Παρασκευή, 1 Ιουλίου, 2022

Νέος γύρος Διερευνητικών Επαφών Ελλάδας-Τουρκίας, στην Αθήνα στις 22 Φεβρουαρίου

Την ερχόμενη Τρίτη θα πραγματοποιηθεί ο 64ος γύρων των διερευνητικών επαφών ανάμεσα στις δύο χώρες

Νέο γύρο διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, ο 64ος γύρος διερευνητικών επαφών μεταξύ των δύο χωρών θα λάβει χώρα στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη 22 Φεβρουαρίου στην Αθήνα.

H ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών:

Στο πλαίσιο προώθησης του διαλόγου με την Τουρκία στα θέματα της θετικής ατζέντας στον οικονομικό και εμπορικό τομέα, ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστας Φραγκογιάννης, θα έχει συνάντηση εργασίας με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Sedat Önal, την προσεχή Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022 στην Αθήνα.

Πρόκειται για την τρίτη συνάντηση των δύο Υφυπουργών στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της θετικής ατζέντας, η οποία συμφωνήθηκε μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Νίκου Δένδια και Mevlüt Çavuşoğlu, τον Απρίλιο του 2021 και εγκαινιάστηκε με την πρώτη συνάντηση των δύο Υφυπουργών στην Καβάλα, στις 28-29 Μαΐου του ίδιου έτους. Η δεύτερη συνάντηση των κ.κ. Φραγκογιάννη και Önal έλαβε χώρα στην Αττάλεια, στις 16 Ιουνίου 2021.

Υπενθυμίζεται ότι ο 63ος γύρων των επαφών ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα είχε πραγματοποιηθεί στην Άκυρα στις 6 Οκτωβρίου.

Δένδιας: Η Τουρκία απομακρύνεται από την Ευρώπη ως σύνολο αρχών και αξίων

Η Τουρκία απομακρύνεται από την Ευρώπη ως σύνολο αρχών και αξίων», προωθώντας μια «τελείως διαφορετική, αποκλίνουσα, νεοοθωμανική ατζέντα», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε παρέμβασή του στο συνέδριο για το «Μέλλον της Ευρώπης» που διοργανώνει στην Κύπρο το ίδρυμα «Γλαύκος Κληρίδης».

«Η ενταξιακή της διαδικασία, την οποία η Ελλάδα με γενναιότητα υποστήριξε έχει ουσιαστικά τελματώσει», επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας όμως ότι υπάρχει ένα σημαντικό τμήμα της τουρκικής κοινωνίας που εξακολουθεί να πιστεύει στις ευρωπαϊκές αξίες, στην προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων των γυναικών.

«Μέσα σ” αυτό το πλαίσιο αξιών επαναλαμβάνω την απόλυτη πεποίθησή μου ότι η διαφορά μας με την Τουρκία μπορεί να επιλυθεί», τόνισε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας:

«Βεβαίως δεν στερούμαι ρεαλισμού, δεν διαβλέπω σήμερα να υπάρχει αυτή η προοπτική. Δυστυχώς μάλλον το αντίθετο συμβαίνει. Αλλά επιμένω να πιστεύω ότι η εμπέδωση αρχών, όπως ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας αποτελεί τη μόνη λεωφόρο, τον μόνο δρόμο των κρατών της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου».

«Με αυτό το όραμα, με αυτή την αξιακή αντίληψη θα συνεχίσει να πορεύεται τόσο η Ελλάδα όσο και η Κυπριακή Δημοκρατία εντός της ΕΕ», σημείωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και χαρακτήρισε την ένταξη της Κύπρου στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, όπως και η ένταξη της Ελλάδας πριν από δεκαετίες, «επίτευξη μέγιστου στρατηγικού στόχου του ελληνισμού».

Υπενθύμισε πως «ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής όταν υπέβαλε την αίτηση για την ένταξη της Ελλάδας στην τότε ΕΟΚ, δεν αποσκοπούσε μόνο στην ένταξη σε μια κοινή αγορά, αλλά στην ένταξη σε ένα σύστημα κοινών αξιών».

«Το εγχείρημα αυτό εξελίσσεται, δεν έχει ολοκληρωθεί», ανέφερε σημειώνοντας ωστόσο πως «παρά τα πολλά του προβλήματα αποτελεί μια μοναδική προσπάθεια στην ιστορία του ανθρώπινου γένους, ίσως την πιο φιλόδοξη».

Επισήμανε δε πως θεμελιώδες στοιχείο αυτής της προσπάθειας είναι η εδραίωση μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής, καθώς και μιας κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By