Πέμπτη, 23 Μαρτίου, 2023

Νικολούδης: Δεν είναι τόσο σημαντική η λίστα Λαγκάρντ

Ο υπουργός Επικρατείας κατά της διαφθοράς, Παναγιώτης Νικολούδης, έδωσε συνέντευξη στη βελγική εφημερίδα La Libre.

panagiotis nikoloudis

 

Σε «κυνήγι απατεώνων» επιδίδεται ο υπουργός Επικρατείας κατά της διαφθοράς, Παναγιώτης Νικολούδης, σύμφωνα με τη βελγική εφημερίδα LaLibre, η οποία φιλοξενεί συνέντευξή του.

Στις δηλώσεις του στο βελγικό έντυπο, ο υπουργός Επικρατείας, αναμένει συνολικά έως και 3 δισ. ευρώ από τις υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Ερωτηθείς για το ποια ήταν τα πρώτα μέτρα κατά της διαφθοράς στην Ελλάδα, απάντησε πως ήταν το ν/σ για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου καπνού και αλκοόλ αλλά και η έρευνα δανείων των ΜΜΕ.

Σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ τόνισε πως «δεν είναι τόσο σημαντική όσο θα θέλαμε».

«Ως εισαγγελέας, πολέμησα τη φοροδιαφυγή με διαφορετικό τρόπο και νομίζω ότι νίκησα. Το 2012, ζήτησα από όλες τις ελληνικές τράπεζες να μου στείλουν μια λίστα πελατών με καταθέσεις πάνω από 200.000 ευρώ», ανέφερε και συνέχισε: «Οκτώ τράπεζες μου έστειλαν οκτώ λίστες. Στη συνέχεια, συνέταξα μια άλλη λίστα με τα ονόματα των Ελλήνων που, από το 2010, είχαν στείλει στο εξωτερικό ποσά άνω των 200.000 ευρώ. Στη συνέχεια, μια άλλη με τα ονόματα εκείνων που έχουν χαρτοφυλάκια στο Ελληνικό Χρηματιστήριο αξίας άνω των 200.000. Είχα, επίσης, μια λίστα με στοιχεία πολύ υψηλών ασφαλιστηρίων συμβολαίων».

«Τέλος, δημιουργήσαμε μια βάση δεδομένων με τις δηλώσεις εισοδήματος από το 2000 και διασταυρώσαμε όλες αυτές τις πληροφορίες με τη λίστα Λαγκάρντ και τη λίστα «Λιχτενστάιν». Ήταν το τζακ ποτ. Αμέσως μας εμφανίστηκαν τα ονόματα των φοροφυγάδων, κάτι που με εξέπληξε εμένα πρώτο. Δεν πίστευα ότι ήταν τόσο εύκολο να εντοπιστούν», πρόσθεσε.

Ο Παναγιώτης Νικολούδης, παράλληλα, τόνισε πως στα δικαστήρια έχουν φτάσει περίπου 5.000 υποθέσεις, γεγονός «που αποτιμάται μεταξύ 2,5 και 3 δισ. ευρώ, τα οποία το κράτος θα πρέπει να ανακτήσει» και συμπλήρωσε:

«Περίπου άλλες 24.000 υποθέσεις αναμένουν. Έχουμε κάνει το πιο δύσκολο κομμάτι: να βρούμε πού ήταν κρυμμένα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την έρευνα. Αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά να κάνουμε για να εισπράξουμε τον οφειλόμενο φόρο. Στο θέμα αυτό, η ελληνική διοίκηση δεν είναι πολύ αποτελεσματική και η δικαιοσύνη είναι αργή».

Οσον αφορά τον χρόνο, που θα χρειαστεί η συλλογή των χρημάτων, είπε πως «Αν αυτά τα πρόσωπα επιλέξουν να προσβάλουν τις αποφάσεις στο δικαστήριο, μπορεί να χρειαστούν έως και 5 με 6 χρόνια, αλλά νομίζω ότι έχουν κάθε συμφέρον να πληρώσουν αμέσως. Έχουμε, επίσης, την έναρξη έρευνας για το ξέπλυμα χρήματος, τα πρόστιμα. Το πρόβλημα είναι ότι προσπαθούμε να προβούμε σε αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα με ένα σχοινί γύρω από το λαιμό μας. Όταν το σύστημα ξεκινήσει να λειτουργεί κανονικά – όχι πριν από πέντε μήνες – η κατάσταση θα είναι πολύ διαφορετική. Το 2017 θα αρχίσουμε να συλλέγουμε τα χρήματα από τους ελέγχους της περιόδου 2011 έως το τέλος του 2015, και το 2017 αυτά του 2012, ενώ το 2018 εκείνα του 2013. Το πιο δύσκολο μέρος είναι η αρχή και είναι τώρα».

 

(Visited 1 times, 1 visits today)