Πέμπτη, 30 Μαρτίου, 2023

Νίκος Κοτζιάς: Οι επιλογές και οι τοποθετήσεις των πρέσβεων έγιναν βάση νόμου

«Οι επιλογές και τοποθετήσεις πρέσβεων, στο πλαίσιο του υπηρεσιακού συμβουλίου, έγιναν βάσει νόμου και με σεβασμό στο πνεύμα του νόμου» είπε ο Νίκος Κοτζιάς στην Όλγα Κεφαλογιάννη

kotzias14991

Το έγγραφο, το οποίο διαβιβάστηκε μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει η βουλευτής της ΝΔ, Όλγα Κεφαλογιάννη, επισημαίνει ότι ως κριτήρια αξιολόγησης θεωρήθηκαν το έργο, η αξία και ο υπηρεσιακός φάκελος του κάθε υποψηφίου. «Άλλωστε, όπως είναι ήδη γνωστό, ίδια κριτήρια χρησιμοποίησα και για την επιλογή των άμεσων συνεργατών μου. Οι λογικές του ρουσφετιού και της πολιτικής υποκρισίας ανήκουν στο παρελθόν» τονίζει ο υπουργός Εξωτερικών.

Σχετικά με τη διαδικασία προκήρυξης των προς πλήρωση θέσεων πρέσβεων, ο κ. Κοτζιάς ενημερώνει ότι σε ανάλογη προκήρυξη για πέντε προξενεία, υπήρξε πληρότητα αιτήσεων για τις δύο θέσεις, ενώ για τις τρεις υπόλοιπες δεν προσήλθε κανείς υποψήφιος. «Με αυτή την πρακτική, σήμερα, έχουμε ισάριθμο αριθμό διπλωματών στις πρεσβείες μας σε Βρυξέλλες και Ρώμη με αυτόν που εργάζονται στις πρεσβείες της Άγκυρας και του Βερολίνου, αν και οι ανάγκες των δύο τελευταίων είναι σαφώς πολλαπλάσιες» σημειώνει ο υπουργός και προσθέτει ότι το υπουργείο έχει αποφασίσει να βάλει τέλος στη λογική των ολιγόμηνων αποσπάσεων διπλωματών μας, που καταλήγουν να διαρκούν δύο χρόνια.

Η κ. Κεφαλογιάννη, στην ερώτησή της, ανέφερε ότι κατά τα τελευταία έτη, διαδοχικές κυβερνήσεις και ηγεσίες του υπουργείου Εξωτερικών είχαν καταβάλει συνεπείς προσπάθειες να εξασφαλίσουν μεγαλύτερη διαφάνεια στη λήψη αποφάσεων που αφορούν τη διάρθρωση της διπλωματικής υπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών για την τοποθέτηση των πρέσβεών μας και των επικεφαλής των ελληνικών διπλωματικών Αρχών στο εξωτερικό. «Ωστόσο», όπως υποστήριξε η βουλευτής της ΝΔ, «στον δεύτερο μήνα της θητείας του υπουργού, οι διαδικασίες αυτές καταστρατηγούνται, μαζί με την έννοια της χρηστής διαχείρισης» καθώς «στις 18 Μαρτίου αποφασίστηκε, με αιφνιδιαστικό τρόπο, η αναιτιολόγητη ακύρωση όχι μίας ή δύο, αλλά οκτώ τοποθετήσεων πρέσβεων στο εξωτερικό, οι οποίες είχαν νόμιμα αποφασισθεί από το αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο, ήδη, από τον Ιούλιο του 2014».

(Visited 1 times, 1 visits today)