Τετάρτη, 17 Αυγούστου, 2022

Νέος κύκλος αγωνίας στον ΔΟΛ

Μετά την είσοδο του ειδικού διαχειριστή διαπιστώνεται ότι επί μήνες δεν έχουν πληρωθεί οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία 

Σε νέα φάση αβεβαιότητας μπαίνει ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη καθώς σύμφωνα με πληροφορίες σημειώνεται σοβαρή εμπλοκή στον τομέα των πληρωμών μετά την είσοδο του ειδικού διαχειριστή. Αξίζει να σημειωθεί πως μέχρι τώρα υπήρχε ένας τραπεζικός λογαριασμός που παρέμενε ανοικτός με δικαστική απόφαση προκειμένου να καλύπτονται τα λειτουργικά εξόδα έτσι ώστε να κυκλοφορούν οι εφημερίδες, να λειτουργούν τα σάιτ και το ραδιόφωνο του ομίλου αλλά και να καταβάλλεται η μισθοδοσία.

Με την τοποθέτηση του ειδικού διαχειριστή το πρόβλημα οξύνεται καθώς  θα πρέπει να καλυφθούν εκτός από τα παραπάνω και υποχρεώσεις που αφορούν ασφαλιστικές εισφορές και πληρωμή φόρων τα οποία δεν έχουν καταβληθεί για αρκετούς μήνες με αποτέλεσμα την ανεπάρκεια των διαθέσιμων χρημάτων. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν επαρκεί η χρηματοδότηση για την κάλυψη όλων των υποχρεώσεων με αποτέλεσμα να υπάρξουν αντιδράσεις από την πλευρά των εργαζομένων οι οποίοι δεν γνωρίζουν αν θα τους καταβληθεί και το Δώρο Πάσχα. Χθες, Μ.Δευτέρα, αργά το απόγευμα στην ιστοσελίδα του “Βήματος” δημοσιεύθηκε  ένα άρθρο με το οποίο εξαπολύεται σφοδρή επίθεση στις τράπεζες. Άρθρο με παραπλήσιο περιεχόμενο δημοσιεύεται και στο σημερινό φύλλο των “Νέων” φέρει την υπογραφή του διευθυντή τους Παναγιώτη Λάμψια.

Το άρθρο στην ιστοσελίδα του ΒΗΜΑτος υπό τον τίτλο «Ποιοι και γιατί θέλουν να κλείσουν το ΒΗΜΑ και ΤΑ ΝΕΑ» έχει ως εξής

«H απόφαση του δικαστηρίου για το μέλλον του ΔΟΛ ήταν κάτι παραπάνω από ξεκάθαρη. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «η λειτουργία της επιχείρησης κατά τη διάρκεια της ειδικής εκκαθάρισης αποτελεί βασική υποχρέωση του διορισθέντος ειδικού διαχειριστή και όχι ζήτημα αναγόμενο στη διακριτική του ευχέρεια».

Υπενθυμίζουμε ότι την πρωτοβουλία για την ένταξη του ΔΟΛ σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης την είχαν οι πιστώτριες τράπεζες προφανώς γιατί αυτή η διαδικασία δεν εξυπηρετούσε μόνο τη συνέχιση της έκδοσης δύο ιστορικών εφημερίδων,αλλά γιατί προστάτευε και τα δικά τους συμφέροντα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τους τελευταίους μήνες, παρά τις ασφυκτικές πολιτικές πιέσεις, παρά τις προσπάθειες «πλαστογράφησης» από επίδοξους ανταγωνιστές, παρά τον οικονομικό στραγγαλισμό, «Το Βήμα» και «Τα Νέα» όχι μόνο άντεξαν χάρις στις προσπάθειες των εργαζομένων, αλλά διατήρησαν ή και αύξησαν την κυκλοφορία τους.

Κι όμως ενώ η απόφαση του δικαστηρίου ήταν σαφής και κατηγορηματική, οι ίδιες τράπεζες που είχαν την πρωτοβουλία για το νέο καθεστώς λειτουργίας, προσπαθούν με διάφορες δικαιολογίες να το υπονομεύσουν. 

Προβάλλουν κάθε είδους εμπόδια και προσκόμματα, αρνούμενες όχι μόνο την εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης, αλλά μπλοκάροντας ουσιαστικά τη χρησιμοποίηση υπαρχόντων εσόδων από την κυκλοφορία των εντύπων και τη διαφήμιση.
Παίζουν ένα διαρκές παιγνίδι μετάθεσης ευθυνών, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και την έκδοση των εφημερίδων,αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Αναλαμβάνουν έτσι την ευθύνη της απαξίωσης τους, ενώ ακυρώνουν αντικειμενικά την επιλογή που οι ίδιες έκαναν

Και αυτό όταν είναι σαφές ότι με τον ΔΟΛ εν λειτουργία τα έσοδά τους θα είναι διπλάσια. Ο ίδιος ο διαχειριστής εκτιμά ότι με πτωχευμένη την εταιρία και τις εφημερίδες κλειστές το συνολικό έσοδο μετά βίας θα ξεπερνά τα 14 εκατ. ευρώ, ενώ με τα μέσα του οργανισμού ανοιχτά το προσδοκώμενο έσοδο μπορεί να προσεγγίσει και τα 30 εκατ. ευρώ.

