Τα μέτρα λιτότητας και η ανεργία έχει οδηγήσει τους γονείς να μην μπορούν να προσφέρουν τα βασικά στα παιδιά.
Στα περιστατικά λιποθυμίας των παιδιών στα σχολεία στην Ελλάδα, λόγω έλλειψης φαγητού, αναφέρεται η εφημερίδα New York Times, η οποία, στο ρεπορτάζ της, παρουσιάζει μαρτυρίες δασκάλων, γονέων, αλλά και δηλώσεις του υπουργού Παιδείας Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου.
Ο διευθυντής δημοτικού σχολείου, Λεωνίδας Νίκας, δηλώνει στην εφημερίδα ότι «ήμασταν συνηθισμένοι να βλέπουμε τα παιδιά να γελάνε και να παίζουν. Τώρα, βλέπουμε κάτι τελείως διαφορετικό, κάτι που δεν φανταζόμασταν ποτέ να δούμε: Παιδιά παίρνουν φαγητό από τους κάδους, άλλα φτωχά παιδιά ζητούν από τους συμμαθητές τους τα αποφάγια. Πρόσφατα, ένα παιδί 12 χρόνων έπεσε κάτω από πόνους πείνας».
«Δεν είχε να φάει τίποτα στο σπίτι», τόνισε ο κ. Νίκας, που το σχολείο του είναι κοντά στο λιμάνι του Πειραιά, ένα εργατικό προάστιο της Αθήνας. «Ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα δεν περιμέναμε να δούμε την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε», είπε ο κ. Νίκας. «Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου τα παιδιά στην Ελλάδα έρχονται στο σχολείο πεινασμένα. Σήμερα, οι οικογένειες αντιμετωπίζουν δυσκολίες όχι μόνο απασχόλησης, αλλά και επιβίωσης».
Ο Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, υπουργός Παιδείας, δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παροχή φρούτων και γάλακτος στα σχολεία, καθώς και κουπόνια για ψωμί και τυρί. Επίσης, συνεργάζεται με την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία «Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία», είπε.
Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, έχοντας συρρικνωθεί κατά 20% κατά τα τελευταία πέντε χρόνια. Η ανεργία είναι πάνω από 27%, το υψηλότερο στην Ευρώπη, ενώ τα 6 από 10 άτομα που αναζητούν εργασία δεν έχουν εργαστεί περισσότερο από ένα χρόνο. Αυτά τα τραγικά στοιχεία, όπως σχολιάζει η εφημερίδα, είναι εκείνα που διαμορφώνουν τις ζωές των Ελλήνων, οι οποίοι έχουν οικογένειες και παιδιά, όπου τα περισσότερο πεινούν ή υποσιτίζονται. Πέρυσι, περίπου το 10% των μαθητών δημοτικού και μέσης εκπαίδευσης ήταν αντιμέτωποι με την πείνα.
Η εφημερίδα σχολιάζει, επίσης, ότι σε αντίθεση με τα σχολεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα ελληνικά δεν προσφέρουν επιδοτούμενα γεύματα στην καφετέρια. «Οι μαθητές φέρνουν το δικό τους φαγητό ή το αγοράζουν. Το κόστος έχει γίνει ανυπέρβλητο για κάποιες οικογένειες με μικρό ή καθόλου εισόδημα. Τα προβλήματά τους επιδεινώνονται από τα νέα μέτρα λιτότητας, που απαιτούνται από τους πιστωτές στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένων των υψηλότερων φόρων στην ηλεκτρική ενέργεια και των περικοπών στα κοινωνικά επιδόματα», τονίζεται στο δημοσίευμα.
Η κυβέρνηση και εθελοντικές ομάδες όπως η Prolepsis κάνουν ό, τι μπορούν, αναφέρει η εφημερίδα. Πέρυσι, η Prolepsis ξεκίνησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα που παρέχει σάντουιτς, φρούτα και γάλα σε 34 δημόσια σχολεία, όπου περισσότερο από το ήμισυ των 6.400 οικογενειών που συμμετέχουν δήλωσαν ότι είχαν βιώσει «μεγάλο βαθμό πείνας».
Μετά το πρόγραμμα, το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 41%. Χρηματοδοτείται με επιχορήγηση 8 εκατ. δολαρίων από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το πρόγραμμα επεκτάθηκε φέτος για να καλύψει 20.000 παιδιά σε 120 σχολεία.