Δευτέρα, 4 Ιουλίου, 2022

New York Times: Αμερικανοί στο πλευρό του ΙΚ σε Ιράκ – Συρία

H κυβέρνηση Ομπάμα λέει ότι to IK αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες από την Αλ Κάιντα

iraq-jihad

«Αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών και υπηρεσίες επιβολής του νόμου έχουν εντοπίσει σχεδόν μια ντουζίνα Αμερικανών που έχουν ταξιδέψει στη Συρία για να πολεμήσουν για το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στη Συρία, που η κυβέρνηση Ομπάμα λέει ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες από την Αλ Κάιντα, πριν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001» αναφέρει σε σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η New York Times.

Το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας καταγράφεται μετά την δήλωση της εκπροσώπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Κέιτλιν Χέιντεν, που ανέφερε ότι «γνωρίζαμε ότι ο Αμερικανός πολίτης Ντάγκλας Μακόθουρ Μακέιν βρισκόταν στη Συρία» και «σήμερα, είμαστε σε θέση να επιβεβαιώσουμε τον θάνατό του. Συνεχίζουμε να αξιοποιούμε κάθε μέσον για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση όσων επιστρέφουν από τα πεδία των μαχών σε Συρία και Ιράκ».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των Αμερικανών που έχουν ενταχθεί σε ομάδες ανταρτών στη Συρία –όχι μόνο στο Ισλαμικό Κράτος– είχε σχεδόν διπλασιαστεί από τον Ιανουάριο. Οι αξιωματούχοι πιστεύουν ότι πάνω από εκατό Αμερικανοί έχουν πολεμήσει στις τάξεις των ένοπλων ομάδων που συμμετέχουν στον εμφύλιο πόλεμο που ξεκίνησε πριν τρία χρόνια.

Από την έναρξη της συριακής σύγκρουσης το 2011, όπως τονίζεται, τουλάχιστον τέσσερις Αμερικανοί σκοτώθηκαν πολεμώντας για τις ομάδες των ανταρτών, συμπεριλαμβανομένου του 33χρονου Ντάγκλας Μακόθουρ Μακέιν, που μαχόταν για το ΙΚ και σκοτώθηκε το Σαββατοκύριακο.

Επιπλέον, αναφέρεται ότι πολλοί περισσότεροι Ευρωπαίοι συμμετέχουν στον πόλεμο κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ — πάνω από χίλιοι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα. Η βρετανική κυβέρνηση έχει εντοπίσει περίπου πεντακόσιους πολίτες της οι οποίοι έχουν μεταβεί στη Συρία σύμφωνα με έναν ανώτερο Βρετανό αξιωματούχο. «Περίπου οι μισοί έχουν επιστρέψει στη Βρετανία και ένας μικρός αριθμός έχασαν τη ζωή τους στο πεδίο της μάχης», ανέφερε ο αξιωματούχος.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών, Έρικ Χόλντερ, έχει δηλώσει ότι επτά χιλιάδες ξένοι μαχητές πολεμούν με το Ισλαμικό Κράτος και ότι οι αμερικανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες διεξάγουν έρευνες που αφορούν περίπου εκατό Αμερικανούς και σχετίζονται με «ύποπτα ταξίδια» σε Συρία και Ιράκ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, αναφερόμενος στις εξελίξεις σε Συρία και Ιράκ δήλωσε χθες ότι «η αντιμετώπιση της κατάστασης θα απαιτήσει μια περιφερειακή απάντηση στην απειλή που αντιπροσωπεύει το Ισλαμικό Κράτος και ότι το ζήτημα δεν μπορεί να επιλυθεί μέσω της αμερικανικής στρατιωτικής συμμετοχής και μόνο» και ότι «ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, θα ταξιδέψει σύντομα στην περιοχή για να οικοδομήσει έναν συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους».

(Visited 1 times, 1 visits today)
By