Επί της ουσίας δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να αρνηθούν οι Τράπεζες την απόφαση που οι ίδιες επέτυχαν. Η διακινδύνευσή τους με ανοιχτό τον ΔΟΛ είναι μικρή και το όφελός τους πολλαπλάσιο.

Αν παρά ταύτα συνεχίσουν αυτήν την τακτική αναλαμβάνουν τον κίνδυνο να κατηγορηθούν από τους μετόχους τους πια για το αδίκημα της απιστίας, καθώς θα χρεωθούν αποκλειστικά την ευθύνη για την απώλεια μεγάλου μέρους της αξίας του οργανισμού.

Γνωρίζουμε πολύ καλά ποιοι κρύβονται πίσω από αυτές τις μεθοδεύσεις. Γνωρίζουμε ότι κυβερνητικά στελέχη επιθυμούν διακαώς το κλείσιμο του ΔΟΛ και τον διαμοιρασμό των ιματίων του σε πρόθυμους εξυπηρετητές.

Γνωρίζουμε επίσης ότι παλαιοί και νεόκοποι εκδότες προσπαθούν με κάθε τρόπο να επωφεληθούν από το αθλίως προετοιμαζόμενο λουκέτο σε δύο ιστορικές εφημερίδες, προκειμένου να επιβιώσουν οι ίδιοι.

Ας γνωρίζουν όμως όλοι αυτοί,όπου κι αν βρίσκονται, όποιες κι αν είναι οι επιδιώξεις τους, ότι η μάχη που έδωσαν τους τελευταίους μήνες οι εργαζόμενοι στο ΔΟΛ δεν πρόκειται να πάει χαμένη.

Με όσες δυνάμεις διαθέτουν και με την υποστήριξη των αναγνωστών μας που στάθηκαν δίπλα μας όλο αυτό το διάστημα θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη της ενημέρωσης αποκαλύπτοντας σκοτεινά συμφέροντα, υπόγειες συμμαχίες, προσχηματικές μεθοδεύσεις,και τις συγκεκριμένες ευθύνες όσων παριστάνουν σήμερα τους Πόντιους Πιλάτους».

Εντός των ημερών αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από την πλευρά των τραπεζών. 

Το άρθρο του διευθυντή των ΝΕΩΝ Παναγιώτη Λάμψια, υπό τον τίτλο «ΤΑ ΝΕΑ και το ΒΗΜΑ και γιατί η Ελλάδα δεν είναι Βενεζουέλα», έχει ως εξής:

Η υπόθεση είναι απλή. Οι τράπεζες που έχουν δανείσει τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη μόνον έναν τρόπο έχουν να διασφαλίσουν το συμφέρον των μετόχων τους: να κρατήσουν τα Μέσα του Οργανισμού σε λειτουργία. Οχι βεβαίως με νέα χρηματοδότηση. Αλλά επιτρέποντας στην επιχείρηση να διοχετεύει τα τρέχοντα έσοδά της στις ζωτικές της ανάγκες – δαπάνες λειτουργίας, εκτύπωσης και μισθοδοσίας.

Αυτό το αυτονόητο συμφέρον εξυπηρετεί και η δικαστική απόφαση που προκάλεσαν οι ίδιες οι πιστώτριες τράπεζες και έχει ήδη εδώ και λίγες μέρες θέσει τον ΔΟΛ υπό καθεστώς ειδικής διαχείρισης – αποσπώντας τον από την προηγούμενη ιδιοκτησία του.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, όμως, κυοφορούνται στο παρασκήνιο σχέδια στραγγαλισμού του ΔΟΛ. Σχέδια για να διακοπεί τεχνητά η ρευστότητά του. Σχέδια που αντιβαίνουν όχι μόνο στο συμφέρον και στη λογική, αλλά και στις νομικές υποχρεώσεις που έχουν οι διοικήσεις των τραπεζών έναντι των μετόχων τους. Η ανήθικη πίεση είναι προφανές από πού εκπορεύεται.

Οι αναγνώστες των «ΝΕΩΝ» και του «Βήματος» είναι βεβαίως πολύ ενήμεροι και μπορούν να κρίνουν ποιος θα είχε να ωφεληθεί από τη βίαιη διακοπή της εκδόσεως των εφημερίδων – τώρα που έχουν φτάσει ένα βήμα πριν από την οικονομική τους εξυγίανση.

Οι αναγνώστες μας ξέρουν ποιοι από την αρχή, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την οικονομική κατάσταση του ΔΟΛ, επεδίωκαν την αλλοίωση της δημόσιας σφαίρας μέσω της βύθισης δύο πυλώνων ενημέρωσης που δεν υπόκειντο στον πολιτικό τους έλεγχο.

Η τρέχουσα εξουσία δεν έκρυψε ποτέ τις προθέσεις και τα σχέδιά της. Σε αυτούς τους μεταμοντέρνους λογοκριτές προστέθηκε στην πορεία και ο ασύμμετρος πόλεμος συμφερόντων που επιχειρεί ενίοτε να εκμεταλλευθεί τις εξελίξεις.
Οι αναγνώστες των «ΝΕΩΝ» ξέρουν. Αλλά η υπόθεση δεν αφορά μόνο τους αναγνώστες μας. Αφορά πρωτίστως την ελευθεροτυπία και τη Δημοκρατία. Η Ελλάδα (ευτυχώς) δεν είναι Βενεζουέλα.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By