Τρίτη, 24 Μαΐου, 2022

Νέο ρεκόρ για την Alibaba: Μέσα σε ένα 24ωρο έβγαλε 30 δισ. δολάρια

<Οι πωλήσεις της εταιρείας στο Singles day ξεπέρασαν τις συνολικές πωλήσεις όλων των καταστημάτων στις ΗΠΑ για το Black Friday και την Cyber Monday, μαζί.

Ο θεσμός του Singles Day είναι το Κινέζικο αντίστοιχο της Black Friday που γιορτάζεται στον δυτικό κόσμο. Αρχικά ξεκίνησε από την Alibaba για να προωθήσει μια νέα σειρά προϊόντων της και έφτασε σε λίγα χρόνια να γίνει μια ημέρα τεράστιων πωλήσεων, η οποία φέτος έβαλε στα ταμεία της εταιρείας 30,8 δισ. δολάρια μέσα σε 24 ώρες.

Όλα ξεκίνησαν την δεκαετία του 1990, όταν οι άντρες φοιτητές αποφάσισαν να επιλέξουν την 11η Νοεμβρίου (11/11) σαν την ημέρα που θα κάνουν δώρο στον εαυτό τους, γιορτάζοντας το γεγονός ότι… ήταν ελεύθεροι. Το 2009 η Alibaba προκειμένου να προωθήσει τη νέα της πλατφόρμα Tmall αποφάσισε για εκείνη την μέρα των singles να κάνει ειδικές προσφορές και γενναίες εκπτώσεις σε όλα της τα είδη. Η ιδέα ήταν τόσο επιτυχημένη που μόλις δέκα χρόνια μετά, η Singles Day είναι το μεγαλύτερο καταναλωτικό γεγονός στην Κίνα, με τις πωλήσεις της εταιρείας φέτος να φτάνουν τα 30,8 δισ. δολάρια, αρκετά πάνω από τα 25,3 δισ. δολάρια του 2017 που και τότε ήταν ρεκόρ πωλήσεων.

Το ρεκόρ της περσινής χρονιάς έσπασε στις 17:34 το απόγευμα της Κυριακής, με τις πωλήσεις να συνεχίζονται αμείωτες μέχρι το κλείσιμο της ημέρας, φτάνοντας μια αύξηση 27% σε ετήσια βάση (με βάση του γουάν). Ακόμα και αυτό όμως ακούγεται (και είναι) εντυπωσιακό ποσοστό αύξησης, εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο από το +39% σε ετήσια βάση που σημείωσαν οι συνολικές πωλήσεις του ομίλου μέσα στο 2018. Η πτώση του γουάν έναντι του δολαρίου, απόρροια του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, κράτησε τις πωλήσεις πιο χαμηλές από όσο θα ήταν κανονικά, καθώς χρειάζονται περισσότερα γουάν για να φτάσουν οι ίδιες πωλήσεις σε δολάρια. Κάτω από το πρίσμα, οι πωλήσεις της Alibaba είναι ακόμα πιο εντυπωσιακές από ότι δείχνει το τελικό νούμερο.

Σημειώνεται πως οι πωλήσεις μόνο της Alibaba στο singles day είναι μεγαλύτερες από τις συνολικές πωλήσεις όλων των καταστημάτων στις ΗΠΑ για το Black Friday και την Cyber Monday, μαζί. Επειδή η καλή μέρα για την Alibaba φάνηκε από το πρωί, από το άνοιγμα της πλατφόρμας μέχρι να μπει το πρώτο δισεκατομμύριο δολάρια στα ταμεία της εταιρείας χρειάστηκαν μόλις 1 λεπτό και 25 δευτερόλεπτα. Λίγο περισσότερο από μία ώρα και οι πωλήσεις ξεπέρασαν τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια, πέντε λεπτά και 21 δευτερόλεπτα γρηγορότερα από πέρυσι. Ο αριθμός των εντολών παράδοσης ξεπέρασε το ένα δισεκατομμύριο.

Η Alibaba φιλοξένησε ένα gala με προσωπικότητες όπως οι Miranda Kerr και Mariah Carey, οι οποίες ξεκίνησαν το Σάββατο και πέρασαν μέχρι το τέλος της εκδήλωσης. Ο Κινέζικος ηλεκτρονικός κολοσσός εστιάζει φέτος πάρα πολύ στο να βγάλει από πάνω του την σφραγίδα του αποκλειστικά ηλεκτρονικού εμπορίου και εστιάζει σε μια στρατηγική που ονομάζει “νέο λιανικό εμπόριο”, η οποία στοχεύει στη συγκέντρωση των διαδικτυακών τμημάτων της επιχείρησής του με το offline. Για παράδειγμα, έχει μια αλυσίδα καταστημάτων παντοπωλείου που ονομάζεται Hema και επιτρέπει στους χρήστες να μπαίνουν στο κατάστημα, να ψωνίζουν, να πληρώνουν με το τηλέφωνό τους και να φεύγουν. Η πρόσφατη συμφωνία με τα Starbucks αποτελεί μέρος της νέας αυτής στρατηγικής.

Η μεγάλη επιτυχία του singles day ήταν ένα μεγάλο μήνυμα ανακούφισης προς τους επενδυτές, οι οποίοι περίμεναν την αντίδραση των Κινέζων καταναλωτών, ύστερα από την έναρξη του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ. Αυτό που φοβόντουσαν οι αναλυτές και οι επενδυτές ήταν μήπως η πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς της χώρας είχε επηρεάσει και το καταναλωτικό κλίμα. Η Alibaba αλλά και πολλές άλλες κινέζικες εταιρείες αντιμετωπίζουν αρκετά προβλήματα από την έναρξη του εμπορικού πολέμου

(Visited 1 times, 1 visits today)
By