Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023

Νέος γύρος μειώσεων στις συντάξεις: Προς κατάργηση και το ΕΚΑΣ

Δίχως τέλος φαίνεται πώς είναι το … «ψαλίδισμα» στις συντάξεις

sintaxeis

«Ψαλίδι» στις συντάξεις φέρνει το νέο κυβερνητικό σχέδιο το οποίο προβλέπει ουσιαστικά την κατάργηση των επικουρικών με την απορρόφησή τους από τις κύριες, και στη συνέχεια επανυπολογισμό της ενιαίας σύνταξης.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να φτάσει τους στόχους του μνημονίου και να εξοικονομήσει από τις περικοπές που θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα 1 δισ. Ευρώ το 2016.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η ενοποίηση κύριας και επικουρικής δεν θα γίνει απλά αθροίζοντας τα δύο ποσά, αλλά επί του αθροίσματος, θα αφαιρεθεί ένα κομμάτι, είτε από την επικουρική, είτε και από τις δύο συντάξεις.

Για παράδειγμα συνταξιούχος του ΙΚΑ που παίρνει 1.050 ευρώ κύρια και 218,98 ευρώ επικουρική, θα έχει με την ενοποίηση μια σύνταξη των 1.268,98 ευρώ. Η συγχώνευση των δύο συντάξεων σε μία θα έχει «ντε φάκτο» μείωση κατ’ ελάχιστον 7% με ανώτατο το 10%. Με 7% μείωση η νέα καταβαλλόμενη σύνταξη θα είναι 1.180,15 ευρώ, ενώ αν πέσει ψαλίδι 10% τότε θα πάει στα 1.142,08 ευρώ.

Στον δεύτερο γύρο μειώσεων που πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση με σχετικό νόμο εντός του Νοεμβρίου, θα προβλέπεται είτε μια νέα κλίμακα περικοπών που θα πιάνει και τις συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ, είτε ένας επανυπολογισμός της σύνταξης ώστε το ποσοστό αναπλήρωσης να μην ξεπερνά το 70% του μισθού που είχαν οι συνταξιούχοι πριν αποχωρήσουν από την εργασία.

Επιπλέον, την κατάργηση του ΕΚΑΣ προδικάζει το ενδεχόμενο να ενσωματωθεί στη βασική σύνταξη των 390 ευρώ, ενώ ανοιχτή είναι και η τύχη των συντάξεων χηρείας.

By