Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

New York Times: Η ελληνική οικονομία ανθεί με «Χρυσές βίζες» και τουρισμό

Χιλιάδες αιτούντες βίζα, ένα σημαντικό μέρος των οποίων Κινέζοι επενδυτές ψάχνουν για ακίνητη περιουσία.

Για την αύξηση των επενδύσεων – κυρίως- στα ακίνητα της Αθήνας από ξένους πολίτες, κυρίως Κινέζους, μιλούν οι New York Times.

Όπως σημειώνουν, σε λιγότερο από ένα χρόνο μετά την έξοδο από τα μνημόνια «η Αθήνα βλέπει μια έκρηξη επενδύσεων». Νέα ξενοδοχεία με θέα την Ακρόπολη. Οι εργάτες οικοδομών ανακαινίζουν τις κατοικίες εκείνων που χρειάζονται μετρητά και τα μετατρέπουν γρήγορα σε βραχυπρόθεσμα ενοίκια, Airbnbs ή φανταχτερά νέα σπίτια για αλλοδαπούς.

Χιλιάδες αιτούντες βίζα, ένα σημαντικό μέρος των οποίων Κινέζοι επενδυτές ψάχνουν για ακίνητη περιουσία και έρχονται στην πρωτεύουσα, καθώς και στα νησιά της Σαντορίνης και της Κέρκυρας, αναζητώντας σπίτια που θα τους δώσουν μια ευρωπαϊκή βάση».

Η εφημερίδα σημειώνει: «Οι τοπικοί ιδιοκτήτες σπιτιών, που πιέζονται από τη μακρά οικονομική κρίση της Ελλάδας, προσπαθούν να επωφεληθούν από την επενδυτική άνθιση, να πουλήσουν διαμερίσματα ή να νοικιάσουν τα σπίτια τους στους τουρίστες σε μια φρενίτιδα που αλλάζει γρήγορα την αγορά κατοικίας.

Οι νεοφερμένοι κυνηγούν τις λεγόμενες «χρυσές βίζες» της Ελλάδας, τις οποίες άλλες χώρες που πλήττονται από κρίσεις όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία έχουν χρησιμοποιήσει εδώ και χρόνια για να προσελκύσουν τους επενδυτές σε μια προσπάθεια να αναζωπυρώσουν την οικονομία τους. Η δαπάνη του ελάχιστου ποσού των 250.000 ευρώ για ένα σπίτι στην Ελλάδα εξασφαλίζει πενταετή ανανεώσιμη βίζα».

Οι ΝΥΤ σημειώνουν πως η Ελλάδα «καθυστέρησε να μπει στην παγκόσμια τάση αγορών – εν μέρει επειδή η κρίση του χρέους της ήταν τόσο δεινή το 2011», αλλά όπως σημειώνει: «έχει γίνει πλέον ένας καυτός προορισμός για όσους έχουν αρκετά χρήματα. Η κυβέρνηση άρχισε να προσφέρει χρυσές βίζες το 2013, αντλώντας επίσης επενδυτές από τη Ρωσία, την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή».

Παράλληλα όμως, όπως σημειώνεται υπάρχουν και οι αρνητικές επιπτώσεις: «Ωστόσο, η ανάκαμψη έρχεται με κόστος» σημειώνει το ρεπορτάζ «Ενώ οι αυξανόμενες τιμές των ακινήτων ωφελούν τους ιδιοκτήτες σπιτιών, οι ενοικιαστές πλήττονται. Οι οικογένειες που εξακολουθούν να αγωνίζονται για να ανακάμψουν από την κρίση ωθούνται μακριά από τις γειτονιές της εργατικής τάξης.

«Είναι όπως συνέβη στη Βαρκελώνη, όπου όλοι αναγκάστηκαν να φύγουν από το κέντρο», δήλωσε η Μαρία Ντολόρες, μια νεαρή καλλιτέχνιδα που έζησε εκεί πριν μεταβεί στην Αθήνα πριν από τέσσερα χρόνια. Η ίδια και τρεις συγκάτοικοι της εκδιώχθηκαν από το σπίτι που νοίκιαζαν έναντι 400 ευρώ το μήνα στην Αθήνα το Νοέμβριο, καθώς ο ιδιοκτήτης θα το μετατρέψει σε Airbnb ή θα το πουλήσει σε αλλοδαπό.

Η Κάρι Λο, διευθύνων σύμβουλος της Juwai.com, επενδυτικού ομίλου με έδρα το Χονγκ Κονγκ, δήλωσε ότι η χώρα έχει γίνει κορυφαίος προορισμός για τη μεσαία τάξη της Κίνας λόγω του προγράμματος χρυσής βίζας. Οι Κινέζοι αισθάνονται άνετα να πάνε στην Ελλάδα επειδή έχουν ήδη επενδύσει μεγάλες κινεζικές κρατικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Cosco, η οποία κατέχει το μεγαλύτερο μέρος του λιμένα του Πειραιά».

Οι ΝΥΤ σημειώνουν επίσης: «Κινέζοι πελάτες πετούν συχνά στην Ελλάδα με βαλίτσες γεμάτες με μετρητά, τον ευκολότερο τρόπο να βγάλουν τα χρήματά τους από την Κίνα, είπε η κα Lo. Αν και η Κίνα περιορίζει τις ατομικές αναλήψεις σε 50.000 δολάρια ετησίως, μια οικογένεια έξι ατόμων, για παράδειγμα, μπορεί να συγκεντρώσει τα χρήματά της ή να πραγματοποιήσει μεταφορές μέσω ξένων καταστημάτων κινεζικών τραπεζών, για να αγοράσει ακίνητα.»

Επισημαίνεται ακόμα πως οι μεγάλοι επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των Thomas Cook και Wyndham Hotels, εισπράττουν δισεκατομμύρια στον τομέα του τουρισμού και ανοίγουν ή υπενοικιάζουν δεκάδες ξενοδοχειακά και παραθεριστικά κτίρια, σύμφωνα με την Enterprise Greece, την κυβερνητική υπηρεσία που προωθεί τις επενδύσεις και το εμπόριο. «Βλέπουμε την ανανεωμένη εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα», δήλωσε στους ΝΥΤ ο επικεφαλής του γραφείου Γρηγόρης Στεργιούλης.

«Το σχέδιο διάσωσης ύψους 320 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έληξε το 2018 και οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν κατά 2% περίπου, η πρώτη αύξηση σε εννέα χρόνια, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος. Οι άδειες οικοδόμησης σημείωσαν άνοδο άνω του 10%, αντιστρέφοντας την ύφεση των επτά ετών.

Οι επενδύσεις σε ακίνητα αυξήθηκαν το 2018 κατά περίπου 20% σε σχέση με το προηγούμενο έτος» σημειώνει το άρθρο.

By