Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

Νιγηρία: Βομβαρδισμοί σε τέσσερα χωριά που έχει καταλάβει η Μπόκο Χαράμ

Άγνωστος παραμένει ο αριθμός των νεκρών από τους βομβαρδισμούς

nigiria2

Η πολεμική αεροπορία της Νιγηρίας βομβάρδισε τέσσερα χωριά που έχουν καταλάβει οι ακραίοι ισλαμιστές της Μπόκο Χαράμ στα βορειοανατολικά της χώρας, κοντά στα σύνορα με το Καμερούν, όπως ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής και συγγενείς θυμάτων.

Μέχρι στιγμής είναι αδιευκρίνιστο πόσοι είναι οι νεκροί από τους βομβαρδισμούς αυτούς, που διήρκησαν έξι ώρες την Κυριακή.

Κάτοικοι της περιοχής είπαν ότι τα χωριά Ντούβου, Τζαράουα, Μαλούμ Μάτζα και Μούντου καταστράφηκαν ολοσχερώς στην επίθεση αυτή. «Είναι απίθανο να έχει επιζήσει κανείς στα χωριά αυτά, αν αναλογιστούμε τη σφοδρότητα των βομβαρδισμών», είπε ο Ίντρις Χασάν, από το γειτονικό χωριό Μαλαουάτζι. Ο Χασάν, μαζί με άλλους κατοίκους, έχουν καταφύγει στο Φοτόκολ, στην άλλη πλευρά των συνόρων.

Οι αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί ξεκίνησαν το πρωί και συνεχίζονταν μέχρι αργά το απόγευμα. Οι μαχητές της Μπόκο Χαράμ είχαν καταλάβει τις κοινότητες αυτές, στην Πολιτεία Μπόρνο, αφού εκδιώχθηκαν από τις πόλεις Γκόουζα και Μπάμα. Με την άφιξη των ισλαμιστών, πολλοί κάτοικοι έφυγαν στο Τσαντ και στο Καμερούν όμως πολλοί δεν πρόλαβαν να διαφύγουν. «Οι ένοπλοι της Μπόκο Χαράμ δεν άφησαν τους ανθρώπους να φύγουν από τα χωριά, έλεγαν ότι πρέπει να μείνουν και να πεθάνουν μαζί τους«, είπε ο Γιαμάνι Μπούκαρ, ένας χωρικός που μπόρεσε τελικά να το σκάσει το Σάββατο από τη Τζαράουα. Όσοι κρατούνταν όμηροι από τους ισλαμιστές είναι βέβαιο ότι σκοτώθηκαν μαζί τους, πρόσθεσε.

Σε ένα άλλο χωριό της βορειοανατολικής Νιγηρίας, το Παμπούλα-Κουάμντα της Πολιτείας Ανταμάουα, οι ισλαμιστές σφαγίασαν με ματσέτες δέκα ανθρώπους, σύμφωνα με έναν τοπικό αξιωματούχο.

Οι δράστες έφτασαν στο χωριό γύρω στις 4 τα ξημερώματα της Παρασκευής, ενώ οι κάτοικοι κοιμούνταν ακόμη και χρησιμοποίησαν ματσέτες για να τους επιτεθούν», εξήγησε ο Μάινα Ουλαράμου.

Οι πληροφορίες για την επίθεση αυτή έγιναν γνωστές μόλις σήμερα επειδή το χωριό είναι απομονωμένο και οι επικοινωνίες στην περιοχή ουσιαστικά είναι ανύπαρκτες, αφού οι ισλαμιστές κατέστρεψαν και πολλές κεραίες της κινητής τηλεφωνίας.

Η Πολιτεία Ανταμάουα είχε κηρυχθεί «απελευθερωμένη» από τους ισλαμιστές τον περασμένο Μάρτιο. Πρόσφατα όμως ορισμένα χωριά της περιοχής δέχτηκαν επιθέσεις, καθώς ο στρατός διεξάγει επιχειρήσεις στο δάσος της Σαμπίσα, στη γειτονική πολιτεία Μπόρνο, για να καταστρέψει τα στρατόπεδα της Μπόκο Χαράμ εκεί. Τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή δέχτηκε επίθεση και το χωριό Γκούμπιο όπου σκοτώθηκαν πολλοί άμαχοι ενώ τα σπίτια τους πυρπολήθηκαν.

(Visited 1 times, 1 visits today)
By