράτος δικαίου, να σέβεται την κυριαρχία του δικαστικού συστήματος της Κίνας, να διορθώσει τα λάθη της και να σταματήσει να κάνει ανεύθυνες δηλώσεις», αντέδρασε η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χουά Τσουνγίνγκ.

Η Χουά αντέδρασε επίσης στις κατηγορίες των διεθνών οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες κατήγγειλαν ότι η Κίνα θέλει, με την καταδίκη σε θάνατο του Σέλενμπεργκ, να ασκήσει πιέσεις στον Καναδά για να αφήσει ελεύθερη τη Μενγκ Ουάνγκζου.

«Πιστεύω ότι οι δηλώσεις αυτού του είδους συνιστούν σαφώς κακόβουλες και παράλογες κατηγορίες», σημείωσε η Χουά.

Σημειώνεται πως η καναδική κυβέρνηση κάλεσε τους Καναδούς που μεταβαίνουν στην Κίνα να είναι «πολύ προσεκτικοί» καθώς υπάρχει «κίνδυνος αυθαίρετης εφαρμογής της τοπικής νομοθεσίας».

«Ο Καναδάς θα έπρεπε να υπενθυμίσει στους πολίτες του ότι δεν πρέπει να κάνουν εμπορία ναρκωτικών στην Κίνα», απάντησε η Χουά.

«Η Κίνα είναι ασφαλής από τη στιγμή που οι ξένοι πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των Καναδών πολιτών, σέβονται τους κινεζικούς νόμους και κανόνες», κατέληξε.

Το Πεκίνο προειδοποίησε παράλληλα σήμερα και αυτό τους πολίτες του για «κινδύνους» που διατρέχουν κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στον Καναδά.

«Πρόσφατα, στον Καναδά, Κινέζοι πολίτες κρατήθηκαν αυθαίρετα λόγω αξιώσεων τρίτων χωρών. Το υπουργείο Εξωτερικών και η πρεσβεία της Κίνας στον Καναδά υπενθυμίζουν στους Κινέζους πολίτες ότι πρέπει να αποτιμήσουν πλήρως τους κινδύνους που συνδέονται με ταξίδια στον Καναδά», ανακοίνωσαν οι κινεζικές προξενικές υπηρεσίες.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By