Κυριακή, 2 Απριλίου, 2023

Νιγηρία: Τουλάχιστον 42 νεκροί από επίθεση της Μπόκο Χαράμ

Ένοπλοι  άνοιξαν πυρ εναντίον πολιτών και πυρπόλησαν σπίτια καθώς διέφευγαν από δύο χωριά

boko xaram

Τουλάχιστον 42 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πολιτεία Μπόρνο την Τρίτη όταν ένοπλοι, που οι αρχές πιστεύουν ότι ανήκουν στην ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, άνοιξαν πυρ εναντίον πολιτών και πυρπόλησαν σπίτια καθώς διέφευγαν από δύο χωριά, αναφέρουν συγκλίνουσες πηγές.

Οι δράστες, κινούμενοι με μοτοσικλέτες και οχήματα στα οποία έχουν προσαρμόσει πολυβόλα, άνοιξαν πυρ και λεηλάτησαν καταστήματα κι αποθήκες τροφίμων στα χωριά Ντεμπίρο Μπίου και Ντεμπίρο Χαγούλ, είπαν αυτόπτες μάρτυρες στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Ο Ουμάρου Μάρκους, ένας αυτόπτης μάρτυρας ο οποίος κατάφερε να γλιτώσει από την επίθεση, ανέφερε πως οι ισλαμιστές οι οποίοι διέπραξαν την επίθεση ήταν περίπου 30. Ο Μάρκους, που βρισκόταν στο Ντεμπίρο Χαγούλ, προσδιόρισε ότι επίθεση έγινε περίπου μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα.

Πάνω από 15.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τα τελευταία έξι χρόνια, αφότου ξέσπασε η εξέγερση της Μπόκο Χαράμ, η οποία επιδιώκει την εγκαθίδρυση ενός ισλαμικού κράτους στον μουσουλμανικό βορρά της Νιγηρίας, σε ενέργειες μελών της οργάνωσης και επιχειρήσεις του στρατού για την κατάπνιξη του ανταρτοπολέμου.

Μόνο από την 29η Μαΐου, οπότε και ανέλαβε καθήκοντα ο νέος πρόεδρος της Νιγηρίας Μουχαμαντού Μπουχάρι, έχουν σκοτωθεί πάνω από 250 άνθρωποι σε επιθέσεις των ισλαμιστών. Ο Μπουχάρι έχει δηλώσει πως η εξάρθρωση της Μπόκο Χαράμ είναι μια από τις προτεραιότητές του.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By