Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

ΝΥΤ: Θα συνεχίσει ο Τσίπρας να εξυπηρετεί το χρέος της Ελλάδας;

«Ο Αλ. Τσίπρας θα κάνει πάνω κάτω τα ίδια αν αναλάβει την εξουσία το 2015: θα συνεχίσει να πληρώνει»

tsipras5

«Το ερώτημα που «κρέμεται» γύρω από το ελληνικό χρέος, είναι ίσως το πιο ακανθώδες ερώτημα που θα αντιμετωπίσει ο Αλέξης Τσίπρας, εάν αναλάβει την εξουσία τον επόμενο μήνα: Θα συνεχίσει να εξυπηρετεί το χρέος της Ελλάδας, αναφέρουν σε δημοσίευμά της για τις εξελίξεις στην Ελλάδα οι New York Times.

Όπως επισημαίνεται, κάνοντας εδώ και μήνες καμπάνια για ένα ισχυρό αντίμνημονιακό πρόγραμμα, ο Αλ. Τσίπρας θα αντιμετωπίσει πιέσεις, εάν κερδίσει, για να εξασφαλίσει καλύτερους όρους για τους πιστωτές της Ελλάδας ώστε να μειώσει το χρέος της χώρας που είναι το δεύτερο μεγαλύτερο παγκοσμίως μεταξύ των αναπτυγμένων κρατών, μετά από την Ιαπωνία.

Ωστόσο, «δεν έχει πολλές επιλογές». Το επόμενο έτος, σύμφωνα με την Nomura, η Ελλάδα θα χρειαστεί να πληρώσει 22,3 δισ. ευρώ σε διάφορα δάνεια και τόκους, ένα ποσό που είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από το ποσό που πλήρωσε φέτος η κυβέρνηση για τους δημοσίους υπαλλήλους, σύμφωνα με το ΔΝΤ.

Αυτοί που θα λάβουν το μεγαλύτερο μέρος του ποσού, θα είναι εκείνοι που ανέλαβαν το μεγαλύτερο ρίσκο και «φορτώθηκαν» τα ελληνικά ομόλογα στη διάρκεια της κρίσης χρέους: η ΕΚΤ και οι distressed επενδυτές.

Σύμφωνα με τη Nomura, η Ελλάδα έχει προγραμματίσει να πληρώσει στην ΕΚΤ 8 δισ. ευρώ το επόμενο έτος. Τα 7,6 δισ. ευρώ από το ποσό, λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Από έναν προϋπολογισμό 85 δισ. ευρώ, αυτό το ποσό είναι κάτι λιγότερο από τρομακτικό. Και πάλι, με την ανεργία στο 25% και με πολλές οικογένειες της μεσαίας τάξης να δυσκολεύονται να θρέψουν και να σπουδάσουν τα παιδιά τους, μισό δισ. ευρώ μπορεί να αγοράσει πολλά σχολικά γεύματα.

Ο άλλος βασικός πιστωτής της Ελλάδας είναι το ΔΝΤ, το οποίο παραδοσιακά, δεν δέχεται αναδιάρθρωση των δανείων του. Σε ό,τι αφορά τους πιστωτές της Ελλάδας στην ευρωζώνη, έχουν όλοι συμφωνήσει να αναδιαρθρώσουν τις απαιτήσεις τους, διευρύνοντας το χρόνο αποπληρωμής έτσι ώστε η Ελλάδα να μην πληρώσει σχεδόν τίποτα στις Βρυξέλλες το επόμενο έτος.

Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, ο Αλ. Τσίπρας ήταν επιφυλακτικός στην προσέγγισή του με την ΕΚΤ για το χρέος και δεν έχει κάνει απειλές ή διακηρύξεις. Και αυτό διότι όσο περισσότερο αυξάνεται η αβεβαιότητα στις αγορές, τόσο περισσότερο εξαρτημένες θα είναι η Ελλάδα και οι τράπεζές από την πρόσβαση στα δάνεια έκτακτης ανάγκης από την Φρανκφούρτη.

Είναι επίσης αλήθεια, σημειώνουν οι New York Times, ότι η ΕΚΤ έχει τηρήσει σκληρή στάση από την αρχή της κρίσης με την επιμονή της να πληρώνεται πάντα στο ακέραιο και εγκαίρως για τα ομόλογα που διακρατεί, και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο πρόεδρός της, Mario Draghi, έχει αλλάξει τον τόνο του.

Σε ό,τι αφορά την μη εξόφληση των επενδυτών που διακράτησαν τα ομόλογά τους, περιλαμβάνει το ρίσκο αγωγών αντίστοιχων με αυτών που δέχθηκε η Αργεντινή από τα hedge funds. Τα ελληνικά ομόλογα αγοράστηκαν το 2010 και το 2011 από distressed κατόχους ομολόγων, διότι επρόκειτο για τίτλους σε ξένο δίκαιο, σε αντίθεση με τα περισσότερα ελληνικά ομόλογα, που τότε ήταν σε ελληνικό δίκαιο. Οι επενδυτές που έχουν διακρατήσει τα ομόλογά τους, προτιμούν τα ομόλογα σε ξένο έναντι ελληνικού δικαίου, καθώς έτσι είναι ευκολότερο να ασκήσουν αγωγή εάν η χώρα αναδιαρθρώσει τα ομόλογά της ή κηρύξει στάση πληρωμών.

Πράγματι, για αυτόν τον λόγο η Ευρώπη δεν αμφισβήτησε αυτούς τους επενδυτές το 2012. Η αναδιάρθρωση χρέους αφορούσε 105 δισ. ευρώ και καθώς οι περισσότεροι από το 90% των ομολογιούχων συμμετείχαν, οι γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες αποφάσισαν ότι δεν θα αποπλήρωνουν τους εν λόγω επενδυτές στο ακέραιο.

Επομένως, «οι αναλυτές θεωρούν πως ο Αλ. Τσίπρας θα κάνει πάνω κάτω τα ίδια αν αναλάβει την εξουσία το 2015: θα συνεχίσει να πληρώνει».

By